Durván 7600 milliárd forintra van szüksége a kormánynak 2014 közepéig, vagyis a következő parlamenti választásokig ahhoz, hogy törlessze kötelezettségeit, és megújítsa a lejáró államadósságot. Ez akár a napokban bizonytalanabbá vált IMF- vagy uniós pénz nélkül is összeszedhető, ha a kormánynak mázlija lesz, és a nemzetközi befektetői hangulat kedvező marad. Az IMF-mentes forgatókönyv megvalósításához az is segítséget nyújthat, hogy hatalmas összeg pihen a kormány jegybankban lévő számláján. 

Forrás: [origo]
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Eddig jól működik a lebegtető politika, és nagyot csökkent a kockázati felár is.
"A kormányzati betét pedig a kabinet saját pénze, azt csinál vele, amit akar, és bár a jegybankban van, nem szabad összekeverni a devizatartalékkal."
szaboria1
Így is lehet játszani ha már érzi a vesztét akkor tényleg egy becsődölő országot fog hátra hagyni. Kiakarják blekkelni Simor távozását.
vukkocska
Megússza újabb adók kivetésével, természetesen velünk akarja megfizettetni. De megúszhatná azzal az 500 milliárddal, ha visszaállítaná a többlépcsős, de legalább kétlépcsős adót. Ezt nem akarja, mert azzal ők járnak rosszul, a nagykeresetűek. Maradunk mi, akik eddig is megszenvedtük a fidesz gazdaságpolitikáját.
human
@verőce21: Ezzel azt akarod mondani, hogy nem akarnak megállapodni az IMF-el, de a látszatot fenn akarják tartani. Jól értem?
verőce21
@human: Jól érted. Ki az aki passzióból el akar adósodni? Egyszer úgyis fizetni kell.

(Persze sokan gondolják azt, hogy el lehet inflálni a hitelt, vagy majd csak elengedi valaki az ország adósságát,de ezek nem "földönjáró" megoldások.)

@vukkocska: Az egykulcsos adó bevezetése hiba volt jelen gazdasági helyzetben.
(Tankönyvi példa szerint persze elméletileg növeli a vásárlóerőt, ami a Keynes-i gazdaságpolitika lényege, de jelen helyzetben csak kiemeli a jövedelemkülönbségeket, ami irritáló.)
verőce21
@human: Hozzátenném még, hogy a bankadókból és a multik megadóztatásából ötször annyi bevétele van az államnak évente, mint az így piacról felvett hitel kamatkülönbözete.

(Amely adókat vissza kellene vonni az államnak az IMF megállapodás esetén.) :)
nemkati
@verőce21: Oké, így van, ha ötször annyi a bevétele, de azt látjuk, mindannyian láthatjuk minden banki tranzakciónkon, folyószámla kezelési díjainkon, hiteltörlesztő részleteinken, stb. hogy az államnak ezt az ötszörös bevételét nem a bankok, hanem mi banki ügyfelek fizettük - fizetjük meg.
verőce21
@nemkati: Ez csak részben igaz! (Nem a kútba sz@arunk, csak a kávájára eset) Majd kiderül, mennyit tudnak a bankok belőle érvényesíteni. Vannak azért fékek ott is, és konkurencia_harc is létezik. (Jé, ezt régen "konkurrenciának" kellett írni. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.