Baán László szerint a budapestiek által már régóta várt városligeti parkmegújítás leállítását érte el a főváros.

A Fővárosi Közgyűlés zöldstopot rendelt el a Városligetben, a saját maga által kihirdetett klímavészhelyzetet is semmibe véve

– reagált a Fővárosi Közgyűlés által a Városliget területére szerdán megszavazott változtatási tilalomra Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A beruházó Városliget Zrt. sajnálattal vette tudomásul, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a változatási tilalmat elrendelő előterjesztést, mert annak következtében – ha valóban hatályba lép – le kell állítani a park zöldfelületét célzó összes folyamatban lévő fejlesztést

– mondta az miniszteri biztos.

A Városliget Zrt. értetlenül áll az előtt is, hogy egy ilyen súlyú döntést megelőzően a szabályozási hatáskörében eljáró főváros vezetése nem egyeztetett a park megújításáért törvényileg felelős és annak tulajdonosi jogait gyakorló állami vagyonkezelő szervezettel.

Baán László hangsúlyozta:

a vonatkozó jogszabályok alapján a főváros változtatási tilalma nem vonatkozik azon épületekre, amelyek már építési engedéllyel rendelkeznek.

Így zavartalanul folytatódhatnak a munkálatok a már épülő létesítmények – Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Dózsa György úti mélygarázs – esetében és a tilalom nem vonatkozik a tervezett, de jelenleg építés alatt nem álló épületekre, így az Új Nemzeti Galériára, a Magyar Innováció Házára és a Városliget Színházra sem, ugyanis azok is érvényes építési engedéllyel bírnak.

A Liget Budapest vezetője szerint a főváros zöldstopot vezetne be

A mostani döntés miatt olyan, már folyamatban lévő fejlesztések zöldfelületi munkái állnak le, mint a városligeti Kis Botanikus kert megújítása és bővítése, az Ötvenhatosok terén kialakítandó zöld promenád, multifunkcionális sportpályák, a két kilométeres, kivilágított futókör kialakítása, egy újabb kutyás élménypark, valamint a Városligetben található, felesleges beton- és aszfaltfelületek feltörése és visszazöldítése.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy a változtatási tilalom nélkül ezek a fejlesztések már idén nyárra és őszre elkészülnének, s a főváros lakói birtokba vehetnék őket.

Baán László szerint ezeknek a fejlesztéseknek a blokkolása senkinek nem lehet az érdeke, ezért a miniszteri biztos arra kéri a fővárost, hogy még hatályba lépés előtt vonják vissza a parkra és annak használóira nézve roppant káros rendelkezést és haladéktalanul kezdjenek egyeztetéseket a fejlesztővel.

Emlékeztetett arra, hogy a főváros semmiféle tényleges előzetes hatásvizsgálatot nem végzett el e nagy horderejű, hatásában nem az építési tevékenységre, hanem a városligeti zöldfejlesztésekre vonatkozó, azokat leállító döntése előtt.

A miniszteri biztos érthetetlennek és értelmezhetetlennek tartja a változtatási tilalmat elrendelő intézkedés célját, amelyet a főváros által kihirdetett klímavészhelyzetben, a zöldfejlesztés mindenek feletti prioritását meghirdető főpolgármester előterjesztése nyomán fogadtak el, gyakorlati hatása azonban mindössze a budapestiek által már régóta várt városligeti parkmegújítás leállítása.

Baán László véleménye szerint

a mostani fővárosi döntéssel, amennyiben az hatályba lép, teljesen hiteltelenné válik a főpolgármester eddigi, szavakban a zöldfejlesztések prioritását hirdető politikája: hiszen a változtatási tilalom éppen abban a Városligetben állítja meg a zöldfejlesztéseket, ahol a Liget projekt megvalósítását állítólag éppen a zöldfelületek érdekében akarják megakadályozni.

A miniszteri biztos felidézte, hogy a Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott kulturális intézményfejlesztési programmal. A projektnek köszönhetően – a főváros által megalkotott, jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzatban foglaltakkal összhangban – a park zöldfelülete több tízezer négyzetméterrel, a mostani 60 százalékról 65 százalékra nő, a park beépítettsége pedig 7 százalék alatt marad.

Cikk- és címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Ha a Városliget betonnal való [email protected]ását érted megújulás alatt, akkor igen, azt megállította a főváros. Lehet rinyálni!...
ómió
Ez a zöldbohózat "haladóéknál" úgyis csak fedősztori volt!
durbincs
@Qqberci: lent a bányába meg setében,vak-lóvasúton közlekednek? @Qqberci: maga lehet a 2-es Tárna irdatlan setétje ?
1111km-re ?
vitriol
bánlászló az elmúlt évek alatt tönkrevágta a Ligetet, orbán és tarlós engedélyével. orbán igérete, hogy abbahagyja bán az önkényes építkezéseit, - úgy látszik kamu ígéret volt! A budapestiek pedig értésére adták, hogy fejezze be a múzeumok oda telepítését, mert már épp elég kárt okozott ott! Jó lenne, ha felfogná: keressen másik "játszóteret" magának!
vitriol
amit ez a bánlászló összefröcsög az írásában, az kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát, megszavazhatjuk neki a 3 évig terjedő börtönt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok