A második világháborút követően több tucat náci háborús bűnös is Argentínába menekült.

Argentínában előkerült egy lista 12 ezer náci nevével, akik az 1930-as évektől a latin-amerikai országban éltek – közölte a Simon Wiesenthal Központ (SWC) nevű zsidó emberi jogi szervezet.

Az SWC keddi tájékoztatása szerint

egy argentin nyomozó bukkant rá a náci szimpatizánsok listájára egy régi Buenos Aires-i raktárépületben.

A központ a honlapján közzé is tette a lista egy részét.

A lajstromon szereplők nagy része pénzt utalt át a zürichi székhelyű – mai nevén – Crédit Suisse pénzintézetnél vezetett bankszámlákra.

Úgy gondoljuk, hogy ezeken a hosszú ideje nyugvó számlákon olyan pénzt helyeztek el, amelyet a nemzetiszocializmus zsidó áldozataitól loptak el 

– közölte a szervezet.

Több ezer náci nevét tartalmazó listára bukkantak

A Simon Wiesenthal Központ írásban kért engedélyt, hogy betekinthessen a bank archívumába.

A náci háborús bűnösök után nyomozó szervezet szerint a lajstromon szereplők közül többen is kapcsolatban álltak a nácik rezsimjével összefüggésbe hozható vállalatokkal, amelyek "a második világháború alatt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által vezetett feketelistán szerepeltek".

Az SWC hozzátette:

argentin náci csoportok megpróbálták megsemmisíteni a bizonyítékokat az akták elégetésével.

A Crédit Suisse bank az argentínai bejelentésre reagáló állásfoglalásában emlékeztetett arra, hogy 1997 és 1999 között vizsgálóbizottság nyomozott a holokausztáldozatokhoz köthető svájci bankszámlák ügyében. Ennek munkája révén már megpróbálták a lehető legteljesebb képet kialakítani a témáról. A bank ugyanakkor bejelentette, hogy ismét megvizsgálja az ügyet.

A második világháborút követően több tucat náci háborús bűnös, köztük Josef Mengele és Adolf Eichmann is Argentínába menekült, ahol hamis személyazonosság alatt éltek.

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@Shikari: Látod látod aztán minden csicska náciból bujkáló köcsög lesz. A különbség az igazi nácik és köztetek, hogy ti már most bujkáló, sunnyogó pöcsök vagytok
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
@Shikari: Nézd az első posztot. Ilyen amikor szopsz, csak nem tudsz róla...:) Senki sem szereti a dagadt buzikat, ahogy Torrentének mondták!:)
SystemError
@Shikari: Látszik a szavaidból a buzis nőgyűölő féltékenység a szopós ribancok írányában. Van kis pincsid is, mint Bárányok hallgatnak travinak? :) Tudod, aki úgy ugat mint a gazidja:)
SystemError
@Shikari: Ja én is csak azt akartam, hogy a nácis cikk veled legyen tele, kezdve a legnépszerűbb hozzászólással, amire azonnal tátott szájjal jöttél! Köszi, cső!:))))
SystemError
@Shikari: Látom azt hiszed a szellemességed miatt választottak erre a melóra, pedig nem...:) Pont hogy az óvodás színvonal kellett a csicskatartóknak. :)
SystemError
@Shikari: Vicces amikor taknyos kis köcsögök próbál ak menősködni .:) Na menjél nyuggerezzêl, abban tényleg jó vagy, máshoz meg úgy sem értesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.