Harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programmal a Színházak éjszakáján szombaton, a kulturális örökség napjain tematikus sétákon és tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők szombaton és vasárnap.

Hamarosan bealkonyul a teátrumoknak – jön a Színházak Éjszakája

A kulturális örökség napjai az épített örökségről is szólnak, az idei rendezvénysorozat fő témája pedig a szórakoztatás házainak, a szórakozás tereinek a bemutatása – mondta el Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a programokat ismertető hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: fontos, hogy ezeket az épületeket is megismerjük, s a színházakat, mozikat, kávéházakat tekintve megérthetjük, hogy a régmúlt építészete miről szól, hogyan kapcsolódik össze a jelennel. Az épített örökség nemcsak a múltról, hanem a jövőről is szól, ezért élővé kell tenni műemlékeinket – hangsúlyozta.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a Színházak éjszakáját a magyar dráma napján, szeptember 21-én rendezik Te mit viszel magaddal? mottóval.

Elmondta, hogy a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe felvett új elemeket a kulturális örökség napjai országos megnyitóján hirdetik ki Kaposváron.

Kitért a kormányzati támogatással felújított épületekre, példaként említve többek között a Hagyományok Házát és a Váci Dunakanyar Színházat, emellett döntés született több vidéki és fővárosi színház felújításáról is.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte: a kulturális örökség elnevezés irányt szab és mutat, egy intézménynek pedig egyszerre kell teremtőnek és megőrzőnek lennie.

A Színházak éjszakája programjai között szerepel kulisszajárás, improvizációs délután, fotókiállítás, babaszínház, színpadtechnikai show és tűzzsonglőr bemutató is.

A Radnótiban beszédtechnika óra, a Vígszínházban a Liliom című előadás, a Pestiben a Mondjad, Atikám!, a Kolibriben interaktív játékok, a Szkénében összművészeti séta várja a közönséget.

A kulturális örökség napjain országszerte tematikus sétákon vehetnek részt az érdeklődők, megtekinthetik többek között a Bölcs Várra keresztelt budai óvárosházát, a Gutenberg-otthont és a Táncsics-börtönt, a kőszegi Jézus Szíve Plébániatemplom harangtornyát és a Kelcz-Adelffy-árvaházat, a gödöllői testőrlaktanyát, a sopronkövesdi Lajos- és Franciska-majort.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

reagens
Alföldi a próbát tényleg a Rudasban tartja pénteken? :-))))))))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.