Egy kántorjelölt, PhD-hallgató elgondolkodtató írása, zsidókról, nácikról és náciskodó zsidókról... Tudok azonosulni Szegedi Csanáddal. Sajnos nekem sem említették a családomban a felmenőket. Sem a zsidó rabbikat, mint épp a szegedi Löw rabbi, sem a másik ágon a híres antiszemitákat, köztük Tormay Cécile-t.

Forrás: nol.hu
Feltöltő: ernokiss
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ernokiss
A zsidó közösség és az antiszemita zsidó

Rabbinikus tanulmány a Jobbik alelnökének
származása körül kialakult eset margójára

Hogyan kell megtérnie egy antiszemita zsidónak?

Bölcseink fent említett tanítása szerint, ha valaki vétkezett, de megbánta korábbi tetteit és megtér, „rögtön be kell fogadni, annak ellenére, hogy még nem vitte véghez” megtérését, és egyelőre tetteivel nem bizonyított[34]. Mindez azért van, „mert előfeltételezzük róla, hogy teljes megtérést fog gyakorolni”[35]. Az azonban nem lehet kérdéses, hogy jóvá kell tennie korábbi tetteit. De miben is kell megmutatkoznia ennek a jóvátételnek? Mit kell tennie annak a zsidónak, aki saját népe ellen tett? Hogyan tudja jóvátenni korábbi tetteit?

A Talmud tanítása szerint, „az ember Istennel szemben elkövetett vétkeit (megtérés esetén) Jom kipur napján feloldozzák, de másik emberrel szemben elkövetett bűnei nem nyernek feloldozást, addig amíg barátja meg nem bocsát neki”[36]. Maimonidesz a következőképp fogalmaz[37]: „Ha az embertársainkkal szemben vétkezünk, legyen az testi sértés, átkozódás, vagy anyagi megkárosítás, azt addig nem bocsátják meg, amíg az okozott kárt meg nem térítjük és a sértettet kérlelésünkkel ki nem engeszteljük. Amíg a megbántottól nem kérünk bocsánatot, nem nyerhetünk engesztelést. Még, ha csak szavakkal bántottuk meg embertársunkat, ha megsértettük vagy felbosszantottuk, akkor is addig kell kérlelnünk és hozzá könyörögnünk, amíg engesztelésre nem bírtuk.”
ernokiss
Összefoglalva tehát a mi esetünkben a vétkesnek két kötelessége van: 1. Tegye jóvá korábbi vétkét azzal, hogy fellép az ellen az ideológia ellen, amellyel korábban ártott közösségének. Minden eszközzel és érveléssel lépjen fel az antiszemita propaganda ellen. 2. Bocsánatot és könyörületet kell kérnie közössége tagjaitól személyesen és nyilvánosan egyaránt.
ernokiss
Nyilvánvalóan a felekezetek és rabbik között is van nézeteltérések, amelyek ilyen - nem mindennapi - esetekben csak jobban kiéleződnek. Én egyébként nem tudom, hogy egy hitelét vesztett, a csürhéből kiebrudalt szélsőjobbos vezető, mennyire tud hitelesen megjelenni mint harcos és elszánt antifa?! Sehogy.
Csizmás Kond
@ernokiss: -
Vagyis Csanád csak akkor nyer teljes feloldozást, ha zsidógárdistrákat is toborozni fog...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok