A Hubble űrteleszkóp segítségével három hónapon át figyelték a tudósok a tőlünk 40 fényévnyire lévő TRAPPIST-1 csillag bolygóit. Úgy tűnik, hogy folyékony víz lehet néhány bolygó felszínén, amin akár élet is lehet. ó ideje figyelik már a csillagászok a TRAPPIST-1 nevű vörös csillagot, valamint a körülötte keringő bolygókat, idén februárban pedig nagy bejelentést is tett a NASA: 7 Föld-szerű bolygót találtak a közel 40 fényévre található naprendszerben. A NASA most az Európai Űrügynökséggek közösen újabb szenzációs felfedezést tett: öt olyan Föld-méretű bolygót találtak a TRAPPIST-1 körül, amelyek felszínén lehetséges, hogy víz is található. A nemzetköti kutatócsoport a Hubble űrteleszkóp segítségével az év elején bejelentett hét bolygó felszínét elérő ibolyántúli sugárzást mérte. Azért épp ezt, mert az alacsony energiájú UV-sugárzás képes hidrogénre és oxigénre bontani a vízmolekulákat. A magasabb sugárzás felmelegíti a légkör felsőbb rétegét, az elemek pedig így képesek...

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: durbincs
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Csak az a távolság ne lenne! Még belegondolni is rossz! (40 fényév) Minden estre gratula a NASA-nak. Bár nem sokra megy vele:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.