Ma Magyarországon nincs koronavírusos beteg – jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Üzent az influenzásoknak az egészségügyi államtitkár
Fotó: Pexels

Jelenleg Magyarországon senki nem küzd koronavírussal. Ezzel együtt komolyan veszik a Kínában halálos áldozatokat is szedő betegséget.

Az utazások nyomán terjedhet a világban a betegség, ezért a magyar kormány is kiemelten odafigyel a megelőző intézkedésekre

- közölte.

Az államtitkár azt mondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) folyamatosan tartja a kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel, valamint az Európai Bizottságot támogató járványügyi hatósággal.

Horváth Ildikó azt mondta: az egyik legfontosabb dolog a nyugodt, fegyelmezett viselkedés.

Az államtitkárt kérdezték a koronavírusról megjelenő álhírekről. Horváth Ildikó azt tanácsolta, az NNK aktuális információi nyomán tájékozódjanak.

Horváth Ildikó hangsúlyozta azt is, hogy már influenzajárvány van Magyarországon. Mintegy 15-20 ezren küzdenek a betegséggel. Azt kérte, hogy

aki észleli magán a tüneteket, maradjon otthon, ne fertőzzön meg másokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus kapcsán arról tájékoztatott, hogy az utazókat tanácsokkal, írásos tájékoztatókkal látják el. Emellett a repülőtéren kézfertőtlenítőket helyeztek el. A "kritikus" tünetekkel rendelkező utasokat a reptéri egészségügyi szolgálat azonosítja. Így történt ez az éjszaka Budapestre érkezett lázas beteg esetében is. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették: nem koronavírusa van, klinikailag jól van – közölte.

Jelenlegi információk szerint Németországban négy, Franciaországban három koronavírusos beteget azonosítottak. Magyarországon továbbra sincs jelen a betegség – szögezte le.

Az országos tisztifőorvos azt mondta: az apparátus, amelynek dolga és kötelessége felkészülni a járványügyi kihívásokra, megtette és teszi is kötelességét. Kialakították azokat a kompetenciákat, amelyek alkalmasak az új típusú koronavírus azonosítására.

Mindazon szereplőt, akinek bármilyen járványügyi feladata van, ellátták a szükséges információkkal, az eljárásrenddel. A szakemberek tudják a dolgukat – jelentette ki.

Az esetleges betegek ellátására a Dél-pesti centrumkórházat jelölte ki, míg a diagnosztikára az NNK laboratóriumát.

A szakember hangsúlyozta, ahhoz, hogy a betegség kialakuljon, kell egy forrás, és kell egy sérülékeny szervezet. Ha a betegség csoportosan fordul elő, akkor beszélünk járványról – ismertette Müller Cecília.

Kis Zoltán a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa a diagnosztikáról tájékoztatott, amelyet kizárólag az NNK laboratóriumában végeznek Magyarországon. Azt is elmondta, hogy az NNK nemzeti biztonsági laboratóriuma arra is felkészült, hogy részt tudjon venni az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.

Kérdésekre válaszolva Müller Cecília és Horváth Ildikó is kitért arra, hogy a járvány dinamikus, így a járványügyi helyzet bármikor változhat. Ez esetben az NNK és a kormány is azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket, s a helyzet változásáról a nyilvánosságot is tájékoztatják – közölték.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új típusú koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. Lappangási ideje 2-10 nap lehet. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacról indult tavaly decemberben. Kínában mostanra 132-re emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma. A bizonyíthatóan e kórokozóval fertőzöttek száma csaknem hatezer. Legalább 47 megerősített esetet jelentettek 16 országból, köztük Thaiföldről, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Haláleset még nem történt Kínán kívül.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ronin2
Délelőtt olvastam,hogy egy egész repülőnyi kínai jött Vuhanból.
Gondolom,azóta már mindegyik karanténban van,mint a rakétások 72-ben,akik lőgyakorlaton voltak az akkor még,most meg már testvéri/:D/ Kazahsztánban.
Sámannus
Lapítanak mint a kinai eftársak. Petya csak tudd, a anyád is kif.nghat, ha hazudsz
namihami
Üzent az államtitkár:: ""Forgassátok többet a Tízparancsolatot és meggyógyultok!"". Ha nem? Akkor az Úr szólított magához benneteket. Mert az Írás is azt mondja:: ""Az Úr adta, az Úr elvette. Áldassék az Ő neve.""
És a kezelés legalább semmilyen anyagi terhet nem ró a ma még köz-, de szépen átformálódó majdani magánpénzre. Hiszen ez a lényeg.
fahrenheit451
Nemzeti népegészségügy?
Szűrés?
Székletminta?
Ez annyira kommunista!

Leszarom a vastagbélrák szűrésed, geci!
Ugye te sem gondoltad komolyan?
Még csak le se szarlak, te népnemzeti bullshit!

Ha menni kell, hát menni kel!
Ha egyszer sem haltam volna meg, lehet, hogy érdekelne, de mivel már sokszor meghaltam, így kurvára nem érdekel.
Fájni fog?
Már sokszor fájt.
A fájdalom a barátom.

Nem szedek gyógyszert semmire. A fájdalomra sem. Bírom a fájdalmat. Egész nap.
/férfiállat/
fahrenheit451
Üzent az influenzásoknak az egészségügyi államtitkár

Ne köhögj.
Ha mégis köhögnöd kell, ülj át egy másik kocsiba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.