Jövőre is garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Mivel a jövő évi költségvetés 2,8 százalékos inflációval számol, így ennyivel emelkednek 2020. január 1-jétől a nyugdíjak – a korábban már közölteket erősíti meg a most megjelent kormányrendelet is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel csütörtökön.

Ettől nem lesznek boldogok a nyugdíjasok: ennyi lesz a 2020-as nyugdíjemelésFotó: Pixabay

Közölték: egy átlagos nyugdíjnál ez havi 4360 forintos emelést jelent. A 2019. december havi nyugdíj összegéhez képest a 2020. januári nyugdíj összege 3,5 százalékkal lesz magasabb.

A nyugdíjemelés több mint 2,5 millió nyugdíjast, illetve nyugdíjszerű ellátásra jogosultat érint. Emellett a kormány 2020-ban is számol nyugdíjprémium kifizetésével

- írták.

A közlemény szerint a kormányrendelet a nyugdíjak és egyes más ellátások 2020. január havi emelésére vonatkozó részletes szabályokat tartalmazza. Akiknek 2020. január 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a rendeletben felsorolt egyéb ellátást, azoknak az ellátása a várható infláció mértékével (2,8 százalékkal) emelkedik 2020. január 1-jétől.

Ezt megelőzően azonban 0,7 százalékkal – az egyösszegű kiegészítés 1/12-ed részével – is meg kell emelni azoknak az ellátását, akiknek 2019 novemberében egyösszegű kiegészítés járt.

A 2019. december havi nyugdíj összegéhez képest a 2020. januári nyugdíj összege így közel 3,5 százalékkal lesz magasabb.

Az Emmi közölte: a nyugdíjak értékének megőrzését törvény garantálja, ezért ha a 2020-as éves infláció magasabb lenne a tervezettnél (2,8 százalék), akkor azt az év vége felé nyugdíjkiegészítéssel kompenzálja az állam.

A nyugellátásokra fordítható költségvetési források összege jövőre több mint 3580 milliárd forint lesz, közel 136 milliárd forinttal fog nőni az idei évhez képest.

A kormány jövőre is számol nyugdíjprémium kifizetésével, erre 20 milliárd forintot különített el a 2020-as költségvetésben. Ennek feltétele a jó gazdasági teljesítmény. Magyarország történetében először 2017-ben volt nyugdíjprémium.

A nyugdíjak – a 2020. januári emeléssel – 2010-hez képest 38 százalékkal emelkednek, vásárlóértékük pedig 10 százalékkal nő. Ezen felül a nyugdíjasok 2016-tól 273,5 milliárd forint összegű további juttatásban részesültek a gazdaság kiemelkedő teljesítményére tekintettel. Mindezt úgy, hogy a kormány 2010-ben a Nyugdíjbiztosítási Alapot a baloldali kormánytól 357 milliárd forintos hiánnyal vette át.

(MTI)

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@verőce21: Kishenceg- ha valamit nem értesz, akkor inkább ne szónokolj hüleséget. 2019 novemberében egyszeri kiegészitésként 12x0,7 % korrekció történt. Tehát a decemberi nyugdijakhoz mégegyszer!!! nem adták hozzá a 0,7 egy hónapra eső korrekciót. Január hónapra a számitás: december havi nyugdij + 0,7"= a tényleges decemberi nyugdij- ami a 2019-es inflációval növelt összeg. 2020 januárban ez az összeg emelkedik 2,8%-al, ami a 2020-as év várható infláció mértéke.
És mindez a jogszabályok szerint!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@SystemError: ma, 01:06; Ez a pegero nevű fidesz birka ha pénzért hülye, akkor a börtönben van a helye, ha pedig ingyen a pszichiátrián van helye.
evacica
Fő az, hogy maguknak rendesen emelgetik a bérüket!Mocskos kormány, mocskos vezető!!
Eladott Ország
@Pegero: tegnap, 20:45; "A csillagokat lehozták, az összes tüzet ellopták
Rettenetes sötét, sötét van
Elfáradt a napsugár, szegény szentjánosbogár
Rettenetes sötét, sötét van
Te vagy a fény az éjszakában, gyere dolgozz a lámpagyárban"
P. Mobil - Lámpagyár
www.youtube.com/watch?v=EjTyKtOpHYs&feature=youtu.be

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.