Az Oroszországgal való szorosabb együttműködést támogatta a jövő hétfőn Helsinkiben tartandó amerikai-orosz csúcstalálkozó előtt Gerhard Schröder volt német kancellár.

Szükségünk van Oroszország erőforrásaira, nemcsak a gázra és olajra, de a ritka- és nemesfémekre is

– mondta Schröder. Európának ugyanakkor szüksége van az orosz piacra, és „Oroszország is pontosan tudja, hogy szüksége van Európára” – nyilatkozta a német szociáldemokrata politikus a Stern hírmagazinnak adott interjújában.

A volt kancellárt bírálat éri Németországban, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjának számít, és a Kreml által ellenőrzött Gazprom és Rosznyefty olajipari óriásoknál van állása. Gerhard Schröder azzal védekezik, hogy ez a magánügye.

Donald Trump amerikai elnök július 16-án készül találkozni Putyinnal a finn fővárosban, Helsinkiben. A két vezető eddig két alkalommal találkozott különböző konferenciák alkalmával. A csúcstalálkozóhoz megfigyelők nagy reményeket fűznek, tekintettel arra, hogy terebélyes az Oroszország és az Egyesült államok közötti vitás kérdések listája.

Schröder szerint jóban kell lenni Oroszországgal

Schröder üdvözölte, hogy Washington és Moszkva kész a párbeszédre. Mindemellett óva intett az Oroszország elszigetelését célzó próbálkozásoktól.

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagját nem is lehet elszigetelni,mert akkor a világ egyik konfliktusában sem lehet majd egy lépéssel előrébb jutni” –

hangsúlyozta a volt kancellár.

Trump a szerdán kezdődött brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt a német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt. A földgázvezetékkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Németországot „teljes mértékben Oroszország irányítja”, miután az energia 60-70 százalékát Moszkva biztosítja számára. Később azonban, miután a NATO-csúcsértekezlet alkalmával egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, már nagyon jónak nevezte a kapcsolatát vele.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.