A krumplileves az legyen krumplileves - üzenhetném korosztályom közel felének, bár lehet, hogy hatásosabb lenne a "teccetek volna koncepciós perbe fogottaknak lenni". Mindegy is. Ahogy azt Ablonczy Bálint a hivatkozott cikkben is említi, a gyerekek többsége otthonról hozza ezeket az attitűdöket. Magyarul tehát papa-mama otthon esténként a szerény családi vacsáronál azon nosztalgiázik, hogy mennyivel más volt minden ott, a legvidámabb barakkban. Mennyivel jobb volt az, hogy felelősség nélkül lehetett eladósítani egy országot, mennyivel jobb volt az, hogy mindenkinek volt munkája - beleértve azokat is, akik semmihez se értettek. Megértem őket.

Forrás: durva.blog.hu
Feltöltő: AdamT
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ugyeugye
Nálunk annyira nem téma Csermanek, hogy a gyerekem csak a történelmi tanulmányai miatt tud róla. Mi úgy építettük fel az életünket, hogy a jelenben élünk és a jövőre tervezünk. Nekünk nem furcsa, hogy verseny van. Ilyen a világ. És mivel mi vagyunk a kisebbek, nekünk kell alkalmazkodni hozzá.

AdamT
@ugyeugye:
Igen, így kéne ezt minden családban csinálni, de látod, 49%-ban nem megy.
ugyeugye
@AdamT: nem, mert nem készítették fel rá őket. Én pl tűzzel vassal nem tudom évek óta rábeszélni édesanyámat, hogy vegyen részt az ingyenes internetes tanfolyamok valamelyikén. De a dokihoz nekem kell regisztrálni, "mer te tudod".
Az ő élete nagyrészt abban a korban zajlott. Mindig volt, aki megoldotta helyette/tük a dolgokat. Nekem szerencsém volt, mert éles emlékeim vannak már kis koromtól, hogy másképp akarok élni, mint ők.
Sokszor a kényelem erősebb, mint a tenni akarás. De ettől még hozzád hasonlóan én sem ítélem el azokat, akik nosztalgiáznak.
ember
Van egy barátom, ő 1 milla körül keres netto, a felesége 200 e. tájékán visz haza. Ingatlanokba és devizába fektetett megtakarításaik vannak, a gyerekek külföldön tanulnak. Rendes, becsületes emberek (a magas bér külföldi cégtől van). Nem értik, mi a gond a jelenlegi világgal. Dolgozni kell és kész- mondják a havi netto 80 ezret keresőnek. Igyekezzen mindenki öngondoskodó lenni.
AdamT
@sisak:
Látod, én is pont erről beszélek. Öngondoskodás és nem állambácsi csecsén csüngés / siránkozás.

@mesanagh: A minta 8000 fő volt.

@ugyeugye
Ha pökhendi lennék, akkor most azt mondanám, hogy siránkozzanak csak, az ő idejük lejárt...
ember
@AdamT: Azt akartam érzékeltetni, hogy baromira mások az esélyek is, nem csak síránkozásról van szó, hanem szerencséről is- hova születtél, mit tanultál, milyen tőkével indultál. Nulláról egy mai fiatal átlag családi háttérrel gyakorlatilag életképtelen és a "jó tanácsok" annyit érnek, mint fuldoklót buzdítani, hogy ússzon már.
AdamT
@sisak:
hm hm.... apám erősáramú technikus, anyukám postaforgalmi szakközepett végzett...én meg vezető beosztásban dolgozm, és nem postán és nem is erősáramú technikusként.. ez enm felvágás, hanem érzékeltetni szeretném, hogy igen, szerencse is kell, persze, de nem minden a családi származás. (belátom, hogy úgy könnyebb, ha papa-mama milliomos)
Evikati
@AdamT: azt írod, hogy a nosztalgiázásukat megérted. Én nem, pedig akkor voltam fiatal, a legszebb éveimet éltem. Én - igaz, hogy otthon mást hallottam a szüleimtől. Meséltek a szabadságról, az igazi demokráciáról és elmondták azt is, hogy miért nem szabad beszélnem arról, hogy első áldozó lettem. Bizonyára nem csak az én családom volt ily módon szenvedője a Kádár-diktatúrának. Nagyon sokan vártuk a változást. Azért viszont tenni kell, nagyon sokat. Leegyszerűsítve a dolgokat: miért hozták vissza szavazataikkal ezt a kormányt a sok volt kommunistával együtt? Nem tudom felfogni, mit vártak tőlük?

