Felmondták a nemzetközi egyezményt, három évtized után újra hivatalos lesz a bálnavadászat a szigetországban.

Az MTI nyomán a 444 számolt be arról, hogy szerdán Japán hivatalosan is bejelentette, hogy kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), a célja pedig az a szigetországnak, hogy 30 év után felújítsa a kereskedelmi célú bálnavadászatát.

Japán beintett, 30 év után újra bálnákra fognak vadászni

Japán bálnavadászhajó, a Nisshin Maru

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Australian Customs and Border Protections Service

A japán kabinet főtitkára, Szuga Josihide azt is jelezte, hogy a kereskedelmi célú vadászatot a japán felségvizeken és az azokhoz közeli tengerekre korlátozzák. Az Antarktisz közeli vizeken, ahol eddig tudományos kutatások címén öltek le évente néhány száz tengeri emlőst, ott nem folytatnak a jövőben vadászatot.

"Az IWC 1986-ban állapodott meg a kereskedelmi bálnavadászat szüneteltetéséről a kihalás fenyegette állatok védelme céljából. Japán 1988-ban csatlakozott a moratóriumhoz, bár tudományos kutatás címén azóta is elejt évente mintegy 450 bálnát, amelynek húsa a japánok étkezőasztalán végzi. Ez a kiskapu legális, de természetvédelmi szervezetek hevesen vitatják" – olvasható a cikkben.

A hírek szerint Japán 2019. január elsejével léphet ki a bizottságból (amelynek amúgy 1951 óta tagja), utána fél évvel indíthatja a kereskedelmi célú bálnavadászatát újra (amiért a japán halászok már régóta könyörögnek). Japán úgy tartja, az elmúlt 30 évben volt ideje regenerálódni a kihalás környékén álló bálnafajoknak. A szigetország egyébként már 2007-ben is azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a moratóriumot, ám akkor még meggyőzték a bennmaradásról.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Rettenetesen barbár dolog.
De a pénz mindent, de mindent felülír. :(
Denijenna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.