Egy ausztráliai bíróság fellebbviteli eljárásban megsemmisítette Philip Wilson adelaide-i volt római katolikus érsek ellen gyermekmolesztálás eltussolása miatt hozott ítéletet.

A newcastle-i törvényszék bírája, Roy Ellis elfogadta a volt érsek fellebbezését az ítélet ellen, és elengedte házi őrizetéből. A bíró indoklása szerint

ésszerű kétségek merülnek fel azzal kapcsolatosan, hogy Wilson elkövette-e a terhére rótt bűntényt.

A adelaide-i érsekség üdvözölte a bírósági döntést.

A newcastle-i bíróságon májusban találták bűnösnek az érseket, és júliusban 12 hónap házi őrizetet szabtak ki rá, azzal, hogy hat hónap után helyezhető feltételes szabadlábra. Az ítélethirdetés után Wilson lemondott, amit a pápa elfogadott.

Felmentették a pedofília eltussolásával vádolt ausztrál érseket

A 68 éves, kezdődő Alzheimer-kórban szenvedő Philip Wilson érsek a katolikus hierarchiában a világon a legmagasabb tisztséget viselő pap volt, akit pedofília eltussolása miatt marasztaltak el.

Az érseket két férfi azzal vádolta meg, hogy

az 1970-es évek közepén, amikor még gyerekként ministráltak, elpanaszolták az akkor még segédpapként tevékenykedő Philip Wilsonnak, hogy egy másik pap, James Fletcher szexuálisan molesztálta őket.

Egyikük azt mondta, hogy gyónás közben mondta el ezt Wilsonnak, de a pap hazugsággal vádolta meg. Szemtanúk szerint Wilson kitessékelte őt a gyóntatófülkéből, és arra utasította, hogy megbánásból mondjon el tíz üdvözlégyet.

Wilson nem tagadta, hogy ismerte az egyik gyereket és a családját, de azt mondta, nem emlékszik a panaszára, a másik ministránst pedig egyáltalán nem tudja felidézni emlékeiben.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.