oldboy
"Az ország fele már azt se hiszi el, hogy demokráciában élni magasztosabb, felemelőbb, jobb és szabadabb dolog mint diktatúrában törött / hajlott derékkal járni."

ekkora marhaságot!
kinek volt itt" törött dereka"? tanulni kellett,aztán dolgozni.
én például munka mellett végeztem el a technikumot.
tanulhattam volna tovább is de hát ennyire futotta az ambíciómból.
magasztos és felemelő érzés nem,de munka az volt.
AdamT
dolgozni?
hát, oldboy, nem tudom, hogy a rendszerváltás előtt ki dolgozott ebben az országban... szerintem max 30%.
AdamT
@Evikati:
Ha Te lettél volna annak a rendszernek a kegyeltje, akkor most Te is nosztalgiázva gondolnál vissza a "régi szép időkre". Ugye? Ugye. :)
Vera1944
Akkor, azt lehet mondani, hogy 100% volt a foglalkoztatottság. Aki nem tudta igazolni, hogy van munkahelye, azt elvitték a sitre közveszélyes munkakerülésért. És nagyon sokan, a munka és család mellett járta közép, vagy felsőbb oktatási intézménybe.
Evikati
@AdamT: Abban a rendszerben éppen az volt a legszomorúbb, hogy nagyon sokszor a "kegyelteket" is kicsinálták. Testvér a testvér ellen súgott, majd holnap őt vitte el a fekete autó. Hidd el, ma nem csak a kegyeltek nosztalgiáznak - és én éppen ezt nem értem.
Nem tudom még elképzelni sem, hogy kivételezett lettem volna a "régi szép időkben.":-))
AdamT
@Evikati:
Engem győzködhetsz, de - sajnos - a lakosság fele akkor is úgy gondolja, hogy az a rendszer jobb volt. Most mit csináljak? Nem tudok minden ember fejében rendet tenni.

Azt kéne szerintem elfogadni, hogy ez a negatív társadalmi konszenzus ez nem valami hasznos dolog volt, épp ellenkezőleg. Kádár bábáskodó puhadiktatúrája elhitette a magyarral, hogy semmi munkáért is jár fizetés. Még akkor is, ha semmihez se ért. Ma ezért megy a sírás, mert a való életben ez kérem nem így megy.
ugyeugye
@AdamT: "Nem tudok minden ember fejében rendet tenni." - nem is kell sztem. :)
menasagh
Bármely elmúlt rendszert csak az sirat, akinek az adott időben jól ment sora......
oldboy
20:50 @AdamT: a csecsemőket is beszámítva?
A STÍLUS MAGA AZ EMBER
@menasagh: vagy a fiatalságát siratja!

