Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján ismertette a magyarországi járványhelyzet hivatalos napi adatait. Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 1763 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – jelentette be.

Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg, ezzel 156 főre emelkedett az elhunytak száma. Ugyanakkor 207-en már gyógyultan távoztak a kórházból – közölte Müller az Index beszámolója szerint.

Müller Cecília elmondta, hogy

minden nap egy kicsit többen fertőződnek meg.

A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára, erről a tisztifőorvos azt monda, lassan belépünk a tömeges megbetegedések szakaszába.

A felkészülésben fontos szerepet játszik, hogy felszabadítsanak olyan ágyakat, ahol majdan a súlyos állapotú fertőzötteket tudják ápolni

- tette hozzá.

66 ezer ágy van jelenleg a hazai kórházakban, és ezeknek az ágyaknak a 65-70 százaléka van kihasználva – mondta az országos tisztifőorvos. Az 50 százalékos kihasználtság érdekében a foglalt ágyak 15 százalékát kell csak felszabadítani – tette hozzá. Csak orvosszakmai döntés mellett lehet valakit elengedni az egészségügyi intézményekből – mondta Müller Cecília. Nem történhet olyan, ami kedvezőtlenül befolyásolná a beteg állapotát – tette hozzá.

A családok tájékoztatása is fontos

Nagyon fontos, hogy a családot tájékoztassák

- mondta Müller Cecília. Müller Cecília bízik benne, hogy "csak azok a betegek távoznak az otthonukba, akiket otthon lehetséges ellátni".

Két zárójelentést kell kapnia minden hazaküldött betegnek.

Az egyik egy orvosszakmai, amely tartalmazza azokat az információkat, amelyek alapján a családtagok megtudják, milyen gyógyszerekre, kezelésekre lesz szüksége otthon. A betegeknek meg kell kapniuk 3 napi gyógyszert, hogy otthon ebből ne legyen probléma. És kell kapni egy ápolási zárójelentést is, amely a családtagoknak adhat utasítást arra, hogyan gondozzák a beteget.

Müller Cecília együttműködést kért, mert

ez egy rendkívüli helyzet, mindenki számára.

Probléma felmerülése esetén az adott intézményvezető, a betegjogi képviselő, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé lehet jelzést tenni.

Forrás: Index, Origo

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.