Londoni pénzügyi elemzők szerint jövőre 6 százalék alá lassulhat a kínai gazdaság növekedési üteme az Egyesült Államokkal kialakult, eszkalálódó vámháború visszahúzó hatásai miatt.

Trump vámháborúja rendesen odaver Kínának

Az amerikai kormány múlt péntektől 10 százalékról 25 százalékra emelte 200 milliárd dollár értékű kínai termék vámját, és kilátásba helyezte azt is, hogy "hamarosan" további 325 milliárd dollárnyi, jelenleg tehermentes kínai importra 25 százalékos vámot vet ki.

Kína hétfőn bejelentette, hogy június 1-jétől 5-10 százalékról 5-25 százalékra emeli 60 milliárd dollárnyi amerikai import vámsávját.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics csütörtökön bemutatott, felülvizsgált előrejelzésében közölte: a kölcsönös vámintézkedések nettó hatásaként azzal számol, hogy a kínai hazai össztermék (GDP) az idén 6,2 százalékkal, jövőre 5,9 százalékkal növekszik.

A cég eddigi alapeseti előrejelzési forgatókönyvében 6,3, illetve 6 százalékos kínai növekedés szerepelt erre a két évre.

A ház szerint az új, rontott előrejelzés csak a már érvényesített vámintézkedések hatásait veszi figyelembe, a vámháború további eszkalációja esetén még sokkal gyengébb kínai növekedés lenne várható.

Az Oxford Economics modellszámításai szerint ha az amerikai kormány életbe lépteti a további 325 milliárd dolláros importértékre kilátásba helyezett 25 százalékos vámot is – ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy a teljes kínai importot emelt vámok terhelnék –, az már az idén a rontott előrejelzéshez képest is további 0,4 százalékpontos, 2020-ban 0,3 százalékpontos GDP-növekedési veszteséggel járna a kínai gazdaságban.

Az Oxford Economics londoni elemzői szerint még mindig lehetséges, hogy a felek végül megállapodásra jutnak a kereskedelmi vita rendezéséről, de a hangulat romlása miatt a ház alapeseti várakozása az, hogy a megemelt vámokat a két ország nem fogja egyhamar eltörölni.

Más nagy londoni házak az Európából érkező autóimportra ugyancsak kilátásba helyezett amerikai vámintézkedések kockázataira is felhívták a figyelmet, különös tekintettel arra, hogy ezek az intézkedések érzékenyen érinthetik a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokat is.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői erről összeállított legutóbbi tanulmányukban közölték: modellszámításaik szerint ha az amerikai kormány az EU-ból érkező autóimport vámját például 22,5 százalékponttal emeli, az a magyar hazai össztermék éves növekedési ütemét hozzávetőleg 0,25 százalékponttal, a cseh GDP-növekedést ennél nem sokkal kisebb mértékben fogná vissza, és a nagyobb, a külkereskedelemre kevésbé nyitott lengyel gazdaság növekedését is 0,15 százalékponttal lassítaná az alapeseti előrejelzésekhez képest.

Ezzel együtt is azonban a Morgan Stanley a minap javította a magyar GDP-növekedésre szóló előrejelzését, azzal az indokkal, hogy a magyar gazdaság a korábban vártnál ellenállóbbnak bizonyult az euróövezet növekedési lendületének lassulásával szemben. Az eddigi 3,3 százalékról 3,9 százalékra emelték az idei magyar GDP-növekedési prognózist, és jövőre 3,2 százalékos bővülést valószínűsítettek.

Forrás: MTI

Itthon - 2019. August 24., 09:29
Hivatalosan megkezdődött a kampányidőszak
Itthon - 2019. August 23., 23:56
Mélyponton a forint az euróval szemben

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
Ha kínai fővezér lennék, piacra dobnám az összes amcsidolláromat, aztán csodálkozhatnának a jenkik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok