Hiába igyekszik a kormány optimista lenni, a tények makacs dolgok

„Meglehetősen borús a makrogazdasági helyzet: a tavalyi 0,9 százalékos visszaesést úgy sikerült elérni, hogy közben a mezőgazdaság 2,2 százalékpontot javított az összképen. A mezőgazdaság nélkül több mint 3 százalékos lenne a recesszió” – mondta az index.hu-nak az ING vezető elemzője.

Csóróság! A zuhanó kereslet fékezte meg az inflációt

Nincs pénzünk sokat vásárolni/Fotó: Stockfotó

A szakértő szerint bár a kormány igyekszik optimista véleményt megfogalmazni a gazdaságról, a helyzet közel sem ilyen egyszerű. A hivatalos adatok szerint februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, illetve januárhoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak.

A lap szerint érdemes megvizsgálni, hogy pontosan mitől is érkezett meg a jelenlegi szintre az infláció. Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint 2023-ban elsősorban egy fogyasztási sokk okozta válságról beszélhetünk. A fogyasztási sokk oka pedig maga az infláció és a bezuhanó vásárlóerő. Beszűkült a kereslet, a vállalatok elveszítették átárazási erejüket. A zuhanó kereslet mellett nem lehet úgy eladásokat növelni, hogy közben emelik az árakat.

A szakértő szerint összességében az összezuhanó kereslet velejárójaként fékeződött le az infláció.

Forrás: index.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Csak néhány évtizedig kell meg összehúzni a nadrágszíjat a népnek.
A lényeg, hogy a NER elit szuper luxusban tudjon élni.
Ezt hozza nekünk a pedofideSS es tovaris orban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok