A most gyermeket vállaló családok fogják biztosítani a nyugdíját a következő nemzedékeknek – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Csák János: "Családok kellenek és robusztus gazdaság"

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mi, magyarok 1100 éve itt élünk, és eddig bármilyen történelmi viszontagság mellett, de mindig sikerült fenntartani a népesség újratermelődését. Nem hiszem, hogy ennek a nemzedéknek kellene feladnia, amelyik a következőknek át tudja adni a kultúránkat – tette hozzá.

Kifejtette: a világ országainak egy részében csökken a születésszám és ezért a népesség, más részében – főleg Afrikában – pedig rohamosan növekszik a lakosság; mindez kihívásokat jelent minden országnak.

Abban az országban, ahol a népesség "nem képes természetes módon újratermelni önmagát", lakosságcsere alakulhat ki, a magyar kormány ezért is tűzte a zászlajára 2010-ben a demográfiai trendek megfordítását – közölte.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 13 évben sokféle lakástámogatási lehetőséget dolgozott ki a kormány a csoktól (családi otthonteremtési kedvezmény) a kamattámogatásokon át a hitellehetőségekig, amelyeket folytatni is fog, alkalmazkodva a piachoz – mondta Csák János.

Az interjúban a miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az édesanyák számára valódi döntési szabadságot kell biztosítani akár a munkára, akár arra, hogy otthon tudjanak maradni. Ehhez egyebek mellett bölcsődékre és a pénzügyi eszközökre van szükség – fűzte hozzá.

Közölte, korábban a gyermekek születésekor jelentősen csökkent a családok egy főre eső jövedelme, de a mostani kormányzat intézkedéseinek köszönhetően ezt mérsékelni tudták.

Példaként említette a 30 év alatti anyák szja-mentességét és az egyetemisták diákhitelének elengedését, ha gyermekük születik. Közölte, ma már mintegy 30-féle eszközzel támogatják Magyarországon a családokat a gyermekvárás vagy a gyermeknevelés idején.

Csák János arról is beszélt, hogy a Covid előtti időszakban kiemelkedő mértékben, 1,59-re nőtt a magyar termékenységi ráta, ami némi visszaesés után jelenleg 1,52. Mint mondta, az ideális termékenységi ráta 2,1 lenne, ami fenntartaná a népességet, ezért szerinte további lépésekre van szükség.

Ahhoz, hogy mi, magyarok ötszáz vagy ezer év múlva is megőrizzük a kultúránkat, "családok kellenek és robusztus gazdaság". Hozzátette: ami e kettőt összeköti, az bizonyos esetekben az szja-mentesség, amelyet a négygyermekesek után a háromgyermekesekre is kiterjesztenének – idézte fel Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését a politikus.

Megjegyezte, már dolgoznak a városi csok pótlásán, amit egyre kevesebben vettek fel az ingatlanok felértékelődése, az infláció és a magas kamatlábak miatt. Ezért olyan új rendszert akarnak kidolgozni, ami jobban reflektál a mai piaci viszonyokra – közölte.

Elmondta, folytatják a bölcsődei fejlesztéseket is, ami "nem csak épületeket jelent". Utalt arra, hogy a felsőoktatási felvételi rendszer átdolgozásával jelentősen nőtt a pedagógus-, óvodapedagógus és gyermekgondozói szakra jelentkezők száma.

Csák János szerint a kormány feladata lehetővé tenni, hogy aki családot szeretne alapítani és gyereket vállalni, annak "a lehető legnagyobb tér és pálya nyíljon".

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Akiknek a sors, csak egy gyermeket, vagy egyet sem adott, azokat ma ugyanúgy megbélyegzi az állam, mint anno a szép emlékű Ratkó korszakban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Akiknek a sors, csak egy gyermeket, vagy egyet sem adott, azokat ma ugyanúgy megbélyegzi az állam, mint anno a szép emlékű Ratkó korszakban.
csak úgy....
Ahhoz, hogy mi, magyarok ötszáz vagy ezer év múlva is megőrizzük a kultúránkat, "családok kellenek és robusztus gazdaság".
csák, már régen ingadozott ennyire a magyarok sorsa, mint az utóbbi 13 évben és ez a ti "érdemetek" ! a magyarok okosabbjai nyugatnak vették az irányt, menekülnek a ti állítólagos családbarát politikátok és a nincstelenség elöl!
simmering73
Üdvözöllek dicső lovag, szép a bajszod, szép a hajad. Téged sem az eszed miatt állítottak ki az emelvényre.
kulabombaafityiszre
Csák tudja tutit.Robusztus országnak robusztus gazdaságra van szüksége,meg egy grazi kezelt csicska diktátorocskára,és egy seggnyaló nagypofáju külügyminiszter féleségre.Aztán mindjárt a helyére is kerül az ország.
ómió
Pedig az efftársak anno egy "fogyik a magyar"-ral is "beérték"!
Levendula
Ha most kellene egyetemre járatni a két gyerekünket, akkor nem lenne diplomájuk...
Az előző kormány idején jártak egyetemre.
Havanagi
@kulabombaafityiszre: Robusztus kell a mérhetetlen lopáshoz.Másképp miből lopnának? Csak egymástól,de így lehet a magyar néptől.Mit nem loptak még el?
namihami
Csák János földjén Orbán Viktor az isten! Olyan is...
Qqberci
"Budapesti Demográfiai Csúcs"

Na B+, előszörre úgy olvastam, hogy Budapesti Demagógiai Csúcs
rakitics41
Csák úr!Ma olvastam az interneten egy tanulmányt Európa népességének alakulásáról .A tanulmány címe "Gyökeresen át fog alakulni az európai lakosság."Ebben az áll, hogy 2100-ra az ország lakossága kilencmillió körül alakul, és ebben 1,9 millió a bevándorló lesz.Erre a csökkenő létszámra bízná Ön a magyar emberek életének az alakulását?A családtámogatási rendszerünk biztosítja azt amiről Ön beszél, vagy csak a vágyainak ad szabad teret?Válaszánál kérem vegye figyelembe dr. Herczog Mária nem rég elhangzott nyilatkozatát, amely szerint a mostani családtámogatási rendszer nem segít az ország népesedésén, mert a mostani rendszer csak a családok gazdagabb rétegeinek ad segítséget, ami a demográfiai mutatón nem javít!Azoknak kellene a támogatás akik most a rendszerből kimaradnak, mert ez a réteg sokkal nagyobb mint a most támogatottak köre.Gondoljon bele ,hogy hány év óta nem nőtt a családi pótlék összege, ami a családok támogatását szolgálja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.