Csák János a szabadság és az egyensúly összefüggéseiről beszélgetett Schmidt Máriával.

A Kossuth rádió műsorvezetője lett Csák János miniszter, aki havonta egyszer lesz a Kossuth Rádióban futó Az este című műsor házigazdája. Médiatörténeti esemény az is, hogy mindezt korábban a kormany.hu-n jelentették be.

Szabadsághiányos állapotban van a nyugati civilizáció, és ez egyenlőtlenségekhez vezet

- mondta a Kossuth rádió Az este című, hétfőn elhangzott adásában Schmidt Mária. A Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára Csák János vendége volt. A kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki havonta egy alkalommal házigazdája a műsornak, a szabadság és az egyensúly összefüggéseiről beszélgetett vendégével.

Csák János úgy fogalmazott: a nyugati civilizációban láthatóan felborult az egyensúly, az egyéni szabadság felülkerekedik a közösség rendjén és szabadságán.

Miközben a közmédia rendszeres műsorvezetője lett Csák János miniszter, saját műsorában Schmidt Máriával azt taglalták, hogy "a nyugati média elesett"

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kossuth Rádió Az este című műsorának házigazdájaként Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával beszélget az adás felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2024. március 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Schmidt Mária azt mondta, hogy a magyarok a kommunizmus évei alatt nem rendelkeztek azokkal a szabadságjogokkal, amelyekkel a nyugati civilizáció.

Majd mi szabadok lettünk, visszanyertük a szabadságunkat, és úgy tűnik, hogy a nyugati civilizáció pedig teljesen elveszítette

- emelte ki. Úgy fogalmazott, hogy a nyugati civilizációban korlátozzák a vallásszabadságot, a szólásszabadságot, a sajtószabadságot és az akadémiai szabadságot. Azaz minden olyan szabadságjogot, "amely ahhoz kell, hogy a közös dolgainkat közösen, szabadon meg tudjuk vitatni – jegyezte meg.

A szabadsághiányosság kezd extrém irányba elfajulni, a nyugati világban az akadémiai élet elesett, a média elesett

- jelentette ki, megjegyezve, hogy tapasztalatai szerint az angolszász világban maradtak meg inkább a "szabadság kis körei".

Az orosz- ukrán háborúról szólva Schmidt Mária arra hívta fel a figyelmet, hogy az is olyan téma, amelyről a nyugati civilizációban nem lehet vitatkozni, az elitet nem lehet vitára kényszeríteni. Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többször is követelte az európai vezetőktől, "legyen B-terv". "Nem hallják meg, nem is értik, hogy mi a B-terv, mert mindenben csak egy megoldást tűrnek" – hangsúlyozta.

Csák János azt mondta, sokszor hallani olyan véleményeket, hogy azok az ázsiai országok, amelyek bizonyos mértékben meg tudták őrizni a konfuciánus hagyományokat, inkább a harmónia és az egyensúly felé hajlanak. Hozzátette, utazásai során nem ezt tapasztalta, sem Koreában, sem Japánban, sem Szingapúrban.

A legnagyobb probléma, hogy "kiüresítettük az eget" – reflektált Schmidt Mária, megjegyezve, hogy helyette olyan szentségek, tájékozódási pontok maradtak, amelyek valójában nem nyújtanak kapaszkodót. Véleménye szerint a rohanó élet, "a szent fogyasztás", a teljesítménykényszer a jellemző; a többség az "influenszerek percnyi ügyeit hajszolja", közben az élet igazi értelme, a család háttérbe szorul.

"Az isten hiánya az egyén felértékelődésével járt, eluralkodtak az egók, mindenki egotripben van és azt gondolja, hogy róla szól a világ" – jelentette ki a történész. Mint mondta, "naponta látunk olyan magukat felfújó egyéniségeket, akik a közteret eluralják, de nem adnak" kapaszkodót vagy reményt. Kipukkadnak – jegyezte meg Csák János.

A miniszter arra is kitért, hogy mára háttérbe szorult az régi politikai-teológiai kérdés, miszerint élhet-e az ember transzcendens iránymutatás nélkül. Mint mondta, Patrick Deneen amerikai professzor Rezsimváltás című könyvében azt fejti ki, hogy az elit megsüketült, nem hallja, hogy az emberek mit mondanak. Úgy értékelte, hogy a nyugati világban az elit "téves önképben van, még azt is tagadja, hogy elit".

