Programot hirdetett Mesterházy Attila: tenne a korrupció és a politikai botrányok ellen, és a Fideszt is felhívta szélsőségekkel szembeni kiállásra. A bizonytalan szavazókat szólította meg, mert szerinte az MSZP az egyetlen, amely képes beteljesíteni a rendszerváltás álmát.

Forrás: fn.hu
Feltöltő: Edy Andre
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

110 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
istvan56
Segítsetek! Ki volt az a királyunk aki összehívta a dölyfös nagyurakat tanácskozásra és az ajtókat bezáratta, majd a bent lévőket lenyilaztatta!
LETT REND AZ ORSZÁGBAN!!!
Éljen az a király! Bárcsak Ő lenne ma is a király!
Remélem a mai nagyurak sem ússzák meg!
Én azzal kezdtem volna, hogy a bent lévőket szocialista brigádokba tömörítettem volna és gyalog, oszlopmenetben, irány a Hortobágy!!!!
Volt már ilyen, mikor is, kik is csinálták???
És ott elkezdhetik a jövőbeni otthonuk építését, egyenlőre egy 10 emeleteset, de nem felfelé, ha nem lefelé!!! Jó eljátszani a gondolattal!
alfás
a maszop igen tehet a korrupció ellen.sőt,végleg fel is tudja azt számplni.csak annyit kell tenniük,hogy feloszlatják saját magukat.
spartanhun
Bízok benne, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor fiatalok és idősek egyaránt nyitott szemmel élnek majd ebben az országban és akkor majd nem lehet őket becsapni, kirabolni és félrenevelni.

OFF @kevijeni: Na azért arre tényleg vigyázzunk, hogy Enya-t ne keverjük mással össze. Enya szerzeményei igen magas színvonalúak, a könnyűzene legigényesebb gyöngyszemei közé tartoznak. A hölgy napjaink legszebb melódiáit komponálja, a hangszeres szólamok (melyeket szintén ő ad elő) és főleg a vokálok egyedülállóan komplexek és mindezen felül Enya hangja legendásan gyönyörű és énekelt már operából is részleteket. Én is csak ajánlani tudom az igényes zenék kedvelőinek.
inkvi
Mesterházi ad a botodat a kezükbe, hogy tudjanak menni utánad!
gyulabors
A bizonytalanokhoz és a kiábrándultakhoz is szólt Mesterházy

Hallgat a párt várható ellenzéki szerepéről és számos olyan ígéretet is megfogalmaz az MSZP szombaton bemutatott programja, amelynek megvalósítására kevés esélye van a szocialistáknak. Az MSZP óvatosan megfogalmazott programja többek között bárány-himlő elleni oltást, ingyen tankönyvet, Duna-Tisza-csatornát ígér. Bár nem túl sokat, de foglalkozik a Fidesszel is.

Változásra van szükség: az új korszak új válaszaira - írja szombaton bemutatott, „Nemzeti modernizáció, összetartó közösség” című programjában Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Bár a program felcíme és az MSZP szombati kampánynyitó rendezvénye szerint miniszterelnök-jelölti program, Mesterházy szombaton azt mondta, ezt tekinthetjük az MSZP választási programjának.
A program szerint az MSZP célja "érvényesíteni az igazságosságot, erősíteni az összetarto-zást, védeni az emberi méltóságot, őrizni kivívott szabadságunkat, a demokratikus értékeket". Mesterházy bevezetője alapján a program négy évre szól, de több résznél utal arra, hogy néhány ígérete ennél lassabban valósulhat meg. Bár a közvélemény-kutatások szerint az MSZP-nek nincs esélye arra, hogy megnyerje a választást, a szöveg alapján nem egyértelmű, hogy ellenzéki vagy kormányzati programot írt-e Mesterházy. Az ellenzék szó mindössze 3 mondatban bukkan fel 50 oldalon, de egyszer sem olyan összefüggésben, hogy az MSZP a következő éveket várhatóan ellenzékben tölti majd.
A program minden egyes fejezetnél felsorolja, hogy Mesterházy szerint mit értek el az elmúlt 8 év szocialista kormányai, majd felvázolja, hogy mit szeretne elérni az MSZP a következő években. Számos olyan ígéret olvasható benne, ami ellenzékben, a parlament többségének támogatása nélkül megvalósíthatatlan, az abszolút többség megszerzésére esélyes Fidesz pedig már jellemezte, hogy teljesen más tervei vannak.
A szöveg gyakran fogalmaz feltételes módban, jellemző fordulata, hogy az MSZP szeretne "megvédeni" valamit, de azt legtöbbször nem közli, hogy kitől, és miért van erre szükség. A legtöbb vállalását homályosan fogalmazza meg, sokszor használ olyan fordulatokat, miszerint az MSZP elősegít, támogat valamit, törekszik valamire vagy megteremti valaminek a feltételeit. A program több részére jellemző homályos megfogalmazás az a szociális biztonságról írt rész, miszerint "a válság után gondoskodunk arról, hogy a jövőben sűrűbb szövésű legyen a szociális háló, összetartóbb legyen a társadalom, igazságosabb a családtámogatás, hatékonyabb és célzottabb a szociális rendszer, színvonalasabbak az ellátások és szolgáltatások".

Gazdaságpolitika
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: növekvő GDP, megduplázódott export, évente négy-milliárd eurónyi külföldi tőke beáramlása, csökkenő államháztartási hiány, 2010-től a munka-vállalók adóterheinek látványos csökkentése.
Vállalások: 2014-ben bevezethető az euró, évente 2-3 százalékkal nőhetnek a reálkeresetek, jövőre ismét adómentesek lesznek a melegétkeztetési utalványok, négy év alatt négy százalékos járulékcsökkentés, az állami támogatásban részesülő pénzintézetek vezetőinek prémiumára különadó kivetése, hatékony és olcsó állam, csökkentett hivatali bürokrácia, Tobin-adó, a mikro- és kisvállalkozásokra vonatkozó adókedvezmények kibővítése, zöldgazdság.

Fejlesztéspolitika
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: uniós források hatékony felhasználása, hétszáz kilo-méter gyorsforgalmi út megépítése, ötszáz kilométer új főút, négyszáz kilométer kerékpárút, számos ipari park megvalósítása.
Vállalások: a területalapú támogatási rendszer újraindítása, országos területrendezési törvény, egységes közműnyilvántartás, M8-as és M9-es autópálya megépítése, ötszáz kilométernyi autóút felújítása, regionális szintek létrehozása a közösségi közlekedésben, vasútfejlesztés, olcsó internet elérhetőség minden otthonba, turizmus kiemelten kezelése, újra miniszteri szintű irányítás a kutatásfejlesztés és innováció területén.

Mezőgazdaság és vidékfejlesztés
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: módosított földtörvény, adósságrendezési program, agrárhitel-program, pálinkatörvény, hatvan milliárdos támogatás eszközbeszerzésre, agrárbéke.
Vállalások: versenytörvény átalakítása, piacbővítés Kelet-Európa és Kína felé, bioenergia jobb kihasználása, az állategészségügyi és élelmiszer biztonsági előírások finomítása, több magyar árut a boltokba, a földvásárlási moratórium három évvel való meghosszabbítása, falu-szövetkezetek.

Foglalkoztatáspolitika
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: Start-kártya, ötvenmilliárd forintos ráfordítás munka-helymegőrzésre, 4+1 program, Út a munkához – program elindítása.
Vállalások: a munka becsületének visszaadása, szakmunkás ösztöndíj a hiányszakmákban, munkahelymegőrző programok folytatása, a munkába járási támogatás adómentessége, Munkaerő-piaci Mobilitást Segítő Alap, az 1200 fő alatti településeknek forrás a munkába járók menetrend szerinti szállításához, új eszközök a kismamák és idősek reaktíválására, az Út a munkába – program kiterjesztése, Start-rehab kártya, külön célprogram a roma munkavállalóknak.

