Szembe megy a nemzetközi ajánlásokkal, hosszú távon működésképtelen, és csak ront a helyzeten az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) szerint Pintér Sándor belügyminiszter javaslata, amely szerint a jövőben a tizenéves bűnelkövetőket is elzárással büntethetnék. Az OKRI kutatója szerint a megtévedt gyereket még inkább a perifériára sodorja, ha bezárják ahelyett, hogy segítenének neki belátni, és jóvátenni a bűnét. A minisztérium szerint viszont szükség van a szigorra, mert eddig szinte büntethetetlenek voltak a bűnöző tizenévesek.

Forrás: origo.hu
Feltöltő: Sakura
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
inkvi
Úgy gondolom, hogy nem a gyerek a bűnöző, hanem a felnőtt, aki ráveszi, rákényszeríti. Sok-sok példa ezt mutatja. Valakit viszont büntetni kell! Ha leülheti helyette a felnőtt is, akkor még cizelláltabb a dolog.
furfang
Eddig nem ment szembe a nemzetközi ajánlásokkal senki, sőt mindenféle hivatkozásokkal mentették és könnyítettek a bűnözők, pláne a kiskorúak helyzetét. Az eredmény: nő az erőszakos bűncselekmények száma, és a " minősége" is. És akkor mi van, ha dühösek lesznek a tizenévesek? Ma már katonaság sincs, tiltás sincs, szabad a garázdálkodás. Ez csak arra jó, hogy az emberek kiirtsák egymást, és ne a háborúk oldják meg a népszaporulat problémáját.
Nagyon jónak tartom Pintér rendeleteit.Sőt még szigorítani kellene, ha lesz rá pénz!!!!
nyanya001
@furfang: Ritka alkalom, de most a véleményünk megegyezik!
inkvi
@nyanya001: Akkor tartsunk közös pikniket!
Atomqkac azaz EbUraFakó
@inkvi: van fedeles kosárkám! A belevalót ti hozzátok xD
furfang
@Atomqkac: @inkvi: A mindenit ennek a sok nemzetközi belepofázásnak! Álszent módon a " szabadság" jegyében kiagyalták, hogy lehet elszabadítani, és szabadon is tartani az emberekben a gonoszt. Lásd a tv-kben nyomatott akció és horror filmeket, a kábítószerről szóló nevelőszándék mögé bújtatott propaganda filmeket. Tegnap este is volt egy a Dunán, a tizenéves amikor lázad nem fog meghátrálni attól hogy látja meghal a másik, hanem csak a szembenállást, a jó pofaságot látja és beáll a sorba. Én nem tartom az átkost jó rendszernek, de az a szűrő, amin átment a nyugatról jövő " kultúra" nagyon sok fiatal ember életét megmentette. Elég volt bajnak az alkohol és a cigi. És abban az időben a tizenéves meg sem kísérelte, hogy pofán csapja a tanárát, a szülőjét, az idősek tiszteletét belénk verték.
Tudatos ez az erőszak kiterjesztés, és ennek csak kormányszinten lehet ellenállni. Belátom, hogy nehéz, mert rögtön a " szabadságjogok" álnok védelmezői ordibálnak az álhumanizmus jegyében. Undok képmutató, és életveszélyes világot élünk.
furfang
@nyanya001: Hidd el, van számos más is ezen kívül, amiben nem, az szerintem neveltetés, és ízlésbeli különbség csupán. ( Bár az ilyesmi tud nagy távolságot teremteni emberek között, de nem hiszem, hogy hosszútávon nem lehetne közelíteni a dolgokat, ha jó a cél megválasztása).
nyanya001
@inkvi: @Atomqkac: Meghivhatnátok a @furfang:-ot is
Csizmás Kond
Szóval a tisztelt cikkíró szerint nem szabad a tizenéveseket korlátozni a bűnözés elkövetésében, mert esetleg feldühödnek ?
..gondolom a meglévő, vagy ezután születő gyerekei nem öröklik ezen génjeit az illetőnek....
nyanya001
Itt ahol lakom, nem kevés pénzt áldoz az Önkormányzat a parkositásra, szépitésre.
A padokat összefújják, ahol éppen tanyáznak, ott hatalmas a szemétdomb, éjszaka az utcán randaliroznak, a buszmegállók üvegeit kitörik. Ezek a gyermekek nem hiányoznak otthonról.
Pedig van szülő, mert nem is olyan rosszul öltözöttek, drága mobil villog a kezükben. Igaz, a másikban meg a piás üveg.
