Szijjártó kijevi látogatásán az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelvének egyidejű megőrzésének lehetőségére vonatkozó magyar javaslatról tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit.

Továbbra sem a magyar kormányon múlik, hogy visszatérjenek a jó magyar-ukrán viszonyhoz

– írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Facebook-oldalán az ukrán nyelvtörvény ügyében.

A miniszter arra reagált, hogy Hanna Novoszad ukrán oktatási miniszter pénteki kijevi találkozójuk után azt közölte, egyik javaslatot sem tartja kivitelezhetőnek azok közül, amelyeket Szijjártó Péter tárgyalásukon ismertetett vele.

Szijjártó Péter: a jó viszony továbbra sem a magyar kormányon múlik

Szijjártó Péter a közösségi oldalon azt írta, az ukrán oktatási miniszter pénteken több tanú – köztük az ukrán külügyminiszter – előtt megígérte, hogy hamarosan találkozik a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetségének vezetőségével és egyeztet velük a javaslatokról.

Remélem, tartja a szavát. A jó viszonyhoz való visszatérés tehát továbbra sem rajtunk múlik

– hangsúlyozta a bejegyzésben.

Szijjártó Péter kijevi látogatásán az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelvének egyidejű megőrzésének lehetőségére vonatkozó magyar javaslatról tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit.

Az ukrán miniszter tájékoztatása szerint a magyar külügyminiszter két javaslatot tett. Az egyik az volt, hogy Ukrajna sorolja be a kárpátaljai magyar kisebbséget is a területén élő őshonos nemzetiségek csoportjába; az őshonos nemzetiségiek iskoláiban ugyanis a diákok az első osztálytól az érettségiig anyanyelvükön tanulhatnak minden tantárgyat. A másik javaslat pedig úgy hangzott, hogy ne egyes tantárgyak oktatásában térjenek át az ukrán nyelvre fokozatosan, növelve ezzel az ukrán nyelv részesedését az oktatásban, hanem az ukránnyelvórák számát növeljék.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Nessy: csak óvatosan! ezek még arra is képesek,hogy a nem fideszbarát tanarakat ukrajnába deportálják tanítani...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
ti ukránból jeles csak a "cigánykérdéshez" hüle...
CsipkeRózsa
Magyarország törvényeibe sem szól bele egy szomszédos ország sem, Orbán még a jogsértő törvényeit is, akarattal végig viszi, ha az itthoni emberek tiltakoznak is ellene.
tudode
Dehogy múlik azokon a jó viszony, akik addig tekergetik azt akit kiszemelnek, míg HAGYD MAGAD GYORSABBAN SZABADULSZ, mint az EU is, aki/amely ezeket a pofakaratéSOKAT se lenyelni, se kiköpni nem tudja, mert ilyen pióca bagázst még nem delegált egyetlen egy ország sem, akik mindig a KETTŐS MÉRCÉN vinnyognak, miközben FÉLELEMKELTÉSSEL etetik a ország vámszedőit, és az iskolázatlan réteget, amelyből verbuválódik a híírős, nevezetes parlamenti 2/3-uk úgy lefárasztották az országot, hogy már SZÓRA SEM ÉRDEMESEK, mert ALKOTMÁNYOS VÁLSÁGBAN mindenki előneve KUSTI!
csak úgy....
@CsipkeRózsa: az a röhej,hogy magyarországon is tiltakoznak a magyar oktatási rendszer ellen,amit a fidesz kreált-kreál,persze nekik kuss ...,ha csak nem akarnak mondvacsinát "sorosbérencek" lenni.
Nessy
Drága külügyérünk! Ezt komolyan is méltóztat gondolni? Miért nem mindjárt a NAT-ot ajánlja az ukránoknak? Miközben a NATO csatlakozást gátolva zsarolja őket!
csak úgy....
@Nessy: csak óvatosan! ezek még arra is képesek,hogy a nem fideszbarát tanarakat ukrajnába deportálják tanítani...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.