Egy kivétellel a köztársasági elnök által megjelölt összes pontban alkotmányellenesnek találta a választási eljárásról szól törvényt az Alkotmánybíróság - értesült az origo.hu. A testület állásfoglalása szerint a parlamentnek vagy bizonyítania kell a feliratkozás szükségszerűségét, vagy el kell állnia annak bevezetésétől. Az Ab nemcsak az Áder János által formai okokból megjelölt pontokat vizsgálta, illetve semmisítette meg, hanem tartalmilag is elemezte a regisztráció intézményét, és megállapította, hogy annak bevezetése nem szükségszerű. A taláros testület hivatalosan várhatóan holnap teszi közzé a döntést. Az államfő 2012. december 6-i beadványában előzetes normakontrollt kezdeményezett, és beadványában több aggályos pontot is megjelölt, főként a választójog aránytalan korlátozásával, a külhoni magyarok és a nemzetiségiek regisztrációjával kapcsolatban.

Forrás: barikad.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"A belföldi feliratkozás szabályai közül a köztársasági elnök kifogásolta, hogy a választást megelőző év szeptemberének első két hetét leszámítva csak személyesen vagy interneten lehet regisztrálni a választásra, de levélben – ahogy a határon túl élők – nem. Áder azzal sem értett egyet, hogy a Magyarországon élő, de lakcímmel nem rendelkező szavazókra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a külföldön élőkre. Az államfő emellett a kampányra, a közvélemény-kutatásra és a hatályba léptetésre vonatkozó szabályozásban is aggályos pontokat talált.

Nem kérte viszont az Alkotmánybíróságtól a törvény legtöbbet bírált, a választási részvételt előzetes feliratkozáshoz kötő pontjának vizsgálatát arra hivatkozva, hogy azt az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiben rögzítették, ami pedig az alaptörvény része, vagyis az Ab által nem vizsgálható. Az államfő beadványa viszont még az előtt született, hogy december 28-i ülésén az Ab megsemmisítette az átmeneti rendelkezések egyes nem átmeneti hatályú rendelkezéseit."
Pilóta
"Az Origónak nincsenek információi arról, hogy a köztársasági elnök által kifogásolt pontok közül melyiket utasította el a taláros testület.

A Fidesz vezetése még 2011 őszén vetette fel, hogy előzetes regisztrációhoz (feliratkozáshoz) kössék a választási részvételt. A megoldás alkotmányosságát korábban az ellenzéki pártok, politikai elemezők és Sólyom László volt köztársasági elnök mellett a közigazgatási minisztérium szakértői is megkérdőjelezték."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.