A rendőrök gyakran járőröznek, olyankor szétfutnak, majd mobilon megbeszélik az újabb találkozó helyet, ahol törni zúzni lehet.
Ha a gyermeket, nem akkor a kedves szülőt dugják be a dutyiba, kiskorú veszélyeztetés miatt.
Ezek 12-15 éves korú kölkök!
nyanya001
@inkvi: Ott leszek, viszem a virágot......))))))
nyanya001
@inkvi: Majd elfelejtettem, a ruhámon lesz a sok sok kék szinű virág:))))))
Atomqkac azaz EbUraFakó
@nyanya001: 9.57-re A piknik @inkvi: ötlete volt! Természetesen midenki szívesen van látva egy jó kis traccspartira, párt állástól függetlenül :) A lényeg, hogy batyubál, mindenki hoz valamit a fedeles kosárkába :)

Egyébként én a radikálisabb megoldások híve vagyok. Attól, hogy a kedves hülye szülőt bedutyizzák, a kölök nem fog megváltozni! A gyereket kell keményen megbüntetni, a kedves szülőket pedig (körülményektől függően) személyre szabott büntetéssel súlytani úgy, hogy a legjobban fájjon!
inkvi
Félreértitek a hírt! Nem fegyelmezésről van szó!

Ez a legújabb népesedési politika része. Ne haljon ki a magyar! Pintér gyorsított eljárással tizenéveseket teremt. Olcsóbb lesz így a felnevelése is a gyereknek! Jó ötlet!

Hajrá kormánypártok! Hajrá magyarok!
nyanya001
@Atomqkac: Igaz, viszont legközelebb megnézi mit csinál a kölke, 1x 2x leellenőrzi, vagy legalábbis jó lenne ha igy lenne.
Vannak dolgok amiben én is a radikálisabb megoldásokat választanám, mert túlságosan elszaladt a ló.
Atomqkac azaz EbUraFakó
@nyanya001: az az igazság, hogy én egyébként is ilyen vagyok, nincs kedvem baromságokkal bíbelődni, türelmetlen vagyok. Amikor látom, hogy mi a jó megoldás, gyűlölök húsz kört futni, igyekszem rövidre zárni a dolgokat!
inkvi
@Atomqkac: Ebben a parlamentben viszont több száz van, aki szeret köröket futni egy helyben topogva.
Csizmás Kond
@Atomqkac: A húsz körről jutott eszembe.....a kakas is kergeti a tyúkot a szemétdomb körül és mikor látja a tyúk, hogy kezd kifáradni a kakas hátraszól, csak még egy kört, hogy nem mondhassák rám azt, hogy kurva vagyok....:)
csikknorisz
''Baltát vágott a nagybátyjához egy 16 éves fiú Véménden'' www.hirszerzo.hu/cikk.baltat_vagott_a_nagybatyjahoz_egy_16_eves_fiu_vemenden.115767.html ''Baltával fejbe dobta a nagybátyját a 16 éves tinédzser'' zalaihirlap.hu/belfoldi/20100202_fejbe_dobta_baltaval Ez nem ugyanaz a hir, de ugyanaz a gyerek, fel evvel kesobb. Es ugyanaz a nagybacsi, akinek fel evvel korabban eltorte a medencecsontjat. Kapott erte buntetest? Nem hinnem.
szöszmösz
Az átkosban volt fiatalkorúak börtöne, javító nevelő intézet stb. A szülöket is büntették,
gyermekük miatt. Ma ott tartunk, hogy együtt lopnak, ha baj van a kiskorúnak kell vállalni, hogy
megusszák a bőrtőnt, az ovódában kezdik el a gyermek nevelését, a feladat,pl ellopni az
ovó néni pénztárcáját és a kerítésen kiadni a családnak.
Csizmás Kond
@szöszmösz: Te meg honnan vagy ilyen járatos a pénztárcás ügyekben ?
mindenlében
úgylátom, az igen nemtisztelt fórumozók nem sok gyereket neveltek, vagy ha igen, sokat árthattak a jövő generációjának. talán azért olyanok, amilyenek.
furfang
@mindenlében2kanál: sokat nem, de egyet-kettőt igen, és nem lettek kocsmatöltelékek, kábítószeresek, eszébe nem jutott leköpni a tanárt, pénzért zsarolni, követelőzni, erőszakosan rátámadni - pláne tettlegesen- bárkire is. Mindegyik jól érzi magát a bőrében, nem "tölti el meleg büszkeség" . Jól megvannak az öregekkel.Igaz, hogy fejenként életükben talán háromszor elcsattant a makarenkói pofon, illetve seggreverés. Mindez többszöri rászólás, figyelmeztetés után. Hát így voltunk és vagyunk, a vélemény szabad, a tetteknek korlátokat szabunk.
