A fertőzésveszélyes ellátások számának csökkenése, az ellátók adminisztratív terheinek csökkentése és annak érdekében, hogy az egészségügyi kapacitások az új koronavírus elleni védekezésre koncentrálódhassanak, rendeleteket módosított Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – közölte a tárca szombaton az MTI-vel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint a fertőzésveszély elkerülését szolgálja, hogy a fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható.

Változások: leállnak a fogorvosok, elmaradnak a nem fontos műtétek

Felfüggesztik a népegészségügyi szűrővizsgálatokat is, hogy kapacitásokat biztosítsanak a védekezésre.

A fertőzés terjedésének visszaszorítását segítik azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét. Így a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad.

A keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követően még 90 napig.

Kásler Miklós az egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében saját hatáskörben elrendelte továbbá, hogy az egészségügyi dolgozók szinten tartó továbbképzései 2021. december 31-ig távoktatás keretében is történhessenek.

Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket a sürgőssé váló műtétek kivételével – áll a közleményben.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Pálinkás Pál: Gyulladás esetén a "fog üregének megnyitása". Ez csak húzást jelenthet, semmi mást?
Pálinkás Pál
@Málna: Nem...felvágják és kifolyatják a gennyet...de nem fognak furkállni ,tömni...ennyit tudok ebben segítani ...
Málna
@Pálinkás Pál: Dehogynem. Azt az üreget előbb-utóbb le is kell zárni. Ne terjeszd a hülyeséget!
Nessy
@Pálinkás Pál: nem tudom! Esetleg ha nem csak a propagandában, hanem a valóságban is lenne hatásos védőfelszerelése az orvosnak, asszisztensnek sürgős esetben lehetne tömni is. De ez csak a mesében van.
Nessy
A "fogüreg megnyitása" valójában az idegcsatorna megnyitása (ami fúrást jelent), majd az ideg eltávolítása, az idegcsatorna átmosása, állandóra betömni nem szokták rögtön. Csak más egy ügyeleti sürgősségi ellátás, más egy ilyen tipusu járvány. De ezt a szakmai szervezet biztos leírja, mit milyen körülmények között lehet elvégezni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.