Az egyre növekvő Covid-esetszámokra való tekintettel válhat szükségessé – írta meg a Dívány.

Újra bevezethetik itthon is a kötelező maszkviselést

Fotó: Pixabay

A téli időszakban a már amúgy is jelentős influenzás megbetegedések mellé  most tovább súlyosbítja a helyzetet a Covid-fertőzöttek számának emelkedése, különösen az ünnepek alatti összejövetelek következtében.

A várható hazai helyzetet az Amerikában és Spanyolországban tapasztalt járványhelyzetek is előrevetítik, ahol az esetszámok növekedése miatt már kötelezővé vált a maszkviselés számos területen, beleértve a kórházakat és szociális ellátóközpontokat is.

A Dívány szerint a turisztikailag is érintett régiók, például a Valencia tartomány, ahol már 96%-os betegellátási kihasználtság tapasztalható, az ünnepek alatt kritikus helyzetbe kerültek.

A betegek száma lassan fenyegető méreteket ölt, és az egészségügyi ellátórendszer összeomlásával fenyegeti a térséget.

A hatóságok nemcsak a maszkviselési kötelezettség kiterjesztését javasolják az ország egész területére, de tervezik azt is, hogy hétfőtől kezdve az egészségügyi központokban időpont-egyeztetés nélkül is lehet majd Covid-19 elleni védőoltást felvenni. 

Forrás: Dívány

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@tothjani: Így kevesebb a fertőző beteg, nem kell intézkedni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tothjani
Itthon meg még nem is tesztelnek az orvosok.
Nessy
@tothjani: Így kevesebb a fertőző beteg, nem kell intézkedni!
csak úgy....
@KisTehen: jó is az a maszk,legalább nem látja senki a buta ábrázatodat! - ha meg megint lopni mész,nehezebben buksz le...
csak úgy....
@KisTehen: szóval te húztad le a seggemröl múltkor,mikor nyalni jöttél! :) -hogy mik ki nem derülnek...
csak úgy....
@KisTehen: a te szellemi nívód egy elsös és egy negyedikes kisegítö iskolás között lödörög!
csak úgy....
@KisTehen: a te szellemi nívód egy elsös és egy negyedikes kisegítö iskolás között lödörög!
csak úgy....
@KisTehen: szinte látom a buta ábrázatod, ahogy a gyogyós vicceiden rángatózva,magadban nevetgélsz!
csak úgy....
@KisTehen: a te szellemi nívód egy elsös és egy negyedikes kisegítö iskolás között lödörög! :)
Ábel
"hétfőtől kezdve az egészségügyi központokban időpont-egyeztetés nélkül is lehet majd Covid-19 elleni védőoltást felvenni."
Kurva jó duma! 2 napja a húgomat szabályos regisztrációval, időponttal, oltás nélkül zavarták el az oltópontról. Több mint egy éve nem volt beoltva. Az volt a bűne, hogy szeretett volna egy vakcinát kapni, hatodszorra. A sajtóban meg pofáznak, hogy 3-4-5 hónaponként oltassuk be magunkat. Ennyit a propaganda, és a valóság viszonyáról az egészségügyben.
simmering73
A dívány beszunyált. Tegnap már azt olvastuk, hogy mindenütt csökken a szennyvízben az örökítőanyag. Az influenza viszont terjed.
jáger laszló
A környéken csak én hordom a maszkot!!
Azonban semmi köze a fertőzés L hárításhoz!!
Így álcázom ,hogy ismét nem borotválkoztam!!
csak ennyi
barátilag
J.L
emerencia
@Ábel: www.szszbmk.hu/hireink/1099-uj-oltasi-idopontok-moderna
Innen is küldtek el idős, érvényesen beregisztrált időben, személyesen megjelent betegeket emiatt orvosi indok nélkül. Semmilyen írásbeli igazolást nem kaptak az ellátás megtagadásáról, az érvényes regisztrációjuk megszűnt, újabb időpont már nincsen. A honlapjukon minderről erről egy árva szó sincs. Arról sincs információ, hogy a visszautasítottakon megspórolt oltóanyagot vajon kik kapták meg???
division
@KisTehen: Nem a tesztelés véd meg, hanem az oltás és a maszk. Az oltásokat (is) már elcseszte tisztelt kormányunk, talán a maszk még adhat reményt, de csak ha kötelezővé teszik, mert a bunkó magyar magától nem teszi fel (tisztelet a kivételnek).
emerencia
@division:Újra kezdődik az orbáni felelőtlen beteggyártás. Akinek a járvány kezdete óta nem voltak covid fertőzésre utaló tünetei tehát valószínűleg természetes védettsége sincs, az utolsó, ötödik covid vakcinát pedig nem négy hónapja, hanem akár egy éve kapta meg, a magyar egészségügyben esélytelen. )-: Vélhetően nincs már megfelelő védettsége, 65 éves jóval elmúlt, krónikus beteg, mégis a sikeres regisztrációval, adott időben megjelenve elzavarják az oltópontról írásbeli igazolás nélkül. Gondolom kell a rokonnak, havernak, stb. a neki szánt oltóanyag.
Bélabá
@division: Se az oltás se a maszk nem véd. A kijárási tilalom meg pláne nem véd.
Aki hajlamos volt rá elkapta, maszkban is, oltással is.
Nem oltattam be magam, veszélyeztetett csoportban vagyok, egyszer átment rajtam, mint egy influenza. Unalmas már ez a covid hiszti
simmering73
@emerencia: Két éve vettük fel a negyedik oltást (két kínyaira két Pfizert). Most felvennénk az oltást, de az eeszt nem engedi a jelentkezést. Feltételezem azért, mert össze vissza vették fel az oltásokat és a zöme megrekedt a harmadiknál. Hiába vagyunk krónikus betegek és 65 felettiek.
emerencia
@Bélabá: Mázlista vagy. Ismerősöm hasonlóan gondolkodott, aztán covidban elhunyt de gondolj csak pl. Mekire, az idős, életerős, sportos, makkegészséges rock sztárra aki nem volt hajlandó beadatni magának a vakcinát. Ő is azt hitte, hogy csak egy kis nátha de még te is kaphatsz egy másik verziójú covid fertőzést ami már nem lesz ilyen barátságos a szervezeteddel... Ha teheted, inkább adasd be a vakcinát, viselj ffp2 maszkot, tartsd a távolságot, szellőztess, ne menj nagy tömegbe, fertőtleníts. Így jó eséllyel megúszhatod a súlyosabb következményeket. Szeretném még sok-sok évig olvadni a hozzászólásaidat akkor is, ha nem értek vele mindig egyet.
emerencia
@simmering73: Nem tudom hol éltek de javaslom, próbáljatok inkább személyesen bemenni és beszéljetek az oltóorvossal. Hátha megkönyörül rajtatok. Biztosan jártak már ott páciensek akik idősen, krónikus betegen, szabályos regisztrációval írásbeli nyom nélkül el lettek utasítva a helyszínről. Ha van a dokiban emberség nektek adja be az így "megspórolt" oltóanyagot. Régebben én egyszer úgy kaptam oltást, hogy nem engedett az EESZT regisztrálni, hiába próbálkoztam ezerrel. Fogtam magam, bementem a kitöltött papírommal és egy kedves dokinő beadta. (Több idős ismerődöm is járt így.) Ne adjátok fel! Beszéltem olyan orvossal aki megpróbál tenni valamit a 65 éven felüli elutasítottakért. Reménykedem, hogy sikerül neki bár az orbáni diktatúrában soha nem lehet tudni...
Bélabá
@emerencia: Az oltott ismerőseim, rokonaim, barátaim közül az oltottak ugyanúgy elkapták, mint az oltatlanok. Sőt a vőjelöltem több oltás után került az intenzívre. A maszk viselőkkel ugyanez volt a helyzet. Nehéz szerelési munkát végezni maszkban. Nézz rá az adatokra, semmilyen hatással nem volt a terjedésre a maszk használat, és az oltás, és a megszüntetése sem járt a covid drasztikus terjedésével. Az immunrendszert kell megfelelően karbantartani, az többet ér a maszknál, oltásnál. Az oltás létjogosultságát legfeljebb az igazolta, hogy az immunrendszer felismerjen egy eddig nem létező kórokozót és harcoljon ellene. Mára már szinte mindenki szervezete találkozott vele, így felismeri.
Alfa
folytatódik a keresztény-fasiszta orbáni nyugdíj takarékosság...hagy huljanak a magyarok, több pénzt lehet ellopni a saját orbán család gazdagodására... a kinyai ás orosz lóhúggyal oltják az embereket...keresztényien orbáni módon...

de valaki felviágosíthatná az embereket,hogy magyarországnak nincs Pfizer, mert nem vettek/kértek a kurva orbánék ,azt sem fizették ki amit addig vettek...
ez a kibaszott orbáni keresztényi járvány kezelés a bárcás nyunyóka aszisztálásával!

