Noha a választási rendszer és az összefogás kitakarja, az önkormányzati választáson folytatódott az ellenzéki erőtér újrarendeződése.

Egy parlamenten kívüli párt lesz a legerősebb ellenzéki párt?

Míg az EP-választás győztese a baloldalon a Demokratikus Koalíció volt, mostanra a Momentum felzárkózott mellé, sőt meglehet, hogy a nagyvárosokkal együtt a támogatottsága már nagyobb is, mint a DK-é.

Az országgyűlési választás óta eltelt időszak teljesen újrarajzolta az ellenzéki erőviszonyokat: a legnagyobb párt pozíciójáért az akkor a parlamentbe épphogy bekerülő DK és a jócskán a küszöb alatt maradó Momentum versenyez. Az EP-választás óta ez a küzdelem fej fej melletti lett, és – habár az országos mintán végzett közvélemény-kutatások a helycserét egyelőre nem igazolják vissza – a választás megyei adataiból kiindulva egy kicsit a Momentum javára is billenhet. Ez egyébként azt jelentené, hogy a rendszerváltás óta először egy parlamenten kívüli párt lehet a második legnépszerűbb politikai erő Magyarországon; a Jobbik 2009 és 2010 fordulóján közel volt ehhez, de a 2010. áprilisi választáson bő két százalékponttal az MSZP mögött végzett.

A 24.hu hosszú elemzése itt olvasható.

Cikk- és címlapkép: MTI/Illyés Tibor

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Béla333: Kedvesem! Az LMP a 2018-s választáson a fidesz leánypártja volt! Lényeg, hogy sikeresen megosztották az ellenzéki szavazatokat, biztosítva a kormánypárt jelöltjének győzelmét, aztán némelyikük vörös szőnyegen listáról besétált a parlamentbe!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
reagens
A Mi Hazánk lesz a második erő. Momentumos, Aurorás, Cseh Katalinos magyarellenesekre nem szavazunk. Toroczkay képviseli a magyarok érdekeit.
Jozefina
Szerintem a DK lesz a befutó, ha szavazásra kerül a sor. Gyurcsányék nagyon aktívak és kemény kritikusok szakmai alapon. A momentumot meg azért szeretem, mert jórészt fiatalokból áll és az övéké a jövő, tehát saját érdekük lenne a teljes rendszerváltás, azaz orbán elzavarása!!!
Béla333
Mindenki eldöntheti melyik hozzáállás a szimpatikus neki:
Az önkormányzati választásokon győztes ellenzéki csapatok közül pl. Erzsébetvárosban az MSZP-nek és a DK-nak az első munkanapjukon az első lépésük az volt, hogy a fizetésüket felemeljék vagy 20%-al úgy, hogy a gyűlés előtt 5 perccel adták körbe az elképzelésüket erről. A Momentum meg elutasította ezt.
Peller Anikó
@Béla333: béla csak azt értenéd már meg végre, hogy a fideszgólem leváltásához elengedhetetlen az összefogás és akár a fogcsikorgatott együttműködés. Nincs helye annak a baromságnak amit te képviselsz. Ha sikerül kiiktatni a fideszgeciket akkor lehet fintorognod. Addig nem. Mert szükség van minden erőre amely valóban fideszváltást akar és nem megosztást, mint te. Legyen az komcsi, déká, jobbik vagy ballik. Képes vagy ezt felfogni? Nyilván nem.
Béla333
@Peller Anikó: 08.12
Nem én vonultam ki az együttműködésből pl. Erzsébetvárosban, hanem a Momentumosok gyomra nem tudta bevenni az MSZP-DK stílust. Most akkor a Momentum is egy szar társaság?
Talán az MSZP-DK tanusíthatna egy kis önmérsékletet, de ők nem!
Te nem vagy képes felfogni, hogy azon jogos igény mögé nem lehet mindent besöpörni, hogy el kell takarítani a Fideszt, ezért meg mindent viseljünk el szó nélkül az MSZP-DK-tól!
Látod hogy nem megy másoknak sem!
Az LMP-t is ezen hamis, hazug indok miatt csinálta ki az egész balliberális csapat a rendelkezésére álló média (bolgár Gyuri bácsi!) segítségével. És ez megbocsáthatatlan hiba volt!
Nessy
@Béla333: Kedvesem! Az LMP a 2018-s választáson a fidesz leánypártja volt! Lényeg, hogy sikeresen megosztották az ellenzéki szavazatokat, biztosítva a kormánypárt jelöltjének győzelmét, aztán némelyikük vörös szőnyegen listáról besétált a parlamentbe!
kereső
@Béla333: 0801: 10:49: Béla- azt az emelést az lmp-s(jobbik is) is megszavazta, és elfogadta a bizottsági helyet is!( elnöki).
A dolog úgy áll, hogy az első (alakuló) ülésen szavaz a képviselő testület az SZMSZ elfogadásáról-még akkor is ,ha az előzőhöz képest nincs változás- és ennek része a tiszteletdijak megállapitása. Nem mondom, hogy nem hibáztak az előterjesztő (mszp-s képviselő) ,amikor a mások által javasolt kisebb mértékű emelés ellenére a 20%-ot javasolta. ( ez éves szinten 7%-nak felel meg). Azt nem értem, hogy a momentum nincs tisztában azzal, hogy az első ülésen melyek a kötelező!!! napirendi pontok- amelyek szerint a képviselő testület folytathatja a munkáját., és ez nem diktatórikus lépés. Mindamellett az ujságirók? sincsenek tisztában etzekkel a szabályokkal, mert akkor nem irkálnának hülyeséget, hogy persze, mert nem az emberek számitanak- várjuk meg a továbbiakat, mit fakitanak Pesterzsébeten. És bocsáss meg, de a Momentumost sem értem, ha mszp-s volt az előterjesztő- akkor miért a dk-st emeli ki. Csatlakozott? Mint ahogy a többi is, csak a momentumos nem. Azért én remélem, hogy nem ezzel fog eltelni az öt év,(az ellenzéki városokban, kerületekben) hogy mindent kifogásolnak-és szétzilálnak. Minden esetre nem sok jót igér a jövőre nézve.
Béla333
@Nessy: 10.58
Nem lehetne már befejezni az LMP mocskolását?
Akkor azért annyit mondanék, hogy a hódmezővásárhelyi Márki-Zay győzelem után az LMP feladva addigi elzárkózását egy MSZP-től a Jobbikig tartó széles ellenzéki összefogásra hívta fel a pártokat, valahogy úgy, ahogy most az Önkormányzati választások előtt az ellenzék összefogott.
Csakhogy azt akkor elutasították az MSZP-se is, a DK is és a Jobbik is.
Nyilván mert nem az ő kezdeményezésük volt!
Most már OK az összefogás, akkor nem volt az! Ez van!
Béla333
@kereső: 11.06
Te nem érted a Momentum magyarázatát. Egy együttműködő csapat mindegyik tagja jogosan várja el, hogy ne egy ülés megkezdése előtt 5 perccel nyomjanak a kezükbe egy olyan ügyet, amit ott és akkor rögtön el is akarnak fogadtatni.
Ez amolyan Fideszes tempó, a Fideszt is épp az ilyenekért ostoroztuk, ostorozzuk most is. Nem?
kereső
@Béla333: Ezzel teljesen egyet értek, azért irtam, hogy hibáztak- és nem jó jel a jövőre nézve. Leckét kéne venniük nekik is a demokratikus működésből.
Peller Anikó
@Béla333: Nem lehetne már befejezned a komcsik, emeszpé, déká mocskolását?