Idősügy, nyugdíjak
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: a nyugdíjak vásárlóértékének megemelése, a méltányossági keret évenkénti megduplázása, jubileumi juttatás, nyugdíjkorrekciós program, a 13. havi nyugdíj felfüggesztése, nyugdíjprémium.
Vállalások: a méltányossági nyugdíjkassza évenkénti megduplázása, hetvenötezer forintos kegyeleti támogatás, a 65 éven felüliek ingyenes utazásának megőrzése, képzési programok, kedvezményes internet.

Szociálpolitika
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: a csecsemőhalálozás számának csökkentése, a családi pótlék összegének többszörös megemelése, a gyes reálértéken tartása, növekvő bölcsőde szám, ingyen tankönyv a hátrányos helyzetűeknek, ötven százalékos normatív támogatás az étkezésben a nagycsaládosoknak, célzott gázártámogatás, Robin Hood-adó, Krízisalap, jel-nyelv törvény.
Vállalások: a családi pótlék vásárlóértékének megőrzése, több bérlakás, fogyasztóvédelmi intézkedések a lakáshitelezésben, hajléktalan-program, ingyenes gyermekétkeztetés a közép-iskolákban és szakmunkásképzőkben is, gyermekjogi biztos intézményének létrehozása, több figyelem a fogyatékkal élőknek.

Romapolitika
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: Roma Integráció Évtizede program, integrált oktatás kiterjesztése, tanoda program, diplomás romák foglalkoztatása a közigazgatásban, telepfelszámolási program.
Vállalások: óvodáztatás kiterjesztése, új tanodák, speciális eü-programok, telepfelszámolási program folytatása, gyűlöletbeszéd helyett párbeszéd, több forrás a roma ösztöndíj programra.
Egészségügy
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: ötven mentőállomás, teljes légimentési lefedettség, hatvannégy milliárd épület korszerűsítésre, ötven százalékos bérkonszolidáció, patikaliberalizáció, a valódi társadalombiztosítási elven működő egészségügyi rendszer megteremtése, Egészségbiztosítási Felügyelet, H1N1 elleni védekezés.
Vállalások: radikális beavatkozások helyett a folyamatos fejlődés feltételeinek megteremtése, teljesítményelvű finanszírozás és a szolgáltatók közötti verseny, az orvosi és ápolói bérek felzárkóztatása.

Oktatásügy
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: infrastruktúra-fejlesztések, pályaorientációs rendszerek beindítása, oktatásban dolgozók bérének növelése, új Nemzeti Alaptanterv, Múzeumok Éjszakája, rekonstrukciós programok, külföldi magyar intézetek megnyitása.
Vállalások: a teljesítményösztönző pótlékrendszer fenntartása, ingyenes tankönyv az interneten keresztül, Nemzeti Nyelvtanulási Program részeként ingyen nyelvvizsga a 35 év felettieknek, diplomás képzésre csak egy vagy két emelt szintű érettségi vizsgával lehet majd jelentkezni.

Sport- és ifjúságpolitika
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: tömegsport ösztönzés, XXI. Nemzeti Sportstratégia, Nemzet Sportolója Díj, stadionrekonstrukciós program, beruházások.
Vállalások: szakemberképzés, szakmai csoportokkal való szorosabb együttműködés, az olimpikonok zavartalan felkészülésének biztosítása, szakmunkás ösztöndíj, a sorkatonaság eltörlésének megtartása.

Közbiztonság és jogalkotás
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: zéró tolerancia, kevesebb halálos baleset az utakon, csökkenő bűncselekmények, Független Rendészeti Panasztestület, településőrség, térfigyelő-kamera-rendszerek, polgárőrség megerősítése, új Ptk., elektronikus ügyfélkapu, adminisztrációs könnyítések, a szélsőségekkel szembeni hatékony fellépés (Gárda-betiltás).
Vállalások: a lusta képviselőket pénzelvonással büntető törvény, gyűlöletbeszéd tiltása, párt- és kampányfinanszírozás törvényi rendezése, új bírósági törvény, nyugdíjas rendőrök reakti-válása, több rendőr a közterekre, kisebb településeken főállású polgármestert.

