Magyar történeteket bemutató filmekre van szükség – mondta el Káel Csaba filmügyi kormánybiztos kedden este az M5 kulturális csatornán.

A sikeres magyar filmek mindig rólunk szóltak, a mi életünkről – hangsúlyozta az Ez itt a kérdés című műsorban Káel Csaba, aki úgy látja: hiteles formában és magas minőségben kell megmutatni a saját életformánkat és múltunkat, mert nagyon erős az amerikai mozgóképes nyomás, sok új film az amerikai életet modellezi.

Káel Csaba szerint közép-európai léptékben is elkellene kezdeni gondolkodni a filmgyártásról és forgalmazásról, olyan koprodukciókat támogatni, amelyek sikerrel szólíthatnák meg a régió 150 milliós piacát.

Az idén elhunyt Andy Vajna 2011-től rendszerszintűen kezdte el a magyar filmes szakma átalakítását, bevezette a forgatókönyv-fejlesztést, és egy teljesen új támogatási rendszert hozott létre – mondta Káel Csaba.

Hozzáfűzte: a magyar filmek elmúlt években tapasztalt nagy nemzetközi sikerei mellett elsősorban azt köszönhetjük Andy Vajnának, hogy egy nagyon szilárd gazdasági alapot épített fel a magyar filmiparnak. Most az a kérdés, hogyan lehet jól használni ezt az örökséget.

A filmügyi kormánybiztos kitért arra is: a jövőben tematikus pályázatokat terveznek kiírni az alkotók számára, valamint további lépéseket fognak tenni a filmszakmában mutatkozó szakemberhiány enyhítésére.

A műsorban Pál Ákos, a Magyar Nemzeti Filmalap új vezérigazgatója kiemelte: nem újdonság számára a filmszakmai terület, hiszen korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviseletében felügyelte a Filmalap tevékenységét.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
@RonaGyuri: Lehet viccesen és lehet komolyan válaszolni

elsőre lehet meglepő a kérdés, de hogy fel lehet tenni egy ilyen kérdést az sokat elárul a mai matyar közéletről

A hvg.hu számol be egy Káel interjú ürügyén arról a felvetésről, hogy: „ Miért ne lehetne Orbán Viktorról is filmet csinálni?”!
Nem csak azért, mert ez a cikkben egy mellékes kérdés, magával a kérdés lényegével nem foglalkozom, csak és csupán két dolgot jegyzek meg.
Egyfelől; a klasszikus lehetne-e Svájcban szocializmust építeni? kérdés poénját kölcsönvéve: lehetni, lehetne, de minek?
Másfelől; komolyra fordítva: egy ilyen film esetében két dolog lehetséges:
a tényeket a valós történéseket filmesítenék meg, amit tartok tőle, hogy egyelőre nem engednék,
vagy azt történetet, amit ő, illetve a hívei szeretnének terjeszteni róla, az viszont még fikciónak is nagyon durva lenne! =))
staro2
Olyan heroikus lenne ahogy hófehér lován kivont karddal, seregei élén véres csatában kiveri a szovjet megszállókat sokat szenvedett hazánkból.
Feje fölött turul száll, még följebb pedig Csaba királyfi bólogat elismerően a Tejúton.
Biztos kasszasiker.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok