A konzervatív Néppárt (PP) nyerheti meg a vasárnap megrendezett spanyol parlamenti választásokat a szavazatok 26,8 százalékával az első exit poll felmérés szerint, amelyet a TVE spanyol közszolgálati televízió tett közzé az urnazárást követően.

A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésével készített felmérés alapján a PP 114-118 mandátumot kaphat a 350 fős spanyol törvényhozásban. Az exit poll szerint a második helyen a szocialista párt végzett, 81-85 mandátummal, a harmadik baloldali Podemos 76-80 képviselői hellyel, negyedik pedig a Ciudadanos nevű középpárt lett, amely 47-50 képviselőt küldhet az új törvényhozásba.

Eszerint a Néppárt elvesztette eddigi abszolút többségét a spanyol parlamentben, és – ahogy azt a választások előtt a politikai elemzők is jósolták – a stabil kormányzáshoz támogatókat kell keresnie a parlamenti pártok között.

A pártokra leadott szavazatok arányát tekintve a felmérés más sorrendet mutat a második és harmadik helyen, mint a megszerzett mandátumokat tekintve. Eszerint a Podemos 21,7 százalékkal a második, megelőzve a szocialista pártot, amely 20,5 százalékos támogatást szerzett.

A felmérésben a TNS Demoscopia nevű közvélemény-kutató cég több mint 177 ezer embert kérdezett meg az ország több mint 1200 szavazóhelyiségénél.

Az Antenna3 spanyol televíziós csatorna számára a GAD3 közvélemény-kutató cég készített exit poll felmérést. Ez szintén a PP 121-124 mandátumos győzelmét mutatta ki. A PSOE 79-83 képviselői hellyel számolhat, a Podemos 70-74, a Ciudadanos pedig 46- mandátummal a GAD3 számításai szerint.

A GAD3 szerint a PP 28,1 százalékot szerzett meg a leadott szavazatokból. A második és a harmadik helyen itt is fordított a sorrend, mint a mandátumok tekintetében: a második a Podemos 21,1 százalékkal, harmadik a szocialista párt 20,4 százalékkal és negyedik a Ciudadanos 14,9 százalékos támogatottsággal.

Mindkét exit poll további öt kisebb párt parlamentbe való bejutását valószínűsíti.

A külföldön leadott szavazatok nélküli előzetes végeredményt várhatóan fél 11-kor, sajtótájékoztatón ismerteti Soraya Sáenz de Santamaría, a leköszönő kormány miniszterelnök-helyettese.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.