Fogyasztóvédelem
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, felállt a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, banki magatartás kódex, THM-plafon, állami áthidaló kölcsön.
Vállalások: tényleges banki költségek átláthatóbbá tétele, Pénzügyi-Banki Ügyfélvédelmi Központ, közüzemi számlák érhetővé tétele, közüzemi magatartás kódex.

Környezetvédelem
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: 1218 milliárd zöld célokra, Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia, szelektív hulladékgyűjtő szigetek, zöld kommandó, szennyvízhálózat bővítés.
Vállalások: az ország energiafüggőségének csökkentése, Nabucco és Déli Áramlat, a Paksi Atomerőmű reaktorblokkjai üzemidejének húsz évvel történő meghosszabbítása, új blokk építésének előkészítése, panelprogramok folytatása, energiatakarékossági hitelalap, megújuló energiaforrások támogatása, zöldipar.

Külpolitika, honvédelem
Az elmúlt nyolc év néhány eredménye: EU-tagság, schengeni határok, vízummentesség az USA-ban, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet budapesti székhelyválasztása, ki-emelt országvezetők magyarországi látogatásai, határon túli magyarokat támogató pályázati rendszer, laktanya rekonstrukciós program, NATO-szerepvállalások, Gripenek hadrendbe állítása.
Vállalások: a 2010-11-es EU-elnökségi trió lehetőségeinek kihasználása, a horvát és a nyugat-balkáni térség eu-csatlakozásának segítése, alkotmányos felelősség a határon túli magyarokért, 2012-re négyezer fős önkéntes tartalékos honvédállomány, NATO-

A program lényegesebb és érdekesebb pontjai:

Konkrét pontok
• a program szerint az MSZP azt ígéri, hogy négy év alatt összesen 4 százalékkal (2011-ben és 2012-ben 1-1, 2013-ban további 2 százalékkal) csökkenti a munkavállalók járulékát
• a közösségi közlekedésre fordítható összeg a következő három évben a GDP 1 százalékában határoznák meg
• a 2011-ben lejáró, külföldiekre vonatkozó földvásárlási moratóriumot meghosszabbítanák további három évvel
• a programban azt ígéri az MSZP, hogy a 35 év alattiak részére az első - 15 millió forint érték alatti használt - lakás vásárlása esetén eltörli az illetékfizetési kötelezettséget,
• a program megígéri a bárányhimlő elleni védőoltás bevezetését
• az MSZP azt ígéri, hogy 2011. január 1-jétől ismét adómentes lesz a melegétkezési jegy havi 12 ezer forintig;
• az üdülési csekk a minimálbér értékéig adómentes lesz,
• egyszeri 75 ezer forintos kegyeleti támogatást kapnak az átlag alatti nyugdíjat kapó özvegyen maradtak –

Ki nem fejtett pontok

• az MSZP szerint a bruttó keresetek a következő négy év átlagában mintegy 20 százalékkal, a reálbérek 12 százalékkal emelkedhetnek
• a program állami bérlakásprogram elindítását ígéri (sem az nem derül ki a szövegből, hogy mikor indul, se az, hogy hány lakás építése a cél)
• az MSZP ígéretei között szerepel több nagyforgalmú út továbbépítése (az M3-as, az M4-es, az M44-es, az M60-as), az M8-as és az M9-es autópálya megépítése
• a program szerint 2014-re minden magyar állampolgárnak (megfizethető áron) elérhetővé kell tenni a gyors internetelérést
• a program adókedvezményt ígér azoknak a vállalkozásoknak vagy önkormányzatoknak, amelyek közvetlenül felsőoktatási intézményeket, illetve doktoranduszokat vagy mesterszakos hallgatókat támogatnak
• a program szerint a közbeszerzéseknél előnyt kell élvezniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyek terméke nem régebbi két évesnél
• a program Nemzeti Nyelvtanulási Program elindítását tervezi, amely a 35 éven felüliek számára fedezi egy idegen nyelv alapfokú elsajátítását (hogy mikortól és milyen formában valósítanák meg, az nem derül ki)
• az MSZP programja szerint ötéves bérfelzárkóztatási program indul orvosoknak és ápolóknak, amelynek végén bérük az átlagkereset 1,5-szerese lehet
• a program szerint nem lehet majd érettségizni elsősegély-nyújtási ismeretek nélkül
• "folytatni szükséges az iskolai ingyenes gyermekétkeztetés további kiterjesztését a középiskolára és különösen a szakmunkásképző intézményekre" - olvasható a programban
• az MSZP programja szerint évi 15 millió forint feletti jövedelem esetében 50 százalé-kos személyi jövedelemadó-kulcs bevezetését javasolja
• a program megerősíti azt a korábban már elhangzott elképzelést, miszerint az MSZP 0,05 százalékos adót vetne ki a pénzügyi termékekkel végrehajtott ügyletekre

