Evo Morales vasárnap kényszerült lemondani az elnöki posztról.

A polgári lakosság elleni erőszak beszüntetésére szólította fel a bolíviai hadsereget és a rendőrséget pénteken Evo Morales lemondatott bolíviai elnök, miután legalább öt híve meghalt és ötven megsebesült Cochabamba városában, ahol összetűztek a rendőrökkel.

Arra kérjük a fegyveres erőket és a bolíviai rendőrséget, hogy vessenek véget a vérengzésnek (...), nem mocskolhatják be az egyenruhát a népünk vérével

– írta Twitter-üzenetében a volt államfő.

Evo Morales azzal vádolta a magát az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánító Jeanine Ánezt és politikai ellenlábasait, hogy gyilkolják a szegényeket, akik békés felvonulásokat szerveznek a demokrácia visszaszerzéséért.

Emberiesség elleni súlyos bűncselekményekért kell majd felelniük

– írta Morales.

Evo Morales az erőszak beszüntetésére szólította fel a hadsereget és a rendőrséget

A száműzetésbe kényszerült volt államfő azokra a bolíviai sajtóhírekre reagált, amelyek szerint legalább öt híve meghalt és ötvenen megsebesültek az ország középső részén fekvő Cochabamba városánál történt összetűzésben. A rendőrség közlése szerint az áldozatok Moralesszel rokonszenvező kokatermesztők voltak, és el akartak jutni a városba, de a rendőrök és katonák feltartóztatták őket, mert lőfegyverek, házilag készített gránátvetők és robbanóanyagok voltak náluk. A rendőrök mindvégig tárgyalni próbáltak velük, de a helyzet kicsúszott az ellenőrzésük alól, ezért cselekedniük kellett, hogy helyreállítsák a rendet.

La Pazban is összetűztek pénteken a rendőrök a tüntetőkkel, miközben az iskolák zárva maradtak, és az utcákon elhelyezett úttorlaszok miatt akadozik az üzemanyag-ellátás.

Evo Morales vasárnap kényszerült lemondani az elnöki posztról. A rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Morales lemondása után Mexikóban kapott menedéket, de bejelentette, hogy kész a lehető leghamarabb hazatérni.

Miután a parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, szerdán Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát, és bejelentette, hogy a lehető leghamarabb új elnökválasztást akar. Csütörtökön új választások megtartásáról állapodott meg az Ánez által beiktatott bolíviai átmeneti kormány Morales pártjának parlamenti képviselőivel.

Cikk- és címlapkép. MTI/AP/Eduardo Verdugo

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.