Egyetlen alátámasztott bizonyítékot sem tartalmaz a 2016-os elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozásra a Robert Mueller amerikai különleges ügyész vezette vizsgálatról közzétett jelentés – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Moszkva: a Mueller-jelentés az oroszokat is tisztázta

Peszkov hangsúlyozta, hogy a jelentés a csütörtökön nyilvánosságra hozott formájában továbbra sem tartalmaz bizonyítékot az állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatban, és hogy Moszkva visszautasít minden erre vonatkozó vádat. A szóvivő szerint a dokumentum minden állítása a médiában már korábban ismertté vált.

Emlékeztetett: az orosz fél a kezdetektől fogva azt hangoztatta, hogy a nyomozók semmilyen bizonyítékot nem fognak találni. Peszkov szarkasztikusan megjegyezte, hogy az amerikai adófizetőknek nem ártana utánanézniük, mire folyt el tulajdonképpen a különleges ügyész munkájára kiutalt állami pénz.

"Sajnáljuk, hogy ilyen minőségű dokumentumok közvetlen hatást gyakorolhatnak az amúgy sem a legjobb állapotban lévő kétoldalú orosz-amerikai kapcsolatokra" – mondta.

A szóvivő képtelenségnek nevezte, hogy a jelentés kifogásolta az orosz üzleti élet jelentős képviselői – Pjotr Aven, az Alfa-bank társtulajdonosa, Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Beruházási Alap és Szergej Gorkov, a VEB bank volt vezetője – valamint az amerikai hivatalos személyek, egyebek között a Trump-kampánystáb tagjai közötti kapcsolatokat. Peszkov visszautasította azt az felvetést, amely szerint a nevezett üzletemberek a hivatalos vonalon végzett kapcsolatépítésükkel ártottak az orosz külpolitikának. Azt mondta, hogy éppen ez a munkájuk lényege a befektetések ösztönzése érdekében.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin csütörtökön 16 francia nagyvállalat csúcsvezetőit fogadta. Kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Jurij Csajka főügyész ezt követően jelentést fog írni az orosz választásokba való francia beavatkozásról.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon az orosz üzletemberek tettek-e jelentést Putyinnak az egyesült államokbeli találkozóikról, szóvivő úgy vélekedett, hogy a fontosabbakról valószínűleg beszámoltak, a kevésbé fontosakról nem, mert azok nem az államfő szintjére tartoznak. Az állította, nem tudja, Gorkov beszámolt-e az elnöknek arról, hogy miről tárgyalt Jared Kushnerrel, az amerikai elnök vejével és tanácsadójával.

Abszurdumnak nevezte azt az állítást, amely szerint Dmitrijev egy amerikai üzletemberen keresztül egy Putyin által jóváhagyott tervet juttatott el Kushnerhez az orosz-amerikai kapcsolatok javításáról. Peszkov elismerte, hogy az orosz elnök, szavai szerint más üzletemberekhez hasonlóan, évente többször is szokta fogadni Avent, de azt mondta, nem tudja, hogy a bankár folytatott-e egyeztetést Putyinnal arról, hogy miről tárgyalt Mueller csapatával.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a Mueller-jelentésben nincs semmilyen szenzáció, és annak elkészítése "a kezdetektől fogva haszontalan volt". A dokumentum a diplomata szerint is azt erősítette meg ismételten, hogy Moszkva nem avatkozott be az amerikai elnökválasztásba, és nem befolyásolta a tengerentúli választópolgárok hangulatát.

"Nem táplálunk illúziókat azzal kapcsolatban, hogy milyen hatása lesz ennek a jelentésnek a közzététele az Oroszországi Föderáció és az Egyesült Államok közötti viszony helyrehozása szempontjából. Sajnos nincs jele annak, hogy az amerikai politikai körök, különösen azok, amelyek a ruszofóbia révén politikai pontokat akarnak szerezni a kongresszusban, készek lennének a párbeszédre" – mondta.

Ennek a dokumentumnak a legnagyobb valószínűség szerint semmiféle hatása nem lesz a helyzet javítása szempontjából – tette hozzá.

Hasonlóképpen nyilatkozott Georgij Boriszenko, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője, aki pénteken újságíróknak kijelentette: "A jelentés alátámasztja, hogy nincs olyan érv, amely arra utalna, hogy Oroszország állítólag beavatkozott volna az amerikai választásba. Nincs benne egyetlen bizonyíték sem. A jelentés szerzői voltaképpen azt írták alá, hogy nincs is jelentésük."

Csütörtökön Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke "abszurdnak és alaptalannak" nevezte a Mueller-jelentésnek az orosz beavatkozással kapcsolatos állításait. A képviselő kifogásolta, hogy miközben Mueller és William Barr amerikai igazságügyi miniszter nem talált bizonyítékot Donald Trump amerikai elnök 2016-os választási stábja és az orosz kormány közötti összejátszásra, a jelentés továbbra is azt állítja, hogy az orosz katonai hírszerzés hackerei az amerikai Demokrata Pártra nézve terhelő anyagokat adtak át a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak.

Forrás: MTI

Itthon - 2019. October 22., 07:38
Kiborult a közmédia Hadházy táblái miatt
Itthon - 2019. October 22., 08:29
Újraszámolták Győrben a szavazatokat
Itthon - 2019. October 22., 08:09
Három helyettest biztosan akar Karácsony

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Nálunk sincs egy sem, csak a Marisunk szórta vasvillával a pénzt a trolloknak, akiknek papírjuk is van róla, mert a naccsága cége erre fizetett a magyar költségvetésből. tuggyuk itt is vannak jó páran. Akik ismertető jele az ellenségeskedés szítása, és jelenlegi magyar lakosság elüldözése nyugatra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. October 22., 07:46
Eltűnt egy 48 éves férfi