Ez hamar elfedi a párttitkárok, tanácselnökök hatalmát, a Merkur éveit, az ablakot az útlevélben( vagy annak hiányát), a 10-12 éves várakozást( konspirációs okokból) egy nyomorult telefonra, a hiánygazdaságot, az "ajánlott" tagkönyveket stb.
menasagh
@A STÍLUS MAGA AZ EMBER: Nem úgy értettem...pl. egy akkori politikai fogoly nem sírja vissza azt a rendszert.....
gcsabi
Egy kicsit +18-as sztori: a 80-as évek elején volt két 55-56-év körüli munkatársam akik amúgy a legjobb haverok voltak. Az egyik a cég egyik pártbizalmija a másik egy kiöregedett bányász, abbol az igazi "nagypofájú" melós gyerek típusból. Állandóan b...tatták egy mást. Egyszer a bányász sörözés közban feldobta a témát: mikor volt jobb az élet, Horthy vagy Kádár alatt? A bizalmi elkezdte nyomni a szabvány poloktatásos szöveget amikor a haverja közbevágott: "Lószart Gyulám, akkor volt a jobb amikor úgy állt még a f....unk mint a karó!"
Hát bizony sokminden befolyásolja a memóriáját az embernek!
menasagh
Pl, nekem is jobb volt akkor. Volt állandó munkahelyem, jól kerestem, minden évben el tudtam menni nyaralni.....ma ez nem így van.
Evikati
@AdamT: azt hiszem, valamit rosszul fogalmaztam, mert eszem ágában sem volt "győzködni" sem téged, sem mást. A véleményem lényege az a kérdés, hogy sokan még mindig, miért sírják vissza a diktatúrát?
A STÍLUS MAGA AZ EMBER
@menasagh: de erről nem feltétlenül a demokrácia tehet, max. azok, akik elfuserálták ezt a 20 évet! Nem alakult ki az a széles ( nem politikai értelemben) polgári középosztály, ami "el tudná tartani" a rendszert! De ettől még (az általános értelemben értett) demokrácia jobb, mint bármelyik diktatúra!

Ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg: nem dúskáltunk a javakban, de megvolt mindenünk, ami abban a világban kellett, biztos, kiszámítható volt minden!

Amikor megtudtam, hogy eközben egyeseket pofán vágtak a saját véleményükért, nem vették fel, mert nem volt eléggé pártbarát, akkor arra a meggyőződésre jutottam:én ezt az árat nem vállalom magamra! Az én jólétem nevében senkit ne vágjanak pofán, ne lehetetlenítsenek el! Ezt nem kérem! Csak a diktatúrában ezt nem mondhatom el, mostmeg nyugodtan leírhatom ide!

"mert ugatni már szabad"
AdamT
@Evikati:
Nem, dehogy értettelek félre, csak azt akartam érzékeltetni, hogy én is hasonlóan látom a dolgokat mint Te. A kérdésedre a válasz (mármint arra, hogy miért sírják vissza) a választ a kommentekben is láthatod. Volt munka, volt kenyér, SZOT üdülő, titoktartás (Csapd le, csacsi! :) )
menasagh
@A STÍLUS MAGA AZ EMBER: Nem minden jólét a pártbarátságtól függött. Legalábbis az enyém nem, ugyanis sose voltam semmilyen párt tagja...és nem is leszek.
A mostani rendszerben találkoztam egy olyan emberrel, aki dolgozott (már ha annak lehet nevezni)a kezem alatt, csak szakképzetlen munkakörben lehetett alkalmazni, mivel csak a 8 osztályt végezte el, aki a múltban többször volt lopásért sikkasztásért börtönbe. Ma vállalkozó, és a találkozásunkkor meghívott, hogy dogozzak neki.....elutasítottam.
A múlt és a jelenben az a közös, hogy nagyrészt ugyanazok vezetnek, csak más jelszó alatt.
A STÍLUS MAGA AZ EMBER
@menasagh: nem állítottam, hogy a jólét pártbarátságtól függött, de azért 6 pottal a ponthatár altt felvették az egyetemre azt a fiúcskát, akinek az apja a munkaérdemrend aranyfokozatával bít! Tudom: előttem történt!

a többivel engem igazoltál:"Nem alakult ki az a széles ( nem politikai értelemben) polgári középosztály, ami "el tudná tartani" a rendszert! De ettől még (az általános értelemben értett) demokrácia jobb, mint bármelyik diktatúra!"

Hát ezek a " vállalkozók" helyettesítik a polgári réteget............olyan is!