Csodálkoznak,hogy csökken a lakosság létszáma,mert hullanak a szerencsétlenek...a magyarok...
Giovanni Alba
Nagyon úgy néz ki, kishazánkban szó szerint járványkezelés van, a megelőző védekezés meg valami libsi huncutság.
Ez olyan, mintha a vízügy akkor kezdene el gátakat építeni, amikor az árhullám már fenyegető méretűre duzzadt.
A fokozott higiénia, a távolságtartás, a maszkviselés nem a covidra van specializálva, hanem úgy általában a cseppfertőzéssel terjedő kórok ellen hasznos.
Az orvosi rendelőkben, kórházakban alapesetben is -tehát amikor éppen nincsen járvány- kötelező kellene legyen ez az egyszerű védőeszköz.
Bélabá
@Giovanni Alba: Biztos nem fér ki a 300 nanométeres Covid vírus a 90 000 nanométeres szálak közti réseken. Áltassák csak magukat a maszkos fanok. Az első, nem manipulált WHO jelentés 2%-os hatékonyságot mutatott ki a maszkok esetében. Ez az adat matematikailag helytállónak tűnik a vírus méretét és a szálak közti távolságot figyelembe véve. Maszk viselés mellett is ugyanúgy terjedt a járvány mint nélküle. Teljesen hülyeség.
emerencia
@Bélabá: Én nem találkoztam vele (mármint a coviddal) az tuti és ismerek nem egy olyan idős embert, akinek 3-4 év óta nem voltak covidra vagy hasonló vírusra utaló tünetei. Ők szintén komolyan veszik a járvány óta a védekezést, felvették mind az öt oltást, az utolsót 2022-ben. Az sem tántorítja el őket, ha mások kinevetik, gúnyolják az öregeket amiatt, hogy vigyáznak önmagukra és s környezetükben lévő emberekre. Nos, most a rendszer is lecsap rájuk. Megtagadják tőlük a Modernát, ezzel még nagyobb veszélynek teszik ki őket, hiszen a lakosság többségénél védtelenebbek a vírussal szemben koruk és egészségügyi állapotuk miatt. Emiatt tartoznak a veszélyeztetett csoportba.
emerencia
@Alfa: Úgy néz ki, hogy igazad van. Minden jel erre mutat.)-:
Giovanni Alba
@Bélabá: ma, 11:23
A maszk nem a vírust szűri ki, ez tényleg teljesen hülye elvárás lenne, ezzel szemben a cseppfertőzést erőteljesen visszafogja, pl. a köhögéskor, tüsszentéskor és a "folyékony beszéd" közben elszabaduló ilyen-olyan vírushordozó részecskéket. Mert a vírus terjed a levegőben is, meglovagolva a levegőbe szórt mindenféle váladékot. Egyszerűkém beleköhög a markába, beletörli a nadrág ülepébe, aztán megfogja a kilincset, a buszon a kapaszkodót, és már csak az kell, hogy az utána jövő versenyző a szennyezett felülettel érintkezve illedelmesen a szája elé tegye a kezét ásításkor.
Ez egy nagyon leegyszerűsített példa, de a lényeg benne van.
Egyébként meg adatok híján csak találgatás, hogy a védőeszköz használata semmit nem ér. Mennyi lenne a kórházi fertőzések száma szerinted, ha az operáló orvosok és műtőssegédek rád hallgatva sutba dobnák a maszkokat, netán kesztyűt sem vennének fel?
Pusztai
@Giovanni Alba: laposföldhívőnek ne akard bebizonyíta a Föld kocka alakú.
Bélabá
@Giovanni Alba: Köhögni, tüsszenteni a maszkban érdekes mutatvány lenne. Azt mindenki maszk nélkül oldja meg. Aki kultúrált zsebkendőbe végzi, aki nem az meg az általad leírtak szerint végig fertőz mindenkit ahogy leírtad. Akár van maszkja akár nincs. Műtét közben megsérül a vírusok által áthatolhatatlan védőrétegünk, a bőr, ezért ott valóban mindent meg kell tenni hogy ne juthasson se izzadtság, se vírus, se baktérium a nyílt sebbe.
Bélabá
@Pusztai: Mennyivel csökkent a fertőzések száma a maszk viseléssel? Az oltásokkal? A kijárási tilalommal? Semennyivel. Nézd meg a statisztikákat. Én vettem a fáradtságot és néztem. Semmilyen kimutatható hatása nem volt egyiknek sem. Szerintem az a laposföld hívő, aki a számokkal, statisztikákkal (valósággal) ellentétes dolgot próbál besulykolni.
Giovanni Alba
@Bélabá: ma, 11:56
Nincsen szándékomban parttalan vitába bonyolódni, de azért megjegyzem, a tüdőben nincsen bőr, ellenben van jókora felület a légcserére, oxigén be, szén-dioxid ki.
division
@Bélabá: Látom Pálinkás Pál - ból Bélabá lettél:-)) Nyilván nem fogok megint vitába szállni veled covid terén, ahogy már régen nem teszem a laposföld híveivel, mert a butaságukkal úgyis legyőznének.
Sakk Matt
@Pusztai: ...

Lófaszt..tetraéder formájú!
DE!
Sakk Matt
@Bélabá: Vajon mennyivel több gyerek foganna, ha minden férfi "Kelenföldnél kiszállna"?
Segítek: számszerűsíteni nem lehet, legfeljebb valószínűsíteni. Viszont mindenképpen a több fogantatás a nyilvánvalóan logikus következtetés.
Bélabá
@Sakk Matt: Szerintem kevesebb, ha nem szállna ki akkor lenne több ;) Jelzem jelesre érettségizem anno matekból :D
Bélabá
@Giovanni Alba: Teljesen jogos, de az orr kiszűri a legtöbb szennyeződést. Én sem akarok parttalan vitát, aki biztonságban érzi magát maszkban az hordja bátran, a magam részéről nem fogom, és remélem nem lesz kötelező.
Bélabá
@emerencia: Egyszer biztosan elkaptam, 3 nap láz + 4 nap megfázásos tünetek. 10 nap karantén. 3-4 szempont szerint veszélyeztetett vagyok, oltást egyet sem vettem fel. Szerintem nagyobb a füstje mint a lángja, kicsit túl van lihegve. Ennek ellenére aki fel akarja venni az oltást azt oltsák be Covid ellen is kell hogy legyen kéznél minden háziorvosnál vakcina és influenza ellen is. Vagy legalább a gyógyszertárban.
Sakk Matt
@Bélabá: Igaz, fordítva írtam :) De értetted...
Giovanni Alba
@Sakk Matt: tegnap, 17:02
Banán alakú. Ezt már a nagytudású lovag Arthur királynak is megmondta (Gyalog galopp)
emerencia
@Bélabá: Hozzátenném, hogy a legújabb és egyben leggyakoribb covid variációra kialakított mrns oltást kellene a lakosság számára négyhavonta lehetővé tenni de pillanatnyilag ott tartunk, hogy még a veszélyeztetett csoportba tartozó érvényesen eeszt regisztrált páciensek egy részét is odahívják az oltópontra majd lelkiismeretlenül, ellátás nélkül elzavarják.))))))))-:
Sakk Matt
@Giovanni Alba: A NER banán tetraéder formájú :P
Tunes1106
@emerencia: Nincsd oltásom nem is lesz!! De azért néztem a kollégáim között a versenyt . Együtt dolgoztak egy autóban utaztak december végén. Mind kettő kovidos lett, egy oltatlan egy 3x oltott . Oltatlan nyert ma már dolgozik 10 nap után, a másik még süketen otthon ül lázasan 3x oltva . Szóval ennyit az oltásotokról ,pedíg az agyon hájpolt pfujzereteket kapta!
emerencia
@Tunes1106: Az oltatlanoknak is lehet természetes védettségük, ez szerencse kérdése. Tutira megmérhetetlen, hogy egy egészségesnek látszó embernek milyen az immunrendszere, legfeljebb csak az életkorból és az esetleges betegségekből lehet valamennyire következtetni rá.
Az oltás azért kell, hogy esélyt adjunk ennek a szerencsének és ezáltal lehetőleg elkerüljük a legrosszabb végkimenetelt azoknál az embereknél is, akiknek enélkül nem lenne szerencséjük. Ugyanúgy vigyáznunk kell magunkra oltás után is. A harmadik oltást még valószínűleg 2022-ben kapta a kollégád vagy mindenképpen sok hónapja volt az utolsó oltása tehát az már vélhetőleg elavult vagy elgyengült. Az sem kizárt, hogy ha oltatlanként kapja meg ugyanezt a fertőzést, nem ússza meg a kórházat vagy az egyéb súlyos következményt. Nem én találtam ki hanem neves tudósok, hogy orvosilag nem az a meghatározó, hogy a pandémia óta hány covid oltást kapott az illető hanem inkább az, hogy mikor kapta az utolsót. A mostani vírusváltozatra készült Moderna leírásában benne van, hogy 65 éven felüliek esetén az utolsó covid19 oltás után már három hónappal be lehet adni. Az csak álhír, hogy csak és kizárólag az össz oltás szám számít. Arra találták ki ezt a fake news-t, hogy elhitessék az egybites népekkel, hogy fölösleges az oltás és azok így nem fogják kérni. Mehet a pénz más haszontalan dolgokra. Az pedig, hogy egy csomó ember kínlódik a betegségtől akár évekig is vagy ha idősebb, akkor a fiataloktól nagyobb eséllyel akár bele is hal, nem számít. Ez a magyar rögvalóság.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.