Fehéroroszország meglepetésszerű és előre nem bejelentett ellenőrző teszteket fog végezni taktikai nukleáris fegyverekkel – közölte kedden Viktor Hrenin fehérorosz védelmi miniszter. Nem sokkal korábban Oroszország is nukleáris gyakorlatokat jelentett be, melyekre a közeljövőben kerül sor.

Az orosz és a fehérorosz elnök 2023 áprilisában beszélt először nyíltan a lehetőségről, hogy Moszkva taktikai nukleáris fegyverzetet telepítene Belarusz területére. Oroszország ukrajnai inváziója ebben a periódusban akadt meg, így Putyinnak számolnia kellett egy jelentős ukrán ellentámadás lehetőségével.

Ebből még baj lehet! Lukasenka harci játékban nukleáris fegyverzettel gyakorlatozik – Belarusz atomhatalom lesz?Iszkander – M harcászati ballisztikus rakéta indításra való előkészítése Fotó: Facebook

Az orosz elnök többször is hangsúlyozta, az atomtöltetek mindenekelőtt elrettentő funkciók töltenek be, Oroszország és Fehéroroszország biztonságának szavatolása a céljuk.

2023 nyarán már feltűntek az első Iszkander hordozórakéták, néhány hónappal később pedig megérkeztek a Szuhoj-25- ös vadászbombázók is, melyek révén a fegyverek légi úton történő bevetésére is mód nyílt.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szeretné egy hadgyakorlat keretein belül is megtekinteni a rá bízott eszközöket, amelyek jogi értelemben egyébként nem az övéi.

A fehérorosz védelmi miniszter tájékoztatása szerint az ellenőrzés részeként az Iszkander hadműveleti-harcászati ​​komplexum egyik egységét és egy Szu-25 századot készítenek fel a feladatok végrehajtására.

A vezérkar ellenőrzi „a tevékenységek teljes körét” – a tervezést, az előkészítést és a taktikai nukleáris fegyverekkel végrehajtott szimulált csapásokat. A manőverekre Alekszandr Lukasenko utasítására kerül sor – írja az Euronews.

Az orosz védelmi minisztérium előző nap jelezte, hogy „a közeljövőben” nem stratégiai nukleáris fegyverekkel, azaz 15-50 kilotonnás eszközökkel kíván gyakorlatokat tartani.

A manőverek Vlagyimir Putyin parancsára zajlanak, és a Déli Katonai Körzet rakétaalakulatait, valamint a légi- és haditengerészeti erőket érintik. Oroszország mintegy 2,000 taktikai robbanófejjel rendelkezik, az amerikai készlet ennél jóval alacsonyabb.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint ezek a gyakorlatok azokra a nyugati kijelentésekre adott orosz válasznak tekinthetőek, melyek nyugati csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét vetették fel a közelmúltban. Moszkva az ilyen kijelentéseket háborús fenyegetésnek tekinti, ezért megteszi a szükséges lépéseket önvédelme érdekében.

Egy fehérorosz területen zajló nukleáris hadgyakorlatot Lengyelország és a balti államok súlyos nemzetbiztonsági kockázatként értékelhetnek, mely újabb lendületet adhat a varsó kormány elkötelezettségének amerikai atomfegyverek mielőbbi lengyelországi telepítése érdekében. 

Forrás: Euronews

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

viccesvigságok
fele sem fontos mert Ő meg nem akar régi 17 kőzé tartozni max ha elege lesz 2 perc és végetvethet a FÖLD- ként aposztrofáltnak. tulélő max a mélytenger alján élők.
Dr. Proktor
Ukrajnával bezzeg leszereltették 1700 körüli atomtöltetét, bezúzatták többezer vadászgépét - határainak sérthetetlenségéért cserébe a Budapesti Memorandumban...
Ruszkik szava, ruszkik szerződése!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.