ugyeugye
@menasagh: Ezek szerint Magyarországon éltél? ha nem titok, mikor költöztél Romániába?
Evikati
@AdamT: Értem! Szép napot, így már minden OK!
reallatas
@ugyeugye: /ma, 07.07/ Tudod nagyon magabiztosan írod az öngondoskodásról a véleményt. Ez egyébként a részedről pozitív gondolkodásra utal. Egészségedre! De tudod, hogy a múlt tökéletes ismerete nélkül, milyen széles társadalmi réteget irritál. a kissé merev hit. Sértődés ne essék, hidd el ez ennél sokkal összetettebb témakőr, mint ahogy te leegyszerűsíted. Nyilván össz társadalmi szinten kezelve. Kérlek szépen én speciel 1946-óta itt élek e honban, s szerénytelenül mondhatom, hogy mintegy 1950 óta a jelenségeket viszonylag jól memorizálom, a politikumot pedig félre teszem tettem annó is, most is bizonyos kérdéseket tekintve. Üdv.
ugyeugye
@reallatas: azért írom magabiztosan, mert így élek. és működik. ez baj?

reggel 07:07-kor menasgaghnak tettem fel egy egyszerű kérdést, mindenféle hátsó szándék nélkül, /mert én ilyen vagyok/ - nem értem, hogy vezetted le ebből a hsz-ből ezt. Nagyon meleg van ma. Üdv! :)
reallatas
@A STÍLUS MAGA AZ EMBER: Üdv a páston ujra! a /tegnap, 22.23/ válasz erre. Ezt te most remekül írtad, te is jól látod, hogy mi volt a valódi. Azt viszont magyarázd meg igen sok honfitársunknak, hogy miként tud élni anyagi javak abszollút léte nélkül, a fene nagy demokráciával, szólásszabadsággal, vagy bármilyen olyan vívmánnyal, amihez csak elvi köze van mert más nem engedtetik meg. Olyan ez mint mikor a kisnyugdíjjast megkérdezik a piacon, mit vásárol? Ó semmit csak nézegetek!
menasagh
@ugyeugye: Nem éltem Magyarországon, mindig is Csíkszeredában éltem.....persze közbe jártam itt ott....:)
A STÍLUS MAGA AZ EMBER
@reallatas: Üdvözletem újra itt!

Nos én sem dúskálok a javakban! Soha nem volt még semmim, ami nagyobb volt egy kabátnál és vadovaz új volt! Ilyet max. csak akkor bírtokoltam, ha megcsináltam magam(pl szekrény stb).
Et azért írom le, hogy nehogy cinikusnauk tünjön az, amit a következőkben leírok!!!!!
SZóval az volt a kérdés, hogy:
"miként tud élni anyagi javak abszollút léte nélkül, a fene nagy demokráciával, szólásszabadsággal, vagy bármilyen olyan vívmánnyal, amihez csak elvi köze van mert más nem engedtetik meg.?"

Nos erre van egy nagyon triviális hasonlatom, pontosabban kérdésem:

Ha az országúton megáll ön alatt az autó, mert kifogyott a benzin a autóból :mit csinál?
Válasz lehetőségek:

A. kidobja az autót, és választja az igen stapás, örökös gyaloglást
B. benyúl hátra a kis kannáért, és elsétál az első benzinkútig és újra indítja az autót
C. ledől az autó hátsó ülésére, mert valaki úgy is segíteni fog