mindenlében
@furfang: a célom elértem, csak arra voltam kíváncsi, hogy képes-e valaki a köpködésen, és bezzeg-eskedésen kívül értelmeset is írni egy ilyen nagyon komoly témáról. Valóban nagyon sok a tennivaló, de ezt ne a fiatalkorúak börtönével oldjuk meg. Biztos, hogy nem vezet sehová. Bűnözők mindig is voltak, ezután is lesznek, de akit még nevelni lehet, azt nem szabad még mélyebbre lökni. A rendes családoknál is előfordul egy-egy felelőtlen kamasz, akinek inkább kapaszkodót kell nyújtani.
Csizmás Kond
@mindenlében2kanál: Na és a nevelés akkor ezek szerint a Pintér dolga lenne ?
Atomqkac azaz EbUraFakó
@mindenlében2kanál: honnan tudod, hogy minden fiatalkorút lehet nevelni? Szó sincs róla! Nagyon nem mindegy milyen genetikai háttérrel született és milyen "szülői" és szociális példát látott maga előtt. Igenis meg kell különböztetni a született bűnözőket, a társadalomba beilleszkedni képtelen elemeket és azokat, akik pl. jó dolgukban, unalmukban követek el bűncselekményt, de egyébként alapjáraton nincs gond velük. Egy teljesen pszichopatát, súlyos szociopatát a büdös életben nem fogsz jó útra téríteni!
A büntetéseket szelektáltan kellene adni az illető elmeállapotát felmérve, és alaposan tanulmányozva interperszonális kapcsolatait, motivációit, hol áll a humanitás szintjén!
Atomqkac azaz EbUraFakó
Emlékezzetek csak a román kiscsákóra, aki a szó szoros értelmében rettegésben tartotta jó ideig a pestieket, nem volt tíz éves, lopott, késelt, teljesen gátlástalanul viselkedett. Amikor elkapták és visszavitték az intézetbe, pillanatok alatt olajra lépett. Kedves szülei, akiket megkeresett a tv, kb. egy a tenyészlombikból frissen kinőtt gomba szintjén álltak!!!!
mindenlében
@Csizmás Kond: no nem, azt azért mégsem. A családok, az iskola, sőt van ahol a nevelést a családok nevelésével kell kezdeni. Ez mindenkinek dolga, midennapjainkban viselkedésünkkel, reakcióinkkal, és főleg toleranciával. A nehezebb része a szakembereknek jut, de hagyni kell őket dolgozni. Biztosan hosszú a folyamat.
mindenlében
@Atomqkac: ha az elmeállapota olyan, akkor nem lehet büntetni, viszont törődni akkor is kell velük, éppen azért, hogy ne tarthasson rettegésben senkit sem.
KöBüKi
@mindenlében2kanál: Igen,törődni kell velük.A selejtet le kell selejtezni és kész.
Ennyire egyszerü.Ógörögök,Olimpusz és rendben vannak a dolgok.
Csizmás Kond
@Atomqkac: :) az a kiscsákó történetesen cigány volt, magyarul beszélő erdélyi születésü (romániai, pontosabban gyergyói) cigány. vagyis születése révén románnak is lehet nevezni úgyszintén beszélt nyelve szerint magyarnak is.
Csizmás Kond
@mindenlében2kanál: Vagyis akkor Pintér intézkedése csak vezet valahová....:)
nyanya001
Ezek a fiatalok a buszon a villamoson felteszik a lábukat a székre, ha szépen szól nekik az ember, akkor levénkúrvázzák és egyre többen vannak. A városban a falakat össze fújják, mindent elronditanak.
Kismamáknak nem adják át az ülőhelyet, sorolhatnám.Neveltetési hibák, kétségtelen, de ha otthon nem kapják meg a kellő nevelést, akkor menjenek javitó - nevelő intézebe? Onnan is meglépnek és ott folytatják, ahol abbahagyták.
Az iskola már igy is túlterhelt, még mit raknánk a nyakukba?
Szerintem lenne visszatartó ereje ha párat bezárnának, a szülő nem kapná a segélyt, a családi pótlékot, majd megnevelné a kölkét.
nyanya001
Azt már ne is emlitsem, hogy a tanárverés is elharapódzott, szinte sportot üznek belőle.
