A pártvezetői posztért Johnson és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter verseng.

A szombaton ismertetett legújabb felmérés szerint Boris Johnson volt brit külügyminiszter várhatóan elsöprő győzelmet arat a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyében.

A 160 ezer fős párttagságnak hivatalosan szombaton kezdték kézbesíteni a szavazólapokat, de sok párttag már az elmúlt napokban megkapta és vissza is küldte az ívet, vagyis a szavazás gyakorlatilag már zajlik.

A menetrend szerint a párttagságnak két hete van arra, hogy Johnson és Hunt közül postai úton megválassza a Konzervatív Párt új vezetőjét, aki a következő brit miniszterelnök is lesz a távozó Theresa May utódjaként.

A győztes nevét július 23-án hozzák nyilvánosságra, a formális váltás várhatóan 24-én zajlik le. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett, szombaton ismertetett új felmérésében kimutatta, hogy a Konzervatív Párt tagságának 74 százaléka Boris Johnsont támogatja, versenytársára, Jeremy Huntra 26 százalék készül voksolni.

Boris Johnson elsöprő győzelmét valószínűsíti a legújabb felmérés

Az 1119 fős reprezentatív választói csoport bevonásával elvégzett vizsgálat szerint a párttagok zöme egyértelműen eldöntötte, hogy kire akar szavazni: a megkérdezettek 82 százaléka mondta meglehetősen biztosra, hogy az általa jelenleg előnyben részesített jelöltre voksol, és csak 15 százalék jelezte, hogy esetleg hajlandó lenne megváltoztatni szavazási szándékát.

A felmérésbe bevont párttagok több mint háromnegyedét Boris Johnson magánéleti problémái sem zavarják. A megkérdezettek 77 százaléka szerint nincs jelentőségük a néha botrányos magánéleti ügyeknek abban, hogy Johnson jó miniszterelnök lenne-e vagy sem, és mindössze 19 százalék volt ellenkező állásponton.

A múlt hónap végén napokig a sajtó első oldalain szerepeltek a beszámolók arról, hogy Johnson és élettársa, Carrie Symonds szomszédai egy éjjel kihívták a rendőrséget, miután ajtócsapkodással, üvegcsörömpöléssel vegyes hangos veszekedés zaját hallották a pár dél-londoni lakásából.

A kivonuló rendőrjárőr azonban megállapította, hogy semmiféle olyan törvényi kihágás nem történt, amely rendőri intézkedést igényelt volna, és sem Johnsonnak, sem élettársának nem esett semmi baja.

Az ügy július elejére lekerült a lapok címoldaláról, és Johnson a televíziós kampányműsorokban rendre visszautasítja a választ az incidenst firtató kérdésekre.

A szombaton ismertetett YouGov-felmérés szerint a Konzervatív Párt tagságának 90 százaléka úgy gondolja, hogy Boris Johnson hajlandó lenne a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül kiléptetni Nagy-Britanniát az Európai Unióból. Jeremy Huntról a megkérdezetteknek csak a 27 százaléka feltételezi ugyanezt.

A kilépés feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást a londoni alsóház háromszor visszautasította. Ennek nyomán Theresa May miniszterelnök kétszer is kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását; a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet.

May mindenekelőtt a Brexit-megállapodás sorozatos parlamenti visszautasításai miatt döntött úgy, hogy távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről.

Boris Johnson a vezetőválasztási kampány kezdete óta többször is kijelentette, hogy ha ő lesz a Konzervatív Párt következő vezetője és így az új miniszterelnök, Nagy-Britannia a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár lesz addig elfogadott Brexit-megállapodás, akár nem.

Jeremy Hunt a kampányban tett nyilatkozataiban úgy fogalmazott, hogy ha semmi esély nem mutatkozik a Brexit-megállapodás újratárgyalására október 31-ig, akkor

nehéz szívvel ugyan, de ő is kész lenne megállapodás nélkül kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.

Az Európai Unió folyamatosan és egyértelműen jelzi hivatalos nyilatkozataiban, hogy nincs lehetőség a brit kilépés feltételeit rögzítő 585 oldalas megállapodás újratárgyalására.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

marswalker
Butul az emberiség - miért pont az angolok lennének a kivételek ez alól?
Egy hülye ronda angol férfi be tudott csapni milliónyi ronda angol férfit és nőt (az angolok rondák - ha nem hiszed, járj utána)
Ez jól mutatja, hogy az emberek nem gondolkodnak, és bedőlnek az álhíreknek - eddig sem tudtak különbséget tenni jó és rossz között de ezek után...
Soha nem volt annyira becsapható az emberiség, mint napjainkban!

Egyre hülyébbek az emberek plusz klímaváltozás plusz dráguló élelmiszerek plusz őrült politikusok plusz az a kibaszott sok turista, akik mintha éreznék a véget és a haláluk előtt még látni meg fogyasztani akarnak ami belefér - rossz kombináció!

Az emberek sokat költenek arra, hogy meghízzanak, aztán még többet költenek arra, hogy lefogjanak... Noooormális!?.

Apokalipszis. Most!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.