Ha megvan a válasz, akkor helyettesítse be az összes leírt autó helyére a demokrácia szót!
ugyeugye
@menasagh: értem, köszönöm. Az nagyon szép hely!!
Evikati
@menasagh: én igen:-)) Egy éjszakát töltöttünk ott és buszoztunk tovább.
A parkok nagyon szépek. (voltak akkor:-))
Evikati
@menasagh: Bocs', ez üzenőfalra szerettem volna írni!
ugyeugye
@menasagh: huhú de még mennyire! Küküllő vidéke :)
Néprajz speckolos voltam és Hargita megyébe utazott a csoportunk 2 hetes gyakorlatra. Farkaslakán volt a szállásunk, de bejártuk a vidéket: Korond, Székelyudvarhely, Segesvár, Székelykeresztúr, Székelyszentlélek és természetesen Parajd se maradt ki a sorból. Ritkán találkozom olyan tiszta lelkű emberekkel, mint akiket ott ismertem meg!
Csíkszeredán sajnos nem jártam.
reallatas
@ugyeugye: /tegnap, 16.12/ Tudod csak arra céloztam, hogy a dicsőséges rendszerváltás, netán önhibáján kívül, nem mindenkinek hozott jólétet. Akinek bejött bármely ok miatt is, az azért ne legyen cinikus, mert nem úri. Sértődés ne essék erre apelláltam csupán. Üdv. Az pedig, hogy jól múködik örömömre szolgál őszintén.
reallatas
Nos a témával kapcsolatban az a nevetséges kontraszt, hogy de sokan elmondják miért is volt, ilyen olyan aspektusból megvilágítva nekik jobb, de hát azért má mégse no, hogy néz az ki, hogy most ilyeneket mondjak, miért igaz volt vagy sem?
reallatas
@A STÍLUS MAGA AZ EMBER: Hát üdvözlöm én is! Nos valóban erősen triviális megközelítése a dolgoknak. A kérdés válaszai: A. nincs igazán autóm, s eddig is strapásan bukdácsoltam. B. nem nyúlok be hátra a kiskannáért, mert már menet közben ellopták, nem sétálok el a kútig mert rettenetesen messze van, s nem indítom ujra az autót mert valakik akadályozzák folyamatosan. C. nem dűlök le az autó hátsó ülésére mert nincs is, segítséget eddig se vártam ezután sem, lakónikusan megnyugszom. S most Ön is helyettesítse be az autó szó helyére a demokrácia szót. Remélem jól van, hogy tellt az egy hét távollét?
A STÍLUS MAGA AZ EMBER
@reallatas: Üdvözlöm! Fineszes, "tetszik" a válasz- bár számítottam valami hasonlóra! De én így vonatkoztattam el:

A. kidobja az autót, és választja az igen stapás, örökös gyaloglást--tehát kidobja a demokráciát, és választja az igen strapás, örökös gyaloglást(= a diktatúrát )

B. benyúl hátra a kis kannáért, és elsétál az első benzinkútig és újra indítja az autót--tehát új erőt merít a csapat, kijavítja a demokrácia hibáit, majd újraindítja az egészet

C. ledől az autó hátsó ülésére, mert valaki úgy is segíteni fog-- azaz nem érdekli az egész, magasról.........vagy megsegít valaki, vagy nyugatabbra állok

Szerintem csak egy jó válasz van, csak ebben lehet bízni.....mégha éhes is az ember

Köszönöm, hogy feltült egy hetes távollétem....a szabit összekötöttük családlátogatással.....

Az igazat megvallva az itteni ismerősökkel szivesen cseréltem volna az eszmét, de a politika egy percig nem hiányzott......
motorman
@Evikati: Nem tudom, elolvastad-e a cikket.. Ez egy felmérés, amely a többség véleményét mutatja, ellentétben a tiéddel. Akkor sem volt mindenki a rendszer kegyeltje, mint ahogy próbálod beállítani. A Kádár rendszer nem volt jó, az a baj, hogy sikerült még azt is alulmúlni az utóbbi 20 évben!
g1983
Nem tudom a Fiatal MSZP-s szavazókon kivűl még kikre gondoltak.
Evikati
@motorman: nem értem a hozzám írt soraidat. Nem próbáltam "beállítani" semmit, éppen ez derül ki a hozzászólásaimból, hogy a "Kádár rendszer nem volt jó", hogy a te szavaiddal éljek.
Egyébként olvastam és értem a cikket.
Talán olvasd vissza a hozzászólásokat figyelmesebben:-)
gcsabi
az " Obszcénnek nevezte Morvai Krisztinát egy francia hetilap" cikkel kapcsolatos beszélgetés eszembe juttatott egyvalamit ami mégis csa hiányzik talán a kádárrendszerből. Ez nem csupán és nem elsősorban a propelleren beszélgetők miatt- sokkal inkább általános tapasztalatok alapján jutott az eszembe.
Huszonpár éve még élt az a képesség nagyon sokunkban, ahogy nevezni szokták -megtanultunk olvasni a sorok között. Azt tapasztalom, mindkét, sőt most már inkább három oldalon, hogy nagyon nehezen tudnak elvonatkoztatni a saját oldaluk "tanaitól". Szerintem mindhárom oldalnak megvannak a saját tévedései ugyanúgy a saját igazságai is.Igy a másik oldal igazságának tagadása és a saját oldal tévedéseinek a védelmezése lebénitja a tárgyilagos értelmezés lehetőségét. Ilyenkor jönne igazán jól a " sorokközti olvasás" képessége!
A STÍLUS MAGA AZ EMBER
@gcsabi: Igazság, amit írsz a "sorok közötti olvasásról", s talán tudni vélem, hogy ma miért nem működik ez napjainkban- kicsit hasonlóan, vagy talán eltérően közelítem meg a dolgot!