Az MSZP-ből kiábrándultak és bizonytalanok táborához is szólt Mesterházy Attila, a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje szombati beszédében.

Mesterházy Attila az MSZP szombati budapesti kampánynyitóján, ahol bemutatta a párt kormányprogramját, egyebek mellett azt mondta: „készen állok, hogy végigmenjek az úton, megvan bennem ehhez az erő, induljuk együtt. Utánam, srácok!” Az „Utánam, srácok!” jelszó jelentőségét nem szabad túlbecsülni, ugyanakkor előfordulhat, hogy azzal majd ellenfelei megpróbálják nevetségessé tenni az eddig a nyugdíjas választók bizalmáért küzdő Mesterházyt.
A szocialista párton belül egyfajta apátia vált úrrá, ami szerinte alapvetően arra vezethető vissza, hogy az MSZP még abban sem lehet biztos, hogy sikerül-e megszereznie a második erő pozícióját. Így a kampánynyitó is egyfajta lelkesítő rendezvény igyekezett lenni a következő 50 napban aktív szerepet vállalók számára.
Mesterházy Attila alapvetően két társadalmi csoportot szólított meg. Egyrészt az MSZP-szimpatizánsokat, akiknek kell egy lendület ahhoz, hogy elmenjenek szavazni. Másrészt azoknak is szólt, akik a bizonytalanok sokaságába tartoznak, akiknek kell valamilyen motiváció, hogy elmenjenek voksolni.
A beszédnek három címzettje van.
1) Mesterházy Attila egyik üzenete szerinte a párton belüli ellenfeleknek szólt, amikor az új vezető szükségességét hangsúlyozta, aki szakít a „múlt kétes tradícióival”. Ez azért is fontos, mert az MSZP-ben a választás után várhatóan küzdelem lesz a frakcióvezetői posztért.
2) A szocialista pártból a megszorítások miatt kiábrándult szavazóknak szólt, akik még nem álltak át más párt táborába. Nekik elsősorban jóléti intézkedéseket helyezett kilátásba.
3) Kilátásba helyezte a leendő stratégiát. Az állami kiadások növelésére tett ígéretek ugyanis alkalmasak lehetnek arra, hogy az MSZP baloldali pártként bírálni tudja majd a leendő kormányerőt.
Az, az üzenet, hogy a sokat bírált baloldali alternatívában létezik valami olyan, ami meg-újulhat. Az utóbbi csoport esetében pedig konkrétan utalt arra a kormányfőjelölt, hogy a radikálisok lehetséges jelenléte a következő parlamentben komoly veszélyt jelent, amely miatt erősnek kell lenniük a szocialistáknak.
Ez egy jó baloldali (SZDSZ mentes:) program. Kérdés, hogy ezt valóban megvalósítanák-e.
Tegyük egymás mellé a Fidesz 2006-os és a mostani programot. Tegyük ide a 2006-os MSZP és a mostani programot. Igen érdekes tanulságot vonhatunk le belőlük.
Azt ígérni, hogy „az idősebb roma korosztályok” felzárkóztatása érdekében 2013-ra az alapfokú végzett-ségű cigányok aránya akkora lesz, mint a nem romáké, ráadásul mindnek lesz szakmája is, már nem öncsalás. Ez színtiszta cinizmus, amit csak egy az előítéletességgel és a cigányság iszonyú helyzetével nyolc kormányon töltött év alatt alig valamit kezdő párt engedhet meg magának.
Programpontjaik közül nem egy a Jobbikra hajaz (magyar föld védelme, megújuló energiaforrások, stb.)
Nem varázsoltak elő egy tisztességes baloldali értékeket, tükröző programot, ki kéne takarítani ehhez a pártot, és ez sokkal egyszerűbb lesz a nagy megfogyatkozás után.
Az ijesztgetés már teljesen hatástalan, és még az sem segít sokat, ha az ellenzéktől átvesznek bizonyos erkölcstelen kommunikációs taktikákat, például a differenciálatlan mindent-tagadás eszközét.
Lehetne a nyugdíjasokat azzal is rémítgeni, hogy majd az állam nem járul hozzá a nyugdíj-kasszához, ez ugye a „svéd modell” lényege, de e helyett azt szajkózzák, hogy az egyéni nyugdíjszámlák, kialakítása veszi el tőlük a pénzt, ami nem igaz, ostobaság, és mindkét nagy pártot teljesen idióta hazudozásra vagy majd később indokolatlan halogatásra kényszeríti.
Nem csak tisztességesnek kell látszani, jó volna annak is lenni, baloldali barátaim. Van itt sokféle dolog, amiről senki sem beszél, mert ha bármit mond is, azt a másik azonnal félre magyarázza.
