Befejeződött a montenegrói elnökválasztás, vasárnap este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány a CeMI ellenőrző és kutatóközpont adatai szerint 19 óráig 58,6 százalékos volt, az országos választási bizottság legutóbb a 15 órai adatokat közölte, addig a szavazásra jogosultak 41,95 százaléka voksolt.

Befejeződött a montenegrói elnökválasztás

Mladen Bojanic párton kívüli montenegrói elnökjelölt nyilatkozik, miután szavazott a montenegrói elnökválasztás első fordulójában Podgoricában 2018. április 15-én. (Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic)

Öt évvel ezelőtt hasonló volt a részvételi arány, 19 óráig a választásra jogosult lakosság 58 százaléka voksolt, míg a 2016-os parlamenti választáson sokkal többen vettek részt, 19 óráig a szavazópolgárok 70,9 százaléka járult az urnák elé.

A voksolás nyugodtan, nagyobb szabálytalanságok nélkül zajlott, a 2015 külföldi és montenegrói megfigyelő csak néhány szóváltásról, valamint szavazócédulák lefényképezéséről számolt be, míg az országos választási bizottsághoz csak egy panasz érkezett, azt azonban nem közölték, hogy mire vonatkozott a bírálat.

A valamivel több mint 532 ezer szavazójoggal rendelkező montenegrói állampolgár hét jelölt közül választhatott, a feltételezések szerint a legtöbb szavazatot Milo Djukanovic szerezte meg, aki korábban hatszor volt már az ország miniszterelnöke, és egyszer a köztársasági elnöke.

Miután leadta voksát, Djukanovic újságíróknak azt mondta, meggyőződése szerint már az első fordulóban megszerzi a kellő számú szavazatot. "Biztos vagyok abban, hogy Montenegró megerősíti európai elkötelezettségét" – hangsúlyozta arra utalva, hogy kampányígéretei szerint elnökként továbbra is az ország euroatlanti integrációja mellett állna ki, míg riválisai lazítanák a kapcsolatot Brüsszellel, és inkább Moszkva felé fordulnának.

Djukanovic legnagyobb riválisának a párton kívüli Mladen Bojanicot tartják, aki szavazata leadásakor mindenkit voksolásra buzdított, hogy – mint mondta – "megállítsák azt az autokratát, aki diktátori rendszert építene ki Montenegróban". Hozzátette: amennyiben lesz második forduló, minden ellenzéki jelölt támogatására számít, és úgy véli, le tudja győzni Milo Djukanovicot.

Montenegró 2006-ban vált külön Szerbiától, azóta ez volt a harmadik elnökválasztás. Az első két választáson Filip Vujanovic nyert, második mandátuma május 20-án jár le.

Amennyiben bármelyik jelölt már az első fordulóban megszerzi a voksok több mint 50 százalékát, akkor nem kell második fordulót tartani, ellenkező esetben április 29-én tartják meg a második fordulót, amelyben a két, legtöbb szavazatot szerzett jelölt küzd meg egymással.

A végleges eredményeket 96 órán belül kell nyilvánosságra hozni.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. February 21., 16:43
Elhunyt Fésűs Éva író
Itthon - 2019. February 21., 15:43
Kútba esett és meghalt egy idős férfi Csörögön