Az ősi királyi pompa és a modern kor elemeit ötvözi Harry herceg és Meghan Markle szombati esküvői szertartása.

Harry – Károly walesi herceg, brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája – a London nyugati határában fekvő királyi rezidencia, a windsori kastély Szent György-kápolnájában esküszik örök hűséget amerikai menyasszonyának.

A ceremóniát Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezett. Az újdonsült hercegi házaspár ezután nyitott hintón hajtat végig Windsor utcáin, üdvözölve a várhatóan százezres tömeget.

Elérkezett a nagy nap: Harry herceg és Meghan Markle ma összeházasodik

Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A Kensington-palota – Harry londoni rezidenciája és hivatala – programja szerint először Harry és esküvői tanúja, vagyis bátyja, Vilmos herceg érkezik a templomhoz. Őket Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, majd a menyasszony édesanyja, Doria Ragland követi.

II. Erzsébet királynő 12:52 órakor lép be a kápolnába, és végül, 13:00 órakor Meghan Markle jelenik meg a templom bejáratánál

A Kensington-palota programja néhány napja készült, és még az szerepel benne, hogy a menyasszonyt édesapja, Thomas Markle kíséri az oltárhoz. Ebben azóta változás történt, ugyanis Thomas Markle sürgős műtéten esett át, és végül nem tudott Nagy-Britanniába utazni, így nem ő, hanem Károly herceg kíséri az oltárhoz Harry menyasszonyát.

Elérkezett a nagy nap: Harry herceg és Meghan Markle ma összeházasodik

Forrás: MTI/EPA/Royal Mail

A ceremónia részletes műsorrendjének szerint Markle házassági fogadalmából egy hagyományos ígéret hiányozni fog. Harry jövendőbelije megígéri, hogy amíg csak élnek, szeretni, tisztelni és védelmezni fogja férjét, gyengédséggel is elhalmozza és hűséges lesz hozzá – ám engedelmeskedni nem feltétlenül fog neki.

Justin Welby érsek úgy teszi majd fel a kérdést a hercegi arának, hogy „Meghan (...) Will you love him, comfort him, honour and protect him, and (...) be faithful to him as long as you both shall live?”

A kérdésből hiányzik az anglikán esküvők menyasszonyi fogadalmának szövegében évszázadok óta szokásos „obey” kitétel, vagyis Markle modern feleségként azt nem ígéri meg, hogy Harrynek élete végéig mindenben engedelmesen szót fogad.

Az idők változását jelzi az is, hogy Markle személyében a brit monarchia modernkori történelmében először kerül elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként, az udvar és az uralkodó teljes jóváhagyásával.

VIII. Eduárd királynak 82 évvel ezelőtt még le kellett mondania a trónról és a koronáról, miután ő is egy elvált amerikai állampolgárt kívánt feleségül venni Wallis Simpson személyében.

Elérkezett a nagy nap: Harry herceg és Meghan Markle ma összeházasodik

Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Markle-lal az amerikai zene is az angol királyi esküvők ősi ceremóniájának részévé válik. A szombati templomi szertartáson az amerikai The Kingdom Choir gospelkórus is szerepel, Ben E. King, a soul klasszikusának Stand By Me című dalával.

A ceremóniát a Szent György kápolnában 600 meghívott vendég kíséri majd figyelemmel, ám világszerte várhatóan százmilliók nézik a közvetítést: 79 ország televíziós stábja vonult fel Windsor ősi parkjában.

Címlapkép:  MTI/EPA/Andy Rain

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
"Markle-lal az amerikai zene is az angol királyi esküvők ősi ceremóniájának részévé válik." - azonkívül egy csomó néger résztvevő is! Csak négereket lehetett látni a királyi család mellett, sehol egy indiai, vagy más régi gyarmati ország szülötte.

A menyasszony anyai ági családjának 300 évvel ezelőtti ősei még a kenyérfákon guggoltak. :)
Cicamama55
Nekem nagyon tetszett minden és mindenki! A protokoll, a szertartás, a zenék, s az ifjú pár, minden! Most estefelé néztem meg, még a vacsi készítéséről is megfeledkeztem, úgy lekötött!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.