Rekordmértékben visszaesett a kiskereskedelmi forgalom márciusban az euróövezetben és az Európai Unióban az előző havihoz képest az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint. Rekordmértékben visszaesett a kiskereskedelmi forgalom márciusban az euróövezetben és az Európai Unióban az előző havihoz képest az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint. Éves bázison Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban.

Forrás: penzcentrum.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Tényleg nem értitek?

vagy csak föstitek magatokat és/vagy bedőltök a régi KSH-s trükknek

A derék pénzcentrum csodálkozik rá a világra „Ez meg hogy lehet? Épp az ellenkezője történt az európai boltokban, mint itthon” című cikkében.
Azon elmélkedik, hogy miközben „Az egy évvel korábbival összevetve az euróövezetben 9,2 százalékkal, az EU-ban 8,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban.” addig „Magyarországon mindössze 0,2 százalékkal csökkent”.
Pontosabban igazából nem is elmélkedik, csak úgy – ahogy mondani szokás: „Bámul, mint borjú az új kapura” - rácsodálkozik, s még csak nem is próbálja értelmezni, nemhogy magyarázni.
Pedig akadhatna számos argumentum, amin el lehetne gondolkodni. Persze igazuk van, hogy nem nagyon cincálgatják, mert a lényeg szempontjából ezek a dolog harmadrangúak. A magyarázat nagyon egyszerű és a derék KSH szokásaiban keresendő.
Igen régi jó szokásának megfelelően a kereskedelmi forgalmat pénzben regisztrálják, majd ezt osztva a hivatalos inflációval vonnak le következtetéseket a természetes volumenekre! Meg kell jegyeznem, hogy aztán ezt visszafordítják és ezzel is manipulálják az inflációs számításokat! =))
Nos az MNB legutóbbi a Virág Barnabás, Monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgató által pátyolgatott „... nagy bölcsesség az, ki célt tud tenni maga kívánságainak.” jelszavú jelentés 3,5%-os inflációról beszélt!
Kis túlzással ennyit nap/nap észlelhetünk a boltokban! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: a számokkal kevésbé barátságosaknak: az infláció "tévedése" ha nem is hatványozottan, de erőteljesen jelentkezik a volumen torzításában! =))
namihami
De ezt az állítólagos forgalomnövekedést köznyelvileg nevezhetjük szimplán áremelkedésnek is. Nem az eladott termékek mennyisége, pusztán az ára ugrott az egekbe. Talán (biztos), hogy a mennyiség kevesebb, mint a vírust megelőző időben, csak az emberek bespájzoltak a drágább áron. Aminek a fele vagy még több majd a szemétben fogja végezni.
A KSH viszont szolgai módon a ""jobb életről"" adja ki a jelentéseit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.