Az elempé és a jobbik is beállt pl. Szegeden a Botka mögé. És tarolt. Ez hiányzik, az összefogás. Már rég el lehetett volna zavarni a fideszgeciket összefogással, de mindenkinek csak a saját pecsenyéje lebeg a szemetek előtt.

Egyedül nem nyerhet senki, mert a fideszgecik ezerféleképpen csalnak, hazudnak, lopnak.

Ameddig ezt nem érted meg addig a fidesz szekerét tolod. Akarva akaratlan.
Béla333
@Peller Anikó: 11.56
Te is olyan vagy mint az elefánt: nehezen tanulsz, de könnyen felejtesz!
Én bár vonakodva, de elfogadtam az LMP döntését 2018 márciusban (?) a hódmezővásárhelyi Marki-Zay féle győzelmet követően,amikor bejelentették, hogy egy MSZP-től Jobbikig tartó teljes ellenzéki összefogást akart elérni, hasonlóan a mostani összefogáshoz. Csakhogy a pártok részéről és a szimpatizánsok részéről is itt a Propin teljes elutasításra talált az ötlet.
Vagy egy ilyen tervet csak akkor tudsz elfogadni, ha azt a DK vagy az MSZP hirdeti meg?
Egyedül nem megy... Mondogasd ezt azoknak, akik '18 márciusban ezt nem látták át!
A Fidesz szekerét meg minden olyan ellenzéki tolja, amelyik csak a saját elképzelését tudja elfogadni, az összes többit meg elutasítja.
DE! Hagyjuk az egészet a francba, ez a szekér már elment!
Nessy
@Béla333: Nem "mocskolódtam", tényt írtam le! Egyik képviselőtök indulásának köszönhetjük a kormánypárti képviselőt. Sok hasznunk ugyan nincs belőle! Azon kívűl, hogy rejtély számomra, honnan "vette" az e-mail címemet, időnként "Képviselői levelet küld"!
Béla333
@Nessy: 12.38
Meg annak köszönhetjük a Fidesz 2/3-ot, hogy:
- az MSZP és a DK szépen közösen elosztotta az összes körzetet és ezt követően jöhettek a többiek,
- így jöhettek létre olyan aljas "ajánlatok", mint pl. az MSZP ajánlata: az LMP léptessen vissza vagy 25-30 jelöltjét, cserébe az MSZP vagy 3 jelöltet léptetett volna vissza! Milyen mocskos dolog ez?
- A teljes, magát ellenzékinek hazudó oldal Klubrádióstól, ATV-stől Bolgár Gyuri bácsistól az LMP-t jobban mocskolta, mint a Fideszt!
- Teljes elutasítás volt az LMP javaslata, hogy egy MSZP-DK-tól a Jobbikig tartó össz ellenzéki összefogásra lenne szükség, úgy ahogy Marky-Zay győzött hódmezőn.

Ezek a tények - az én olvasatomban.
Lepényleső
Akkor hihető hogy erősek,ha a bán tévék ontják;- az elmúlt ezer év kártékony hibáiért csak ők a felelősek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.