Itt van például a közoktatás. Lehet rémítgetni mindenkit a pedagógusok rémuralmi eszközökkel történő szelekciójával, de ez is régen lejárt lemez és nagy álnokság. Kár lenne tagadni, hogy valamiféle szakmai értékelés szükséges, aki ezt tagadja, az kifejezetten rosszindulatú.
Volt egy tisztességesen működő szakfelügyelő rendszer, amelyik nemcsak értékelt, de esetenként segített is a tanárnak, ezt a nagy szabadság mámorában ugye felszámolták. Az iskolákat háromezer önkormányzat pedagógiai szakértelmére bízták, mert nekik az a legfontosabb dolguk, és különösképpen értenek is hozzá, hogy ellenőrizzék az iskolában a szakmai munkát. Így aztán gyorsan lehet színvonalat emelni, lehet csaknem egységes tanterveket ki-dolgozni, mert az iskolában elsajátított kultúra az egész ország kultúrája, és ilyen kis országban, amennyire lehet, sok közös elemet kell, tartalmazzon; ez most mind megvalósult ugye, és ahol nem, ott már verik a tanárokat a gyerekek. Ha jól emlékszem, ötévenként a pedagógusnak vizsgákat kellett tennie, és ezektől függött nemcsak a szakmai minősítése, hanem az is, hogy milyen vezető állásokat foglalhat el. Közhely, hogy minden szaktárgyban gyors változások vannak és nem lehet harminc-negyven évet tanárként úgy eltölteni, hogy ellenőrzött fel-frissítés ne történjék. Ehhez még gyorsan hozzá kell tenni, hogy a továbbképzéshez időre is szüksége van a szerencsétlen tanárnak, és ha mellékállásokkal kell a betevő falatjait megszerezni, akkor egy ilyen rendszer nem működik. És még azt is megjegyezni, hogy egy ilyen rendszert az érintettek maguk nem fognak kérni, sőt rút erőszaknak nevezik majd, ha egyszer bevezetésre kerül, de ezért van hatalom, ezért van kormány, hogy az ilyen nemszeretem dolgokat is megvalósítsa, ha azok fontosak. A felsőoktatásról csak annyit, hogy ez is alaposan össze lett barmolva. Akik majd jönnek, tessenek már egy tisztességes ösztöndíjrendszert be-vezetni!!! Az ösztöndíjat az állam fizeti, mert ezzel képes hatékonyan szabályozni, hogy hová mennyi hallgató jelentkezzen, a gazdaság igényei alapján. De az ösztöndíj nem állampolgári jogon jár, hanem azt szakmai kuratóriumok, (lehetőleg sokfélék), osztják. Összege, és ez a lényeg, akkora, hogy ki lehet belőle fizetni az egyetem képzési költségeit és szociális helyzettől függően a hallgató megélhetési költségeit is. Ilyen rendszerben tehetség nem vész el, a tandíj virtuális, az egyetemek önállóak és mégis irányíthatóak.
Egészségügy. Igazat adok Orbán Viktornak, aki azt hangoztatja, hogy „el kell érni a sok pénzért oktatott orvosok itthon maradását”, valahogy a fejlődő országokból beáramló pótlás nem mindig válik be, tisztelet a kivételnek. Kötelező állami egészségügyi ellátás a befizetett járu-lékért. Ezt kívánja a magyar dolgozó is. Kapja meg. Aztán, ha sokáig vár a sorára vagy na-gyon lökdösődnek a műtő előtti folyosón tülekedők, akkor a hálapénz eszközéhez nyúl, mert pontosan tudja, hogy az állami járulék nem elég. A felkapott kórház, klinika, sebész stb. kiír-hatja a rendelőjében, hogy a beavatkozásokért az állami biztosítótól kapott költség felett hány százalékot kér még közvetlenül a dolgozótól, húszat, ötvenet, százat. Van orvos, aki megelégszik az állami juttatással, van, aki nem. Piaci helyzet alakul ki, és mindenki maga dönthet, hogy ráér és kicsit vár vagy esetleg leperkálja azt a húsz-harminc százalékot, mert siet. Lehet, hogy nem mindig, csak különleges esetekben, lehet, hogy csak azért, mert ő pont arra a professzor úrra vágyik, aki magas százalékú, és aki amúgy sem tudna napi munkájánál többet elvégezni, miért ne fizethetne érte az, akinek ő fontos.
A korrupcióról szóló beszélgetésekkel el vagyunk látva, ezért hiányérzetem zárótételeként már csak a segélyek, a munkára ösztönzés, a munkakultúra kialakításának ügyét – Monok, ugye -.
Mi lesz fiúk? Fel fogja valaki végre ismerni és vállalni, hogy segélyek helyett államilag támogatott, tisztességes munkahelyeket kell létesíteni? Nem árokparti kapirgálást, ha-nem értelmes munkalehetőséget kell szervezni, ami lehet, hogy nem piacképes, ezért igényli az állami támogatást néhány tíz évig, de ez az egyetlen értelmes megoldás.

