Huszonhat párt és koalíció indul a június 11-i koszovói előrehozott parlamenti választáson a törvényhozás 120 helyéért – közölte a koszovói választási bizottság.

Koszovó 1,9 millió választópolgára 19 párt, öt koalíció és két civil szervezet képviselői közül választhatja meg, hogy ki képviselje érdekeit a parlamentben a következő négy évben.

A koszovói törvények szerint a pristinai parlamentben a kisebbségeknek húsz garantált helye van, ebből tíz a szerbeket illeti meg. Ezekért a pozíciókért összesen hat párt jelöltje mérkőzik meg.

A pristinai törvényhozás a múlt szerdán szavazta meg a kormány ellen beadott bizalmatlansági indítványt. Egyes elemzők szerint a kormány bukásához feltételezhetően a Montenegróval kötött határegyezmény vezetett, amelynek elfogadásáról nem egyezett a kormánykoalíció pártjainak véleménye. A határmegállapodást azért kifogásolták, mert általa több mint 8000 hektárnyi föld jutna a szomszédos országnak, viszont a megállapodás parlamenti becikkelyezése az egyetlen – még fennálló – feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje a Koszovóval szembeni vízumkényszert. Más vélemények szerint az egyezmény ratifikálása csak ürügy volt a kormánykoalíció felbontásához, a nagyobbik kormánypárt ugyanis most érezte magát elég erősnek ahhoz, hogy átvegye az irányítást kisebbik partnerétől.

A helyi sajtó szerint a voksolás győztese az eddigi legerősebb kormánypárt, a korábban Hashim Thaci államfő vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK) és két koalíciós partnere, a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma) lehet, az új kormányfő pedig várhatóan az AAK elnöke, Ramush Haradinaj lesz.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. April 4., 14:59
Jelentős változások a postán
Itthon - 2020. April 4., 12:27
Elfogtak egy szájmaszkos netes csalót