A YouTube magyar változata a youtube.hu csütörtöktől indul - jelentették be a Google Magyarország sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

A világszerte népszerű közösségi videomegosztó indulásával a magyar internetezők könnyebben hozzáférnek majd a magyar vonatkozású tartalmakhoz, egyszerűbben oszthatnak meg helyi videókat és könnyebbé válik a párbeszéd kialakítása is.

Heal Edina, a Google magyarországi vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a népszerű videomegosztó oldal mindössze hétéves, azóta folyamatosan és rohamosan fejlődik. 2009 októberében napi egymilliárd videoletöltést számoltak az oldalon, ez a szám tavaly ősszel elérte a négymilliárdot. Egy idén januárban készült ezerfős kutatásból kiderült, hogy Magyarországon 93 százalék spontán ismertsége van, 71 százaléka a magyar internetezőknek heti rendszerességgel, 22 százalék pedig naponta használja a felületet. Hozzátette, hogy a weboldalon a szórakoztató mozgóképek, a tévéfilmek, a személyes videók és az állatos felvételek mellett a zene a felület legnépszerűbb műfaja.

Matthew Glotzbach, a YouTube európai igazgatója arról beszélt, hogy a magyarországi internetezők eddig is a YouTube globális közösségének voltak a tagjai. Az országban ez a harmadik legnépszerűbb weboldal. A 18 és 49 éves korosztályban havonta több mint 2,7 millióan látogatják a felületet. A magyar YouTube indulása lehetőséget ad arra, hogy a magyar videokészítők és az internetezők könnyen egymásra találjanak a világhálón.

A YouTube megállapodást kötött az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel, ez azt jelenti, hogy a magyar dal- és zeneszerzők mostantól anyagi haszonhoz jutnak, ha feltöltik videóikat.

"A youtube.hu indulásával olyan tartalomterjesztési modell jelenik meg Magyarországon, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a zenerajongók könnyen eljussanak az alkotásokhoz, az alkotók pedig megérdemelt díjazásukhoz. Örömmel dolgozunk a YouTube-bal együtt azon, hogy a felhasználási adatok alapján pontosan minden szerzőhöz eljussanak az őt megillető díjak. Ez nagy lépést jelent a gazdaságilag fenntartható zeneipar kialakulása felé" - hívta fel a figyelmet Szinger András, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület főigazgatója.

A tartalom-előállítokkal kötött megállapodásnak köszönhetően a magyar internetezők tovább gazdagodó videokínálatból válogathatnak majd. A nagyobb választék érdekében a YouTube egyezséget kötött többek között a Sziget Kulturális Szervezőirodával, az MTVA-val, a TV2-vel, a Jégkorong Szövetséggel, az 1g Records, a CLS Records és a Tom Tom Records kiadókkal, valamint a WMMD hazai digitáliszenei tartalomaggregátorral.

A YouTube a világ legnagyobb online videomegosztó közösségi portálja, ahol több millió ember kereshet, nézhet vagy oszthat meg eredeti videókat. A YouTube fórumot nyújt a világ különböző részein élők számára, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, tájékozódjanak és inspirálják egymást.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Atha
Ipari mennyiségű tartalmat fognak sajnos törölni a jogi viták miatt, de tény hogy aktív Artisjus -tagként régóta vártam már ezt a pillanatot. Csak a saját csatornámon milliós lekattintásaim vannak a saját tartalmaimra és ez a jövedelem eddig sajnos kiesett. Talán majd most sikerül valamit pótolni. A félő az hogy sok szerzői jogi csörte vár majd ránk egyéb csatornákra feltöltött tartalmak miatt és ez egészen biztosan szűkíteni fogja az elérhető archívum mennyiségét. Ez valós veszély.
wadnarancs
Akkor is a .com ot fogom használni. Remélem nem fog automatikusan a cenzurázott ratyi magyarba dobni...
barew7
@wadnarancs: A "com." minden valószínűség szerint 100%-ban szinkronizálva lesz a "hu." val, magyarul igy szépen ki is fog épülni a YouTube - ra is a Cenz Ura!!!
Atha
@barew7: Holnap csörtetek egy Artisjus szimpóziumra épp ezzel kapcsolatban. Ha valakit érdekel feldobok ide pár infót.
Atha
@Az_Ember_fia: Gond az van gazdagon!
Meg akarat, képesség, munkakedv és kitartás a megoldására!
Kérdés?
kisokka
Ez egy kegyetlenül nagy baklövés. Teljesen el akarnak már zárni más nemzetektől, vagy hogyan képzelik ezt? Eddig is megtaláltam a magyar tartalmakat, ha akartam, süket duma, hogy ezért lesz a .hu.
"A magyar YouTube indulása lehetőséget ad arra, hogy a magyar videokészítők és az internetezők könnyen egymásra találjanak a világhálón."
Micsoda baromság ez? Eddig talán nem bökte ki a szemem, ha magyar videót látok? Nem beszélve arról, hogy a videokészítő közösségek eddig is megtalálták egymást, sok magyar oldal létezik e célból.
Iszonyat rosszat sejtek.
kisokka
@Atha: "A félő az hogy sok szerzői jogi csörte vár majd ránk egyéb csatornákra feltöltött tartalmak miatt és ez egészen biztosan szűkíteni fogja az elérhető archívum mennyiségét"
Ebben sajnos szinte biztosak lehetünk, de azért még remélem nincs ennyire elúszva a dolog.
Durva már, hogy mennyire le akarják korlátozni minden sz@rsággal az embert...
Az_Ember_fia
@Atha: Én is azt kérdeztem?
Annyit tudok csak, hogy Te valódi diplomával rendelkezel nem úgy mint Schmitt pali, tehát Te értesz is valamihez:)
Engem ez az artista izé csak a pénz ellopására emlékeztet!
Atha
@kisokka: @Az_Ember_fia: A balsejtelmek egész "kalevalája" zöng bennem mikor valamit a globalizáció/(=...?)politika "szabályoz". (értsd: elvesz)
Mit tehetünk annál többet mint tájékozódunk. ...aztán később meg szomorkodunk!

A kultúra és a szabad információ eltüntetésének diktatúrája talán erősebb mint bármely más elnyomás!!! Tévedés hogy a "pénzipar" a legnagyobb ludas a világ jelenlegi állapotáért!

A kultúrát kevesek irányítják, kevesek prosperálnak nagyon sokat belőle, viszont sokan csinálják és sokan hisznek benne hogy az üzenete az egyik legnagyobb, legértékesebb és legfontosabb társadalmi kohézió! Épp ezért könnyű megvezetni.
A pénzt nem lehet megenni, de a kulturális gyökerekből fakadó összetartó erő zsigeribb mint bármely más közösségi szándék. Meg az elferdítése is!!!

Mordor tudja ezt jól!

Idealista vagyok; a youtube.hu jó lesz!
Legyen jó!
...valamire...
Levendula
Én a comot fogom továbbra is használni...
wadnarancs
Remélem már elindúlt a magyar youtube. Mert szerencsére nekem még a com megy. Viszont ,ha minden kötél szakad akkor jön a proxy server aztán lehet youtube.hu engem akkor is a comra tesz:)
kisokka
@wadnarancs: Hiába megy a .com, ha a YouTube logo már magyar színekkel van áthúzva, nekem legalábbis így van...
wadnarancs
@kisokka: lap alján tedd át a tartózkodási helyet és a nyelvet angolra nekem még mindig piros fehér a logo

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.