A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke (RMDSZ) elnöke szerint a 2024-es választások miatt a jövő év sorsdöntő lehet a romániai magyarok számára, ezért washingtoni látogatásán arra kérte az amerikai magyar közösség tagjait, hogy hívják fel választott képviselőik figyelmét a romániai kisebbségi jogok alakulására.

A magyar kormány új kezdeményezése: A diaszpórában élő magyarok is hozzáférhetnek majd a közmédia műsoraihoz
Fotó: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Kelemen Hunor pénteken az Amerikai Magyar Koalíció évzáró eseményének vendégeként tartott beszédében egy "magyarellenes, antiszemita és demokráciaellenes", szélsőséges romániai politikai erő előretörésére figyelmeztetett. Azt mondta, az orosz-ukrán háború a "peremvidéken" olyan félelmeket hozott elő, amelyekről azt gondolták, hogy már meghaladta az idő.

A szélsőségesek jelentette fenyegetés az Egyesült Államok "radarjain" egyelőre nem látható, mert az óceán túloldaláról a "nagy képet" látni: a fősodorhoz tartozó politikai pártokat, amelyek osztják a nyugati értékeket

- fogalmazott.

Kelemen Hunor, és az RMDSZ delegációja, az Magyar Emberi Jogok Alapítvány szervezésében több napos washingtoni látogatásán találkozott kongresszusi képviselőkkel, a külügyminisztérium képviselőivel, valamint fontos amerikai elemzőintézeteket is felkeresett. A tárgyalásokon az amerikai döntéshozókat arra kérték, figyelmeztessék a romániai döntéshozókat a kisebbségi jogok betartásának fontosságára – mondta Kelemen Hunor, hozzátéve, hogy Romániában odafigyelnek arra, amit Washingtonban mondanak.

Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete a magyar külképviselet épületében tartott diaszpóra eseményen beszámolt

a magyar kormány új kezdeményezéséről, a jövőre elinduló nemzeti virtuális tér programról, amelynek révén a diaszpórában élő magyarok is hozzáférhetnek majd a közmédia műsoraihoz.

Hozzátette, hogy

ez is segít a magyar identitás építésében.

Lauer Andrea, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke arról beszélt, szervezetük egyik feladata, hogy kihívásokkal teli időkben felelősséget viseljen az együttműködés ösztönzéséért.

Elmondta, hogy

a koalíció működése három pillérre épül, a kulturális tevékenységre, az emberi jogok védelmére, valamint a közösségre.

Az amerikai magyar szervezet hagyományos évzáró gáláján, a 32. Mikulás Vacsorán (Mikulás Dinner) Takács Szabolcs nagykövet magas rangú állami kitüntetést adott át Lauer Edith, az Amerikai Magyar Koalíció alapítója és emerita elnöke számára, valamint Szekeres Zsoltnak, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány elnökének, az Amerikai Magyar Koalíció társalapítójának, a Kossuth Alapítvány elnökségi tagjának. A két diaszpóra-vezetőnek Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta sok évtizedes tevékenységük elismeréseként.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

laja70
A külföldi birkák agyának nullán tartása!!! Most erre van a legnagyobb szükség!!!
laja70
A külföldi birkák agyának nullán tartása!!! Most erre van a legnagyobb szükség!!!
izéke
Vagyis külföldről avatkozzanak be egy ország választásába???
human
Az orosz propaganda terjesztése menti majd meg a magyar kisebbségeket a kirekesztéstől? Hmmm. Érdekes.
Clavigo
Már herótom van a határontúli kullancsoktól...
namihami
Miért, azok nézni akarják? Netán követelik a lehetőséget?
Mert ugye nem az a cél hogy a 130 milliárd (vagyég azt is megemelve) statisztikailag több ""nézőszámmal"" osztható lehessen!?!?!?!
Lepényleső
Diaszpórában élő magyarok ingyenes agymosása,megegyezik a más országok belügyeinek beleszólásába,
akik reményeink szerint hoznak egy szuverenitás törvényt,és a beleugatókat ők is lecsukják a saját országukba,
tekintet nélkül,hogy az elkövetők valamilyen nemzethez hazudják magukat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.