Schmidt Mária véleménye szerint az elit egy része mind az Amerikai Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában "szürke, jellegtelen, gerontokrata, ötlettelen, vízió nélküli, alibipolitikusokból áll", akik félnek bármit mondani. Az elit másik része egotripben van; olyan dolgokat talál ki, ami nem érdekli az embereket – mondta, megjegyezve, hogy ez az elit lenézni az embereket.

Csák János a műsor zárásaként kiemelte:

Magyarországnak az a feladata, hogy a józan eszünket megőrizve, a józanság hangja legyen, mint olyan sokszor az 1100 éves történelemben

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"az elit megsüketült, nem hallja, hogy az emberek mit mondanak"

Nálunk ezt nem elitnek, hanem NER-nek hívják...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rücsü41
Hallottam a miniszter urat, igazi Magyar Rádiós színvonalon vezet S.Máriával kapcsolatos műsorát.Úgy látszik hogy "jól megy dolga a mostani huszárnak," nem kell a miniszteri munkát végezni mert Orbán mindent elintéz helyette, mert nálunk nem a kormányfőnek vannak miniszterei , hanem fordítva , a minisztereknek van kormányfője , aki a miniszterek helyett is dolgozik, csak azt látnánk hogy mit!A miniszter ú ehelyett helyette konferál, műsort vezet, de még mindig jobb mintha ő is asztalos lenne!
Qqberci
"az elit megsüketült, nem hallja, hogy az emberek mit mondanak"

Nálunk ezt nem elitnek, hanem NER-nek hívják...
sokanvagyunk
A keleti nyitás meghozta gyümölcsét.
Nessy
Jól elvoltak egymásközt! Remekül egyetértettek mindenben!
human
De rohadtul ráér valaki. Mi a francért műsorvezetősködik egy miniszter?
Feller_Peti
Így van. Elesett. Nagyon csúnyán megbukott. Egyre több ember ébred rá a valóságra.
Magyarországon is ideje felébredni a sok ostoba balos idiótának.

Nekem van szerencsét nem csak nyugati jenki oldalról nézni az esetet.

Véleményem szerint a liberális angolszász usajenkihorda egyben volt csak nagyon jó:
Hollywood mesevilágában, és az öblös hazudozásban.
Ugyan úgy, mint Ferkó és a baloldal itthon.

A valóság buktatta le őket.
Amely mindig utat tör magának.

A ha valaki a kész tényekre kíváncsi az regisztráljon be a Facebook egyik keleti megfelelőjébe a VK pont com -ra.

Angolul is elérhető. Jóval többet mutatnak, és messze nincs olyan erősen cenzúrázva mint a nyugati "demokráciában".

Itt egy példa amikor a nyugati és itthoni balliberális, Soros fizette szennylapok azt hazudják,
hogy az oroszok vesztésre állnak. Közben meg az Oroszok sorban durrogtatják ki a német leopárdot,
bennük az ukrán fasisztákat:

i.ibb.co/87YJPD4/leopard-destroyed-by-russian-army-1.jpg
i.ibb.co/j8YKx8S/leopard-destroyed-by-russian-army-2.jpg

Baloldali idióták! Ízlelgessétek csak a valóságot.

A liberális Amerikátok egy terrorista parazita állam.
Ideje, hogy Donald Trump és Dr. Orbán Viktor rendet tegyen.
Éljen a nemzet, éljen a 2/3!
Nyírfa
A valaha volt legautentikusabb páros! Vicceltem!
csak úgy....
@Nyírfa: én a hollikot hiányoltam közülük ...
csak úgy....
@Feller_Peti: te egy fizetett vagy csak egy ingyen elmebeteg?
Nyírfa
@csak úgy...: 12.21

Lehetne folytatni a sort a b-betűsekkel is. :)
Nyírfa
Nem rossz ez a Húsvét utáni első nap, tele van mókával, kacagással! :)))
Feller_Peti
@simmering73: Jót nevettem! :)

A képeiddel saját magad hitelteleníted és saját magadnak mondasz ellent: Balos idióta. Orbánt diktatúrázod. Próbálnál ilyen képeket linkelni egy valódi diktatúrában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok