Az amerikaiak inkább az aszteroida-kutatást támogatják, mint a Hold-,vagy a Mars-utazást – állapította meg egy közvélemény-kutatás, amelyről az AP hírügynökség számolt be.

Az amerikaiakat inkább érdeklik az aszteroidák, mint a Hold vagy a Mars

A hírügynökség és a NORC Közpolitikai Kutatóközpont közös felmérése arról tanúskodik, hogy az amerikaiak olyan űrkutatási programot támogatnak, amely az aszteroidák tulajdonságait, becsapódásuk következményeit, az űrkutatáshoz szükséges robotok alkalmazását és általában a tudományos kutatást állítja a középpontba.

A megkérdezettek kétharmada számára nagyon, vagy különlegesen fontos az aszteroidák és az üstökösök figyelemmel kísérése. Hatvan százalékuk a Földről és a Naprendszerről meglévő ismeretek bővítését szolgáló kutatásokat tartja fontosnak, a megkérdezetteknek mintegy fele pedig a világűrbe felbocsátandó robotok kutatását előbbre valónak ítéli, mint újabb asztronauták küldését a világűrbe. A megkérdezetteknek csupán negyven százaléka tartja hasonlóképpen fontosnak a nemzetközi űrállomás további finanszírozását.

A felmérés résztvevőinek 34 százaléka tartja fontosnak a más planétákon lehetséges élet kutatását, 27 százalékuk támogatja űrhajósok Marsra küldését és csupán 23 százalékuk ért egyet egy újbóli Holdra szállással.

Megkérdezték a kutatásban résztvevőket arról is, hogy vajon mit tartanának fontosabbnak: az utazást a Marsra, vagy az ismételt Holdra szállást. A vörös bolygóra küldendő expedíciót a válaszolók 37 százaléka részesítette előnyben, míg 18 százalékuk a Hold-utazást preferálná. A megkérdezettek 43 százaléka szerint azonban egyik expedíció sem fontos. Érdekesség, hogy a 45 éven aluliak számára volt fontos a Mars-expedíció, míg az ennél idősebbek sem a Mars-, sem a Hold-expedíciót nem tartják különösebben fontosnak.

A közvéleménykutatást egy hónappal az Apollo-11 Holdra szállásának 50. évfordulója előtt hozták nyilvánosságra. Neil Armstrong és Buzz Aldrin 1969. július 20-án lépett elsőként a Holdra. Azóta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 12 asztronautája járta meg a Holdat. Donald Trump amerikai elnök pedig nemrégiben jelentette be: a kormányzat azt szorgalmazza, hogy öt éven belül újabb űrhajósok induljanak a Holdra, majd esetleg a Marsra is.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Ezt teljesen megértem, a Mars vagy a Hold nagyon nehezen ütközhet a Földhöz. Viszont egy termetes aszteroidot ami mondjuk néhány km átmérőjű bármikor eltéríthetnek idegenek ha megunják a pusztítást amit az ember végez a Földön.

Különben érdekes Obama reakciója amikor az ebekről faggatják: www.youtube.com/watch?v=sn4PQzq0mqw
Sámannus
Az amcsik gondolkodása nagyon racionális. Gondoljunk az űr bányászatra. Csak az útvonaltervezés lehet akadály. Ha megfelelő módszerrel eltérítünk egy kisbolygót, amely különösen értékes anyagokat tartalmaz, akár Föld körüli pályára állítva is kiaknázható
Peller Anikó
@Sámannus: A magam részéről elgondolkodtató például ez a Mars (Valles Marineris) fotó, bányászatra emlékeztető, szögletes földhányás, ráadásul egy olyan helyen ahol kilométeres beszakadás látható a felszínen, hozzáférhetővé téve a mélyebb rétegeket.

www.astronet.ru/db/xware/msg/1383701/HebesChasma_esa_1024.jpg.html
Sámannus
@Peller Anikó: Nagyon érdekes felvétel igazán megmozgatja a fantáziát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.