Emelkedett a Florence trópusi vihar halálos áldozatainak száma. Michael Jordan egykori profi kosaras kétmillió dollárt ajánlott fel szülővárosa rendbetételére.

Helyi idő szerint kedd estig 34 halálos áldozata volt a trópusi viharrá szelídült Florence viharnak, amely erőteljes széllökésekkel és özönvízszerű esőzésekkel, nagyon lassan vonul északi irányba.

Észak- és Dél-Karolinában sem enyhül az esőzés, a folyók változatlanul áradnak. A víz által körülzárt városokba – Wilmingtonba, New Bernbe, Elizabethtownba – a katasztrófa-elhárítási ügynökség (Fema) és a Nemzeti Gárda munkatársai motorcsónakokkal viszik a vizet és az élelmet, az autópályák és az alacsonyabb rendű utak is víz alatt vannak.

Már 34 halálos áldozata van az Egyesült Államokban a Florence trópusi viharnak

A Florence hurrikán előidézte árvíz a dél-karolinai Fayetteville-ben 2018. szeptember 17-én. 

Fotó, címlapi kép: MTI/AP/Gerald Herbert

Észak-Karolinában 36 helikopter, 200 motorcsónak, és több mint ezer ember segédkezik a bajba jutottak mentésében. A Pentagon (védelmi minisztérium) 13 500 katonát irányított a helyszínre, hogy segítsenek a mentési munkálatokban.

Az országos meteorológiai szolgálat szerint az észak-karolinai Elizabethtownban a múlt csütörtök óta 91 centiméternyi eső esett, míg átlagosan a szövetségi tagállam településein 76 centiméternyi csapadékot mértek.

Észak-Karolinában tizenhat folyó már tetőzött, csütörtökre további három vízszintje éri el a csúcspontot. Tizenhat településen nincs ivóvíz, a csatornahálózat és víztisztítók nem működnek.

Dél-Karolina kormányzója, Henry McMaster kedden este arra figyelmeztetett: sok vidéken még csak ezután fognak áradni a folyók, a rendkívüli állapot miatt a szövetségi kormány által biztosított anyagi segítség jó részét az árvízvédekezésre fordítják.

A járvány- és egészségügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az áradat állati tetemeket sodor magával. Észak-Karolinában, ahol nagy csirkefarmok vannak, több mint három és félmillió csirke pusztult el, és a víz sodorja magával őket. Öt és félezer disznótetemet is sodor a víz.

Michael Jordan egykori kosárlabdasztár, aki az észak-karolinai Wilmingtonban nőtt fel, kedden bejelentette: kétmillió dollárt adományoz szülővárosa és környéke helyreállítási munkálataira.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.