Ha van közös ügy egy országban, akkor az a nevelés ügye - mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vasárnap Pécsen, a nemzeti tanévnyitón.

Balog Zoltán a fennállásának 325. évfordulóját ünneplő Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában az intézmény több száz tanulója, valamint pedagógusok, közéleti szereplők előtt mondott beszédében hangsúlyozta: az iskola a szülői házzal együtt lehet olyan hely, ahol a 21. századi tudás mellett a jó és rossz közötti különbségtételt, a konfliktusok megoldását, a félelmek, indulatok feloldását is el lehet sajátítatni. Megjegyezte: a rendszerváltás óta ez az első alkalom, hogy a nemzeti tanévnyitót egyházi iskolában tartják.

A miniszter szerint az oktatásról a tanítók, szülők, értelmiségiek meghallgatásával zajló, igazi "szakmaközéleti" diskurzusokon kell beszélni, amelyhez pedagógiai nyilvánosságra van szükség. Felhívta a figyelmet arra, hogy az állam az új köznevelési törvénnyel keretet teremtett, ám, hogy annak mi lesz az eredménye, a résztvevőkön, illetve az együttműködésen is múlik.
Fontos feladatnak nevezte a tanári méltóság helyreállítását, valamint annak elérését, hogy a fiatalok ne érezhessék úgy, hogy nem kellenek semminek, s inkább elhagynák az országot. Úgy vélte, az elvándorlás megelőzéséhez a jó iskola, a jó kormány, a jó oktatás-, gazdaság- és kultúrpolitika mellett a jó szülői munka is nélkülözhetetlen.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat a kiszámítható, "a rendet szülő szabadságra", a bizalomra és a szakértelemre épülő iskolákat ígér az új köznevelési törvény segítségével, amely az ember erkölcsi, értelmi és testi fejlesztésére egyaránt kiemelt hangsúlyt helyez.

"Azt akarjuk elérni, hogy az új köznevelési rendszer hatékonyan egyengesse nemzeti közösségünk, s benne minden egyes fiatal szárnyalásának útját, hogy egy olyan Magyarország formálódását alapozza meg, amelyben kiegyensúlyozott, dolgos emberek sokasága a képességeit, tudását úgy fordítja önmaga boldogulására, hogy az egyúttal a kisebb és nagyobb közösség, a család, a nemzet felemelkedését is szolgálja" - mondta.

Hoffmann Rózsa a pedagógusokhoz szólva kifejtette, hogy az új köznevelési törvény nagy változásokat hoz, de nem egyszerre és nem a tanárok kizsákmányolásával. "A nemzeti alaptanterv, amely a hazai és egyetemes műveltség alapjait foglalja tananyagba, a kerettanterv kiválasztása és a helyi tanterv kidolgozása csak a következő év szeptemberétől esedékes, amint a pedagógusok és az őket segítők bérének a rendezése is. A pedagógus életpályamodell életbe lépése óriási fordulatot idéz elő majd az iskolák és a tanító rend életében" - mondta.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

marlin
Már az ókori görög társadalomban is az volt!!
És része volt a nevelésnek, hogy az ilyen Balogh-féléket - időben - ledobták a Tajgetosz-ról!!
KöBüKi
A fajta társakra mindenképp ráfér egy nagy adag nevelés.!!!
rézfánfütyülős
@marlin: Kiették a Taigetoszra!
Nem mindegy, mert nem dobtak le soha senkit.
Más népek elvitték őket, mert ők nem voltak olyan embertelenek.
marlin
@rézfánfütyülős: Szóval a lényeg: megszabadultak tőlük!! Ők már akkor ennyivel okosabbak voltak!!
QQCSI
"Ha van közös ügy egy országban, akkor az a nevelés ügye - mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vasárnap Pécsen, a nemzeti tanévnyitón."
Kekeckednék.
Kekec 1./ A tanévnyitó nem a nevelésről, hanem a tanításról kellene, hogy szóljon.
Elég szomorú, hogy a szülő felelősségét az iskolára akarják hárítani.
Kekec "/ Az már nem divat, hogy így írjuk/mondjuk: Pécsett és nem Pécsen?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.