A kormány Országgyűlés előtt lévő kulturális törvényjavaslata ellen tüntettek hétfőn, Budapesten.

"Hazug az a színház, amelyik alapvetően nem ellenzéki" – a kultúra szabadságáért tüntettek Budapesten

A Katona József Színház által szervezett megmozduláson a résztvevők teljesen megtöltötték a Madách teret, a tömeg miatt korlátozni kellett a Károly körút forgalmát is.

A demonstráción Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta: a színpad, ahogy a kultúra is, nem a politikusoké, hanem a művészeké és a közönségé.

"Hazug az a színház, amelyik alapvetően nem ellenzéki" – a kultúra szabadságáért tüntettek Budapesten

"Amikor a színházak szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük. Ez a mi jogos önvédelmünk"

- fogalmazott a politikus, aki szerint hiába szavazza meg a javaslatot a parlament, az nem törvény lesz, hanem diktátum.

Karácsony Gergely szerint a törvényjavaslat

egy kísérlet megbosszulni, hogy a kormánypártok elvesztették Budapestet.

A főváros meg fogja védeni a színházait, művészeit és a szabadságát – emelte ki a főpolgármester.

A tüntetésen Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója hangsúlyozta: a törvényjavaslat ellen minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie.

A színház alapvetően kritikus és ellenzéki, mert ha nem, akkor unalmas és hazug

- emelte ki Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója, aki beszédében a kormánypártokat szólította meg.

A tüntetésen felszólalt Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója; Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze; Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, valamint Farkas Franciska színésznő is.

Az új kulturális törvénytervezet ellen a Független Előadó-Művészeti Szövetség online petíciót indított el, amit már 50 ezren írtak alá – mondta el a demonstráción Boross Martin színházi rendező.

A demonstráción felolvasták egy több mint 100, 30 évnél fiatalabb színművész által aláírt nyílt levelet is, amely többek között érdemi szakmai egyeztetést követelt bármilyen színházat érintő törvénymódosítás előtt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@Shikari: Azok igen. Azok már 2006-ban is felforgattát Budapestet, kukákat borogattak és gyújtogattak, összepisilték-kakilták a Kossuth teret. De a budapesti értelmiségiek, akik szeretik ezt az országot, a hazájukat, a kultúrájukat, azok el fogják zavarni ezt a hazaáruló kormányt, és el is fogják számoltatni, ne aggódj.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@Shikari: Na ls hogyan gátolnád a" szabadon hazudozókat"? Gondolom, nem engesnéd medszólalni őket!:-) De ez biztosan a csúti notórius hazudozóra is értendő!
silber13
@Shikari: Ami a hazudozás privilégiumát illeti, azt már a csúti szélhámos régen kisajátította magának, ha úgy tetszik, ő a hazudozók primus inter parese.De te meg mentegetnéd a hájas Orbánt, mert szerinted ő csak az igazat mondja?:-)))))
silber13
@Shikari: Milyen jogon aposztrofálsz,egy, vagy több embert fasisztának?? Vgy egyfajta emberek fölötti übermenschnek érzed magad! Attoól rohadt messze vagy,. Egyre inkább érződik rajtad a fasisztoid szellemiség!
csak úgy....
@silber13: az elmebetegek jogával! kár a gözért,ez bala-bala...
csak úgy....
@Shikari: tibim,te egy szánalmas idióta vagy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.