Újabb két-két fejezetét nyitották meg a szerb és a montenegrói európai uniós csatlakozási tárgyalásoknak – jelentette be hétfőn az EU tagállami kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata.

Újabb fejezeteit nyitották meg a szerb és a montenegrói EU-csatlakozásnak

A tájékoztatás szerint Szerbiával a társasági jogról szóló 6-os és a külkapcsolatokra vonatkozó 30-as fejezetet nyitották meg.

A 2014. januárjában kezdődött szerb csatlakozási tárgyalások során eddig 12 fejezetet nyitottak meg, és kettőt sikerült ideiglenesen lezárni.

Diplomáciai források szerint eredetileg három új fejezet megnyitásáról volt szó, egyes uniós tagállamok azonban jelezni kívánták a szerb félnek, hogy nem tartják megfelelőnek az előrehaladást bizonyos területeken.

Montenegróval a munkavállalók szabad mozgására vonatkozó 2-es, illetve a vállalatalapítás jogáról és a szolgáltatások szabadságáról szóló 3-as fejezet nyílt meg.

A 2012. júniusa óta tartó montenegrói csatlakozási tárgyalások során eddig 30 fejezetet nyitottak meg, és hármat zártak le ideiglenesen.

Az EU-hoz csatlakozni szándékozó országoknak összesen 35 témafejezetet kell áttekinteniük közösen az uniós illetékesekkel, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy milyen módon és ütemezésben veszik át, építik be saját nemzeti jogrendjükbe az egyes területeken addig született közösségi joganyagot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél