Új helyzet van Magyarország keleti határainál magyarügyben a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor így fogalmazott pénteken az MR1-Kossuth Rádióban az új román kormány első intézkedéseivel kapcsolatban.

"Felszólítom, hívom az ott (Romániában) működő magyar politikai szervezeteket, hogy keressék egymással az együttműködést" - közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy bár a politikában szükséges rivalizálni, de a mostani helyzetben a verseny felett ott van az együttműködés, az összetartás mindent felülíró eszméje.

Orbán Viktor szerint egész Európának figyelnie kell, "nehogy itt, a közép-európai térségben hirtelen nemzeti ellenségeskedések irányába forduljon az élet".

A hétfőn beiktatott baloldali román kormány első intézkedéseivel megakadályozta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának a létrehozását. Az új hatalom képviselői kijelentették, szakítanak az arányos képviselet elvével, és tisztán egyéni választókerületes parlamenti választási rendszert alakítanak ki. Nyilvánvalóvá tették ugyanakkor, hogy a parlamentben 2005 óta elakadt kisebbségi törvényt a kulturális autonómia fejezete nélkül kívánják elfogadtatni.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bra048
Most ezt tényleg nem értem. ő volt az aki a rivalizálást kitalálta, az RMDSZ-en kívüli romániai magyar pártok gründolásában, az ellenségeskedés szításában elől járt.
Amikor pedig az erőfeszítései eredményeként a romániai magyarok pártjai gyengültek,akkor összefogásra szólítja fel őket. Az már tényleg gusztustalan.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Felipe
Mé az országunknak még vannak határai? Azt hittem már mindenki behódolt a fejedelemnek.
lópicigáspár
@KöBüKi: Egy kormányrendelettel megoldanám. Amit a fidesz "alkotott" azonnali hatállyal hatályát veszti oszt jónapot. Senkit nem érdekel, hogy törvényes vagy sem! :-)
anka
@lópicigáspár: - én is azt tenném...:)
overdose
Takarodás erre kellene felszólitani őket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.