Teherán tiszteletet vár el Donald Trump amerikai elnöktől – szögezte le Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter egy vasárnap sugárzott amerikai televíziós interjúban, amelyben figyelmeztetett arra is, hogy az iráni atomalku felmondásának "kellemetlen" következményei lehetnek.

Teherán tiszteletet vár el Donald Trumptól

Fotó: AFP

Zaríf a CBS televízió Szemben a nemzettel című, vasárnapi politikai vitaműsorában úgy fogalmazott, hogy "minden nemzetközi kötelezettségvállalás előfeltétele a kölcsönös tisztelet".

Hangsúlyozta, Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója külügyminiszteri jelölése azt üzeni a nemzetközi közösségnek, hogy az Egyesült Államok "nem komoly" a nemzetközi kötelezettségeinek betartásában, beleértve az Iránnal kötött többhatalmi atomalku betartását is. Arra a kérdésre, hogy vajon hogyan tud majd együttműködni, és egyáltalán, tud-e majd együttműködni Mike Pompeóval, ha megszavazzák külügyminiszteri kinevezését, Zaríf azt válaszolta: "kivárunk, és majd meglátjuk". Hozzátette, hogy "az eddigi jelzések nem különösebben bátorítóak".

Utalva arra, hogy szenátusi meghallgatásán Pompeo elismerte, hogy Irán nem törekszik atomfegyver előállítására, Zaríf megjegyezte: "késői beismerés, de jobb későn, mint soha". Megjegyezte, "szankciókat vetettek ki Iránra, mert nem száguldottunk atombombát előállítani, most meg újabb szankciókat akarnak kivetni Iránra, mert nem száguldunk atombomba előállításával. Ez igen érdekes". Hangsúlyozta: az Egyesült Államok soha nem tett le arról, hogy rendszerváltozást eszközöljön ki Iránban.

Az iráni diplomácia vezetője leszögezte, amennyiben Washington felmondaná a 2015-ben kötött atomalkut és újabb büntető intézkedéseket foganatosítana Irán ellen, Teherán kész folytatni atomprogramját. "Több megoldást dolgoztunk ki a magunk számára, ezek készen vannak, és köztük van az is, hogy a korábbinál jóval gyorsabb ütemben folytatjuk nukleáris tevékenységünket" – közölte. Felhívta egyúttal a figyelmet arra is, hogy nem kétoldalú, az Egyesült Államok és Irán közötti megállapodásról van szó. Leszögezte: az európai partnereknek rá kell bírniuk Washingtont az egyezmény betartására, mivel a megállapodásban foglalt kötelezettségeit Teherán is betartja.

Zaríf hangsúlyozta, hogy az iráni atomalku esetleges felmondása után "senki sem fog bízni" abban, hogy az Egyesült Államokkal lehet hosszú távú tárgyalásokat folytatni. "Beleértve Észak-Koreát is" – tette hozzá.

Az iráni külügyminiszter késznek mondta országát egy amerikai-iráni fogolycserére, de csak abban az esetben, ha Washington "változtat a magatartásán". Álláspontja szerint az Egyesült Államoknak változtatnia kell tárgyalásai hangnemén, mert "egy másik szuverén kormánnyal tárgyal".

Iránban jelenleg öt amerikai állampolgárt tartanak fogva, valamennyien amerikai-iráni kettős állampolgárok, és Zaríf vasárnapi közlése szerint "jól vannak".

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

png
Azt hittem, hogy ennyi volt, de közben megláttam azt az arab GECIT.
Itt a vég, az arab GECI osztja az észt.
Az a qurva sok pénz az olajból...
Csak egy arab GECI maradtál, aki mindig is voltál.
Megveszel pénzen dolgokat, de csak egy primitív ARAB GECI vagy, aki mindig is voltál.

Allah nevű isten nem létezik, Mohamed meg csak egy kecskebaszó buzi volt, aki, ha nem voltak férfiak, jó volt a kecske is.
Vágod, GECI arab kutya?

Segítek neked GECI arab kutya, volt egy ősiség, a Védák, de ha tudnád, hogy az is a Biblia utáni bullshit volt, aztán volt a buddhista filozófia, ami szintén a Biblia utáni bullshit volt, aztán sokára jöttetek ti a recitálásotokkal, amiből lett a Korán, ami megint csak bullshit...
Tengernyi bullshit - vágod, a geci arab!?

Az igazi keresztények, nem azok a keresztények, akikről te azt hiszed, hogy igazi keresztények, és akiket ti támadni próbálsz...
Nem, arab tesó, mi, az igazi keresztények keményebbek vagyunk, mint az orosz tél.
Isten megbocsát, mi, nem.

Csak vicceltem!
De mivel te belterjesen nyomod, és egy őstulok vagy, ezért nem érted - még a viccet sem.
Ami biztos, a Korán még annyit sem ér mint a papír, amire nyomtatták.
Ez van!
Tetszik?
Nem tetszik?
Nem kapsz mást.

Aki tagadja Jézust (nem a római katolikusok szerintit, a görög katolikusok szerintit, vagy a bármelyik karizmatikus bullshit szerintit), hanem az igazit, az az Antikrisztus.
Vagyis ti, muszlimok, Sátán ivadékai vagytok.
Tudom, hogy ez rosszul hangzik, de ez van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél