Ciklon vonul át a Kárpát-medence felett, amely hatására borngós, csapadékos, legfőképp szeles idő várható.

Ma elég nagy felfordulás lesz az időjárásunkban: özönvíz, szélvihar, égzengés

Erősen felhős vagy borult marad az ég, de a nap második felében nyugaton kissé vékonyodhat, szakadozhat a felhőtakaró. Sokfelé kell esőre számítani, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délután, este néhol havas eső, a hegyekben havazás is lehet.

A délutáni órákra a csapadék súlypontja kelet, délkelet felé tolódik, így ezeken a tájakon jelentős mennyiségű eső is hullhat. A déli, délnyugati szél több helyen megerősödik, de napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, és viharossá fokozódik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 13 fok között valószínű, az északkeleti határ közelében számíthatunk az alacsonyabb értékekre. Késő estére 1 és 6 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére kedd éjfélig

SZÉL:

Eleinte a délnyugati, nyugati szél erősödik meg, majd délelőtt a gyorsan északnyugatira forduló szél előbb a Dunántúlon fokozódik viharossá. Estétől már északkeleten is viharos szél fog fújni északi irányból. A legerősebb lökések általában 70-100 km/h között várhatók, azonban a hegyvidéki részeken, valamint az északnyugati szélre érzékeny szélcsatornás részeken 100-120 km/h közötti lökések is lehetnek (északkeleten a Bodrogköz lesz a szélre érzékenyebb térség). Az esti órákra kissé csökkennek a széllökések értékei, de viharos lökések szerdára virradóan is várhatók.

CSAPADÉK:

Délelőtt a front betörésével egy időben a Dunántúlon (esetleg a középső országrészben is) néhol zivatarok is kialakulhatnak. A kevésbé szeles délnyugati tájakon zivatarok környezetében is lehet 80-100 km/h-s rövid idejű szélroham.

Sokfelé lehet nagyobb mennyiségű csapadékra számítani. A Tata-Szeged vonaltól északkeletre 10 mm feletti eső várható, északkeleten (Észak-Alföld, Északi-khg keleti része) 20 mm-t is meghaladhatja a 24 óra alatt leeső csapadék mennyisége. Kedden délután a Zemplénben, Mátrában és Bükkben (valamint a Bakonyban, Budai hegyekben is) az eső átvált havas esőbe, hóba. Ott az esti órákban pár cm vizes, tapadó hó eshet (mielőtt megszűnik a csapadék).

(met.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.