A Líbiával kialakított humanitárius folyosókon keresztül 10 ezer menekült érkezik Európába jövőre – nyilatkozta Marco Minniti olasz belügyminiszter vasárnap a La Repubblica olasz napilapnak adott évzáró interjújában.

Marco Minniti kijelentette, 2018-ban tízezer menekült érkezik Európába humanitárius folyosókon keresztül a Róma és a líbiai nemzeti egységkormány közötti megállapodás értelmében, valamint a nemzetközi szervezetek együttműködésével.

Az olaszok így akarják megakadályozni a menekültáradatot

Az olasz belügyminiszter elmondta: a líbiai migránstáborokban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) választja majd ki azokat, akik a nemzetközi jog szerint menekültnek számítanak. Ők nem menedékkérőként, hanem menekültként érkezhetnek meg Európába – hangsúlyozta Marco Minniti.

Megjegyezte, hogy ezzel Európa déli partjain véget ér a migránsokkal teli csónakok érkezése Líbiából, hiszen a veszélyes tengeri átkelést humanitárius folyosók váltják fel, és a menekültek csoportjait repülőgépekkel viszik majd a befogadó európai országokba.

Marco Minniti hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan már 30 ezer embert sikerült önkéntes alapon a líbiai migránstáborokból a hazájukba visszavinni, többnyire a közép-afrikai országokba, mivel nem számítottak menekültnek.

A tavaly decemberben kinevezett olasz belügyminiszter egyéves munkája legnagyobb eredményének nevezte a Líbiából induló migrációs áradat megfékezését és a humanitárius folyosók kialakítását. Idén, december 20-áig mintegy 119 ezren érkeztek a dél-olaszországi partokra, a 2016 ugyanezen időszakában mért több mint 179 ezerhez képest.

Ami a menedékkérők áthelyezését illeti Olaszországból más EU-tagállamokba, a korábban tervezett mintegy 40 ezerhez képest az utóbbi két évben 11 ezer menedékkérőt sikerült áthelyezni. Különböző források szerint a legtöbbjüket Németország, Norvégia és Svájc fogadta be.

Marco Minniti bejelentette, hogy az olasz kormány januárban újabb pénzügyi csomaggal segíti az embercsempészet útvonalán található líbiai városokat. Róma nyáron tucatnyi líbiai városnak nyújtott anyagi segítséget beruházások formájában, az illegális migráció elleni fellépésért cserébe.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Csak tartsátok meg őket, idióták, ne a többiek nyakára hordjátok őket zsákszámra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wpym
Amig nincs tuzparancs es aknazar, addig ozonlenek Europaba. A galamblelku finomkodassal nem megyunk semmire sem. Illetve de: a koszos, ipari hulladek szama tovabb no.
Elégvolt911
@iluminati: @iluminati: Nem az európai szegénységre kell gondolni ,mert nincs autóm, meg nincs pénzem nyaralásra stb.Hogy mennyi magyar ember megy külföldre svájci frank tartozás és jobb életszinvonal reményében az nem ugyanaz!!! Afrikában elszaporodtak az emberek , önmagukat nem tudják ellátni, erről van szó!! Az araboknál ugyanez, akkor vagy jó muszlim ha sok gyereket csinálsz!! De hova , a sivatagba?!!!Ha most nem állitják meg , hogy ide jöjjenek , akkor mikor fognak felelősséggel élni az ő kontinensükön??!!!Szaporodunk azt megyünk a másik nyakára??!!!Ezen kell gondolkozni!!!
Elégvolt911
@iluminati: És egyenlőre úgy fest azok ellen kell harcolni akik : menekültek lerakóhelyének , spekulációból eladósitani akarják az országunkat.És nem az új földesurak ellen!!A migráns simogatók jó lenne ha elgondolkodnának rajta , ha a bevándorlás olyan jó, mint ahogy a liberálisok állitják akkor pl. a visegrádi 4 ek MIÉrt nem kérnek belőlke???!!!És rajtunk sok más ország sem ,a bolygón!!!
iluminati
@Elégvolt911: Pedik párhuzamot kell hogy vonjunk a gyerek szaporulat és a és a deviza hitelesek között, minek válalták ha nem tudja fentartani...
De igazad van nem kell autó lakás gyerek, családi kirándulás mindenki elégedjen meg a földbe vájt üreggel, esetleg az erdőben felálított fólia kunyhóval...gondolom neked ezek az igényeid, és e szerint is élsz...vagy az alatvalóidat így kezelnéd...De ha már itt tartunk minek egyes magyar embernek Hargitán fentartani egy kastélyt, vagy luxus autót, körülményeket a tengerparton...hajókat bérelni??? Milliárdos hiteleket felvenni..majd az emberek visszafizetik???
iluminati
@durbincs: Neked nem a hazád...akor tudnál magyarul írni...de még csak számolni sem tudsz... pedig a magyar adófizetők pénzét nagyon szereted számolni.
Elégvolt911
@iluminati: Nos, én nem állitottam, hogy az orbán kormány tisztességes és nincs itt gond.De nem kell a magyar gazdaságot összehasonlitani ,a német vagy angol gazdasággal !!Nekünk se autógyárunk, sem tengereink stb. a semmiből nem lehet hasonló életszínvonalat teremteni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.