Ha Orbán beszéde szivárgott volna ki, így hangzott volna:
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Polgári Körök!...nos, Kedves Barátaim, ha őszinte vagyok hozzátok, akkor azt tudom mondani, hogy tele vagyok kétségekkel. Azért, mert az elmúlt 2 parlamenti választást elkúrtam.
Nem kicsit, nagyon.
Európában ilyen ramaty választási kampányokat ember nem csinált, mint amit én csináltam. A két legutóbbi parlamenti választás előtt 1-1 évvel 20%-os előnyünk volt a baloldalhoz képest! De én ezt is elkúrtam! Megcsináltam!
Meg lehet magyarázni. Tessék! Nyilvánvalóan végighazudtam az utolsó 16 évet, keresztbe tettem mindenkinek; Budapestnek, az MDF-nek, minden kisebb és nagyobb jobboldali és bal-oldali pártnak.
Szétziláltam a kereszténydemokratákat, a kisgazdákat, az MDNP-t, az MDF-et. Elleneztem
az Európai Uniót, mert ha nem én vezetem az országot, akkor ne menjünk sehova! Hazugnak neveztem Antall Józsefet a Parlamentben, majd rá néhány évre Antall József méltó követőjének neveztem magam!
Ebben a témában jogosan...
Nem szavaztam meg a 13. havi nyugdíjat, de a nyilvános vitán mégis bátran belemondtam a kamerába, hogy megtettem. 2006-ban kampányoltam a kisebb Parlament mellett, aztán a választás után azt sem szavaztam meg!
Hazudtam reggel, éjjel és este. Voltam liberális, később konzervatív, most populista nemzeti-keresztény kommunista népvezér lettem.
inkvi
@gyulabors: Már elmondtam Neked másik hírnél! Nem értesz a szóból? Sajnállak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.