Az átkosban, ha el akartál mondani valamit, beraktad a sorok közé a véleményedet! Kódolva, burkoltan.
A vevő több dolgot tehetett ezzel:pl. nem értette meg, így nem került sor dekódolásra!
Dekódolhatott, de nem volt hozzá kész séma! Ez remek volt, mert gondolkodni kellett róla: "mit is akart ezzel mondani?"
Aztán született ugyanarról a mondatról egy antallos vagy kissjánosos, esetleg kövéres, krassós stb. magánértelmezés..........De magán, privát!
A mai marketing-politika nem igényli a privát gondolkodást: minél egyszerübb hívószavak megtalálása a cél! Mankót adni a híveknek, nehogy átpártoljanak! Értelmezzenek mindent úgy, ahogy azt ott öten-hatan kigondoltuk a zártkörű megbeszélésen! Szűkítsünk az alternatívákon, csak nehezíti a döntést az a sok párt!
Nincsenek is sorok: az egyetlen jelmondat is max 4 szó, az meg kitesz épp egy mondatot......
gcsabi
@A STÍLUS MAGA AZ EMBER: Azt hiszem ebben egyetértünk.
Tán annyit tennék hozzá, hogy érzésem szerint, -az általad emlitett -párfős "elit"-ek is egyre inkább a sajátmaguk által kreált csapdában vergődnek, és egyre kevésbé értik a történéseket.
A STÍLUS MAGA AZ EMBER
@gcsabi: abszolut, mintha egy virtuális térben működnének
menasagh
@gcsabi: A sorok közötti olvasásnak az a hátránya (esetleg előnye), hogy onnan mindenki azt olvas ki amit akar.....képessége műveltsége és minden adottsága révén. Tehát a sorok közötti olvasás nem egyértelmű.
gcsabi
@menasagh: Van benne valami!, bár aki hajlamos saját kútfőből vad következtetésekre jutni, az a "szájbarágott" dolgok közül is a legnagyobb baromság elve alapján teszi magáévá az olvasottakat. Nem tudom melyik a nagyobb baj?
A STÍLUS MAGA AZ EMBER
@menasagh: Hidd el amit írsz az nem veszély! Aki ugyanis a "műveltség és minden adottsága révén" kimaradt ebből a kódolásból, az úgyis csak az instans politikára számíthatott akkor is és most is! A kódolás során égtájakat nem lehetett téveszteni! Én itt ezt megéltem- nem akarván személyeskedni.

Lám majd uazt írtam erről, mint gcsabi- csak a konklúzió más! Nos ez elég bizonyíték a veszélytelenségre normális keretek között.........
gesa
Létbiztonság, létbiztonság és létbiztonság! Ezt überelni nehezen lehet a mai valós csúfoljuk demokráciának világban.
ugyeugye
@reallatas: oké. egyébként a saját életem kényszerített erre rá, csak nem akartam itt az életem részleteivel terhelni Kedves Kommentelő társaimat.Hidd el, semmi okom cinikusnak lenni. Nyeltem én jó nagyokat egy kisgyerekkel a karomban. Na ott és akkor lettem öngondoskodó.
Üdv, és kösz!
gesa
@ugyeugye: nem baj az ha írsz magadról, szerintem akik itt írunk kiváncsiak vagyunk hogy ki miért gondolkodik úgy ahogyan. Én jó kis csapatnak gondolom akik ide írnak és ha még nem is egyezik a véleményünk mindenkit kedvelek valamiért.
ugyeugye
@gesa: :)
köszi, én is így gondolom!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.