A tb-támogatások csökkentésével mintegy huszonöt százalékkal drágulnak áprilistól az úgynevezett kombinációs gyógyszerek - írja a hétfői Magyar Nemzet. A zömében vérnyomáscsökkentő készítmények támogatásának megváltoztatásával 4 milliárdot spórol az állam.

Forrás: Origo
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

renitencs
A cikk második bekezdésében van egy félrevezető mondat:

"... összegszerűen több támogatást kapnak ezek a szerek, mint amennyit a két hatóanyagot külön-külön tartalmazó gyógyszerek együttesen. "

Sajnos, a tények egy kicsit mást (is) mutatnak. Több olyan gyógyszer támogatása csökken jelentős mértékben, amelyeknek a támogatása már most is (helyenként jelentősen) kevesebb, mint az alkotókat tartalmazó egykomponensű gyógyszeké. Pl. a

Pritorplus 80/12.5 esetében a támogatás MOST 2640 Ft, elsejétől 2222 Ft lesz, de az ajánlott egykomponensű gyógyszerek támogatása 123+3012=3135 Ft. marad. Egyetlen másik kombinációs készítménnyel (Micardis Plus) helyettesíthető, azonos áron. Ha már megindokolunk valamit, legalább ne mondjunk nyilvánvaló ha... valótlanságot.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a legtöbb vízhajtóval kombinált szerben a vízhajtó kompnens hatóanyagát önállóan csak a Hypothiazid 25 mg -os tablettával lehet helyettesíteni, amelynek kiszerelése 20 db. Így a gyakori 12.5 mg-os adaghoz felezni kell a tablettát, valamint az "egy betegmegjelenéskor egy havi gyógyszeradag felírása" elv is problémás: a 20 db felezve 40 napra elég, ha pedig 25 mg/nap szükséges, másfél doboz a havi adag. A felezés, a több gyógyszer szedése (az érintettek többsége még 2-3 másik készítményt is kénytelen szedni), mind mind rontja a beteg "együttműködési készségét". Szóval ez az ukáz többet árt, mint használ, és
még valótlanságokkal is van megideologizálva.

Dr. Akula
Csak-csak kinyírják a betegeskedőket. Gratula, elvtársak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.