A kenyérsütés hosszadalmas munka volt, amit minden lánynak meg kellett tanulnia, hiszen addig férjhez menni sem tudott, míg nem tudott jó kenyeret dagasztani. A liszt előkészítése már a sütést megelőző nap estéjén elkezdődik. Annyi mennyiséget hoznak be, ahány kenyeret akarnak sütni. Először is átszitálják az egészet, ezután kerül sor a kovászolásra, majd több órán keresztül érlelik. Mikor megkelt hozzáadták a többi lisztet, sót, vizet, összegyúrták és keleszteni hagyták. A dagasztás az asszonyi munkák legnehezebbike volt, amit még az is súlyosbít, hogy rendszerint éjszaka végzik, mert éjfélre kelt meg a kovász. Ekkor megfelelő langyos vizet szűrnek rá és a kovászt szétnyomkodják. Ezután következik a dagasztás, hogy a négy ujjukat belenyomják a tésztába, majd összeszorítják és az ökölbe szorított keze fejüket előrelökik. Ez a munka 2 óra hosszáig tart, míg el nem válik a teknő oldalától és jó levegős nem lesz. Ekkor összehajtják, letakarják és keleszteni hagyják. Pihennek egy...

Forrás: babamuzeum.com
Feltöltő: antikporta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.