Boris Johnson brit miniszterelnök szerint továbbra is lehetséges új megállapodás elérése az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről a kilépés jelenleg érvényes október 31-i határnapjáig.

Johnson Dublinban: van lehetőség a Brexit-megállapodásra a kilépési határidőig

Johnson, aki hétfőn Dublinban Leo Varadkar ír kormányfővel tárgyalt, közös sajtóértekezletükön kijelentette: "elsöprő erővel" vágyik arra, hogy sikerüljön megállapodni az EU-val a Brexit feltételeiről.

Hozzátette: az Egyesült Királyságnak mindenképpen ki kell lépnie az EU-ból október 31-ig, ellenkező esetben helyrehozhatatlanul károsodna a brit demokratikus rendszerbe vetett választói bizalom.

A brit kormányfő szerint akkor is fenntartható az ír-északír határ átjárhatósága és az észak-írországi rendezési folyamatot rögzítő nagypénteki megállapodás, ha az Egyesült Királyság "teljes mértékben" kivonul az EU-ból.

Leo Varadkar azonban a sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy Írországnak ígéretek helyett jogi garanciákra van szüksége, és London eddig nem tett ennek megfelelő megoldási javaslatokat.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Filip Singer

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.