Fodor Pál szerint itt az idő, hogy a köztudat reális képet kapjon a Don-kanyarban 1943-ban történtekről. Szakály Sándor történész kutatásai szerint a doni áttörésben 42 ezer magyar katona halt hősi halált vagy tűnt el, 28 ezer Magyarországra visszaszállított sebesültje volt a magyar hadseregnek, és a szovjet híradások szerint 26 ezer magyar hadifoglyot ejtettek. A doni áttörés 70. évfordulóján konferenciát tartottak a vitatott történelmi eseményről.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kutyafüle
Na ez a húgyagyú sem lenne Pulitzer díjas:))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@QQríkú: Mit jelent lövöldözni?
Azt tudhatod...de az nem egyenlő a háborúval. Az se igaz amit a katonákról írtál. Az amit írsz az a modern gyilkológép de ami akkor volt az a köznapi ember volt akit törvény kötelezett. Két külön ember két külön fogalommal
Lövöldözni én is tudok és az is van amivel, de amit apámtól hallottam aki végiglövöldözte a háborút az teljesen más.
Dr. Felipe
Na most az tény hogy a II. magyar hadsereg több mint 200 ezer fővel indult hadba Oroszországba.
Na most aszongya ez a tudós faszi hogy 42 ezer volt a halott vagy eltűnt, 28 ezer sebesült és 26 ezer a fogoly. Na most ez összesen 96 ezer fő. Most akkor felmerül a kérdés hogy mi történt a hiányzó 104 ezer katonával mert az kizárt hogy 104 ezren épségben hazajutottak abból a pokolból. Na ennyit ezekről a tudós fajankókról.
bosszants
@QQríkú: Megkaptad te is, kivel ne állj szóba. (Ma reggel is kaphattál infót!)
Lám, kicsavarja a szavaid és bár értelme annak amit ír az nincs de kötözködik!
Szerintem még katonát sem látott de beleszól a nagyok dolgába.
bosszants
A témához idézek:
"De mire volt jó ez a kijelentés? Miért épp a Don-kanyar?

Két dologra. Először is arra, hogy előkészítse a terepet egy várható történész-perre, ugyanis a historikusaink bizony nem egy egyetértő társaság, nem fejbólintó Jánosok, állandóan vitatkoznak az eseményeken, sőt, ezt nyilvánosan teszik. Hát kormányzati szempontból nem ártana egy kicsit kisöpörni azokat közülük, akik nem hallelujáznak a tömeghalál miatt.

Másodszor arra, hogy újabb éket verjen Magyarország polgárai közé. Kevés dologban ért egyet mára a magyar jobboldal és baloldal, de az egyik ilyen pont az volt, hogy a doni vállalkozás hatalmas, értelmetlen, öngyilkos őrültség volt. No, ha ebből a fenti tételből – mármint abból, hogy de mégsem, hanem hősi diadalmenet – hivatalos dogma lesz, eggyel kevesebb dologban érthetünk majd egyet. És ha ez a háborús bűn utólag legitimálható, akkor az összes többi is – akár a nyilasok bűnei is. Azt pedig szeretni fogják a szélsőjobboldalon, de nagyon."
Kutyafüle
@satan666: A hozzászólásodban nem értettem meg, hogy mire is utalsz valójában.
Az a mondatod zavart meg, hogy " disznóvágás után hátizsákkal megpakolva tértek vissza"
Nos az őseim a 2.-ik vh. alatt Hajdú megyében éltek, és olyan nyomoruságban (8 gyerekkel)
hogy ilyen ennivalókról még álmodni sem mertek.
Mivel szeretek korrekten lezárni valamit, ezért nyílvánosan bocsánatot kérek Tőled a meggondolatlan kommentemért amit a kupica fagyállónál írtam, tegnap, 18.38-kor
satan666
@Kutyafüle: Ez az utolsó írás melyet tőlem olvashat. Olyan témához amihez ön már hozzászólt én nem fűzök kommentárt. De az IRÓNIÁT észre vehetné a jövőbe és nem kell dühből azonnal válaszolni. Búcsúképen Kézcsókom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.