Atomqkac azaz EbUraFakó
@nyanya001: figyelj ide, hogy nevelné meg a kölykét az, aki ugyanebben a szellemben és súlyosan terhelt genetikai háttérrel született? Gondoljunk csak arra, hogy mi folyik a viskókban, amiről mi nem tudunk hivatalosan?
@mindenlében2kanál: pszichopatákkal nem törődni kell, legalábbis nem az én adóforintjaimból, hanem kicseszni őket a sivatagba! Ott legfeljebb beduinokat tarthatják rettegésben, bár ezt erősen kétlem!
@Csizmás Kond: lehet, sőt biztos igazad van, csak azt tudom, hogy a hatóságok tehetetlensége bicskanyitogató volt és az a kis elmebeteg most is szabadon flangál....
de hát van itt aki gondoskodni szeretne róla, meg ápolgatni, hát hagyjuk neki!
másvirág
A rendszerváltás előtt 16-év alatti nőnemű elkövető alig volt a bűnűgyi statiszikában.
Betőréses lopás szintén nem volt jellemző erre a korosztályra. NEM lopásról van szó!
Az első elkövetést a hatóságok mindig ,egy ejnye bejnyével kezdték.Aztán a szígor!
Most valahogy minden felcserélödőtt.
inkvi
@nyanya001: A tanár olyan, mint az asszony: verve jó! Kérdezd meg a Magyar Bálintot, hogy miért hagyta, hogy így legyen! Tönkre verte a közoktatást, amire rátett a Hiller Pityu; most már csak a Fodor hiányozna!
mindenlében
az előttem szólóknak:: szégyenlem magam, hogy közétek keveredtem.
Atomqkac azaz EbUraFakó
@mindenlében2kanál: biztosíthatlak, hogy nem keveredtél közénk! Az ilyenek miatt, mint te nem halad semmi sem előre, megy az egy helyben toporgás és a szerencsétlenkedés. Az ilyen álhumánus, farizeus emberek azok, akik néhány dekadens elemet elébe helyeznek a tisztességes társadalomnak. Mi szégyelljük, hogy egyáltalán szóba álltunk veled.
nyanya001
Én viszont nem szégyellem amit leirtam, azok - sajnos - tények.
A tényekkel meg vitatkozni nem lehet.
MNG
@mindenlében2kanál: Nem szégyen az! Ez a te véleményed, másnak meg más.

MNG
Vannak itt sajnos ma is elegen, akik dühösek. Dühösnek lenni szabad, de fogja vissza az agarakat! Én sem haltam bele jó apám szigorába. Felnevelt tisztességgel!
inkvi
@mindenlében2kanál: Korpa közé vagy keveredve! Vigyázz! Itt haed and soller van!
másvirág
@mindenlében2kanál: Ha az álltalad védettek közé keverednél megtudnád a saját
bőrödön,és bőr tárcádon,hogy kiket is védesz! Egy többszörösen visszaeső már az elfogása után azon gondolkodik,hogyan követi el a következő "CSINYTEVÉST"
ahogy,azt már a szűlei tanitásából megszokta.Ez mára "Létforma" lett.A te liberális
ideológiád nem válik be.(Kérnek 20 forintot kiflire,és ellopják a tárcádat.) Ha ezért
nem csukod be ,legközelebb a ellopott tárcában levő cimet is kirámolják.
És károghatsz a rendörség tehetetlensége miatt. Ne félj attól sem ha rosszul leszel
nem az egészségedért aggodnak hanem azért,hogy látja e valaki amikor ellopják
tőled az értékeidet.(Tapasztalatom nekem ez.Te keveredj velűk ha ők a te fajtád)
Csizmás Kond
@mindenlében2kanál: Ezért nem jó minden lébe belekanalazni....főleg nem duplán.
Nemezis
@mindenlében2kanál: "az előttem szólóknak:: szégyenlem magam, hogy közétek keveredtem."

Ez egy fórum, nem tudtad? Van több is a neten, ugy hogy viszlát!
inkvi
@Nemezis: De nincs kiírva, hogy csak ép elméjűek fórumozhatnak itt!
inkvi
@MNG: Nem hiszem! Látod én is itt vagyok, mert nem az elme számít!
gilyanpeter
Ha hosszútávon nem is ez a megoldás, rövidtávon eredményes lehet az elrettentés.
másvirág
@inkvi: A beteg ápolók hevesen bólogatnak! De mi már igy szoktunk meg ! :-))
inkvi
@másvirág: Hijába: a rokon-lelkek megértik egymást!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.