Erna Solberg norvég miniszterelnök óva intette a briteket attól, hogy jövő héten a kilépésre szavazzanak a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról kiírt népszavazáson, mondván, hogy a szigetországnak az uniós belső piachoz való hozzáférésért cserébe ugyanúgy el kellene fogadnia a közösségi szabályokat, azok alakításában azonban így nem vehetne részt.

A norvég kormányfő a Politico című brüsszeli hírportálnak adott szerdai interjújában beszélt erről, kijelentve azt is, hogy az új típusú kapcsolat "nem tetszene" a briteknek.

Saját tapasztalataikról a miniszterelnök elmondta, hogy a Norvégia és az Európai Unió közötti laza kapcsolat mellett Oslónak úgy kell működnie Brüsszelben, mint egy "lobbiszervezetnek". Ez néha jól sikerül, néha rosszul – tette hozzá.

Erna Solberg kifejtette: országa helyzetét tovább nehezítette, hogy az Európai Parlament 2009-ben szélesebb jogköröket kapott. "Korábban az Európai Bizottsággal tárgyaltunk, és kapcsolatba léphettünk a tagállamokkal is (...) Ennél sokkal nehezebb elérni azt, hogy az Európai Parlament vegye figyelembe az unión kívüli Norvégia érdekeit is" – hangsúlyozta.

Elisabeth Aspaker norvég EU-ügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy az oslói törvényhozásnak naponta átlagosan öt uniós jogszabályt kell elfogadnia anélkül, hogy az ország részt venne a döntéshozatali eljárásban.

Oslónak amiatt is érdekében áll Nagy-Britannia uniós tagsága, mert a szakemberek többsége szerint a kilépéssel jelentősen csökkenne a liberális gazdaságpolitikát folytató tagállamok brüsszeli befolyása.

"Fontos nekünk, hogy legyenek piacorientált, kevésbé szabályozáspárti tagállamok az asztalnál, (...) a britek pedig egyértelműen ebben a táborban vannak" – mondta Vidar Helgesen norvég klímaügyi miniszter.

Hangsúlyozta: a nemzetközi környezet instabilitásának fokozódásával az 5,2 milliós lakosságú Norvégia számára még inkább érezhetővé vált annak a hiánya, hogy jelen legyen a tárgyalóasztalnál, amikor az Európai Unió döntéseket hoz Oroszországgal kapcsolatban.

Ennek kapcsán Erna Solberg kifejtette, hogy országa nem érzi magát közvetlenül fenyegetve a szomszédos Oroszország által, a kormányt azonban aggodalommal tölti el Moszkva "kiszámíthatatlan" politikája. A hidegháborúban kiszámítható volt a rendszer, ma kiszámíthatatlanabb, ami azt jelenti, hogy egyben instabilabb is – vélekedett.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Csak a hulye nem veszi eszre, mekkora baj lenne barmelyik unios orszagnak is kilepni a meglevo uniobol.

Barmennyire is hadakozik a Nagy Focipocok is az Unio ellen, ezt csak azert csinalja, mert nem az o regnalasa alatt lett Magyarorszag unios tagallam.
Mert ez volt minden alma,... Igy viszont... Csak elvezi a csurhejevel egyutt az Unio nyujtotta elonyoket, viszont semmit nem hajlando a kozossegert tenni...
sokanvagyunk
Norvégiának bizonyára jó lenne... - bár nekik az az igazán jó hogy kint maradtak, hiszen így is élvezi előnyeit, hátrányaiból meg nem kér. Miniszterelnökük otthon kampányoljon. (Mellesleg minden elismerésem a norvég népé.)
fekete
A Britek nem szivnak semit sem. Ez elott is megvoltak,es utana is meglesznek.A sok csocselek
Keleti ki lesz rugva ha ki lepnek a Merkel Maffia europabol.Igy lesz tobb munka.Menjen csak a csocselek Deutshelandba,ott lehet ezrevel meg eroszakolni a kek szemu noket amirol a Germanok almodoztak 33-ban.Kulomben ha kilepnek a beteg EU-bol.Akor is szuksege lesz
egyik a masiknak.Eszt kelett volna a lokott Keletieknek is. SZAVAZNI! Angliaban van Demokracia. Ott meg szavazni is lehett,hogy kell e az EU,vagy nem Kell e? Orban es a tobbi
kelekola,el sumakoltak eszt is. A totokkal.Prosebardzoekkal,es a Csehekkel egyutt.
Mangu
Vihar a biliben. Lehet rajta csámcsogni a népnek, egyébként lefutott e játszma.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.